29 augusti: I ett blåsigt Helsingborg gick receptutdelningen med vindens fart!

Efter en toppendag i Halmstad begav vi, Benny och jag, oss av till Helsingborg. Där finns Anna, en helt suverän kontaktperson för stadens ungdomsgrupp. Hon välkomnade oss in i sitt hem. Väl där hann Benny och jag sitta ned och prata om dagen i Halmstad, planera lite för Helsingborgsdagen och även prata lite planer inför hösten - för nu är den nog nästan här, hur gärna man än skulle vilja hålla kvar vid sommaren.

Lite mer dramatiskt blev det senare på kvällen, när Bennys kattallergi trotsade allergitabletterna och till slut tvingade honom att släpa med sig täcke, kudde och sovsäck för att istället sova i vår turnébuss. Huvva. Jag känner att jag är väldigt glad över att ha sluppit ifrån djurallergier.

Så är det då dags för sommarturnéns allra sista dag. Vi ställer oss på en skönt bilfri, men ganska blåsig, gågata i centrum. The Body Shop är som vanligt schyssta och har lovat oss en plats utanför deras butik på Kullagatan. På den lilla gågatan får vi inte plats med vårt tält så det blir informationsdisk och tidningsställ som åker fram, självklart proppfylda med information som väntar på att spridas till nyfikna helsingborgare.

Vi hinner inte ens packa upp allt innan några ungdomar kommer fram och vill köpa knappar och nyckelband. Toppenbra! Genom att bära en knapp med exempelvis texten "Djur är inte mat" eller "Djur har rättigheter" visar man var man står. Det är också ett perfekt sätt att sätta fart på funderingar i huvudet på folk som råkar läsa på ens knapp när man står där på spårvagnen, tunnelbanan eller bussen. Och ju fler tankar kring djurrätt som tänks, desto fortare framåt går utvecklingen mot en mer djurvänlig värld.


Vi passade på att dela ut Djurens Rätts sommarreceptfoldrar denna sommarens sista turnédag. Och trots att denna dag kändes ganska mycket som en höstdag var helsingborgarna pigga på att ta emot dem. De gick åt i en rasande takt. 100 stycken, 200, 300, 400... Underbart! Hoppas nu att veganska rätter får ta lite mer plats på matborden i Helsingborg framöver.

Jag vill passa på att göra en efterlysning! Är du omkring 12 till 25 år (+/- några år... ) och skulle vilja bli aktiv i Djurens Rätt i Helsingborg? Skicka då genast iväg ett mail till Anna, som är kontaktperson för Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg. Mailadressen är [email protected]. Hör av dig med en gång!


image166

Som vanligt hann vi också med en drös intressanta och givande samtal. Jag blir alldeles lycklig i hjärtat av att möta så många intresserade och bra människor. Folk som bryr sig. Så många tar till sig vårt budskap om djuren. De lämnar oss med nya tankar och funderingar. Och med vår tidning och lite veganska recept i en fin Djurens Rätt-påse.


image167

Nu är sommarturnén till ända. Men vi kommer självklart finnas ute på vägarna även resten av året, fram till nästa sommarturné. Vi besöker Landskrona och Ronneby i mitten av september. Och bokmässan i Göteborg får också besök av Djurens Rätt. Och Djurens Dag kommer så klart att firas över hela landet, den 29 september. Och ja, du ser, arbetet för djuren stannar aldrig av. Och vi behöver dig för att se till att det händer ännu mer!

Hoppas vi ses!
Liv Linder
Kampanjcoach
Djurens Rätt
[email protected]


28 augusti: Vi tar Tylösand nästa gång

Jag småjoggar ned mot spårvagnshållplatsen. Det ser ut som att jag kommer att bli lite försenad. Och jag, sju minuter senare än avtalat möter Liv och Hilda-Maria utanför kontoret på Järntorget. Några kartonger med nytt material lastas in, sedan är det dags att styra söderut på E6:an. Halmstad är dagens mål.

Först lämnar vi Hilda-Maria vid hennes skola och det blir med ens tydligt att sommarens äventyr lider mot sitt slut. Terminen har startat och våra superduktiga turnécoacher Kristofer och Hilda-Maria har återvänt till skolbänken igen. Liv sitter bredvid mig och bläddrar i turnépärmen. Där finns alla dagsrapporter. Jodå, varje dag under sommaren har dokumenterats. Sida upp och sida ned med siffror, kommentarer och idéer. Den här pärmen blir perfekt att ta fram i höst när det är kallt och mörkt utomhus. Se till att få sig en dos sommarpepp!

"Det var faktiskt ovanligt många sura människor i Halmstad sist jag var här." Liv minns sitt senaste besök i Halmstad för Djurens Rätts räkning. Det var hösten 2005. "Hoppas att det berodde på det dåliga vädret och att det inte är något som är konstant."

Vi har precis fått korn på torget där vi ska stå. Vi kör förbi en skylt som meddelar att motortrafik inte är tillåten här just nu. Well, we are on a mission. Jag blir inte klok på torg som dessa. De finns i alla mellanstora svenska städer. De är dimensionerade för att hela regementen ska kunna marschera fram och tillbaka, fram och tillbaka. Detta gör att det finns massor av plats alla andra dagar på året och att marknadsförsäljarna kan sätta upp sina tält lite var som helst. Ok, det finns säkert ett system, men vi lyckas inte förstå det. Men det behövs inte heller. Åke som vi har snackat med om torgplatsen har semester, så hans ställföreträdare på plats visar oss en plats mitt i det som vi hade uppfattat som genomfartsleden. Bästa platsen visade det sig!

En journalist och en fotograf från Hallandsposten kollar in när vi sätter upp vår rekvisita. Efter några rader i anteckningsboken och några bilder på kamerans minneskort var de nöjda och vi var klara att sätta igång med allt det andra, det vanliga djurrättsarbetet. Att prata med människor. Och det skulle visa sig att Livs farhågor skulle komma på skam. Halmstaditerna visade sig vara mycket trevliga - och mycket intresserade av Djurens Rätt. Och då inte minst av att bli medlemmar i Djurens Rätt!

Många samtal blir det. Några längre, några kortare. Det handlar om godsjakt, djurskyddet i Kina, veganism, fuskpäls eller huruvida djur faktiskt har känslor. Det sistnämnda samtalet är så oerhört talande för hela vårt samhälles förhållningssätt gentemot de andra djuren. Från munnen kommer argument som talar för att det är okej att döda djur ("de känner inte på samma sätt som vi" eller "vi är högst upp i näringskedjan"), men i ögonen skymtar en tveksamhet inför hur hållbara de egna påståendena är. Kan det faktiskt vara så att det är mer rätt att inte döda djur, än tvärtom? Den känslan kan göra att marken gungar under en. Saker som ses som centrala i ens liv ifrågasätts. Lördagskebaben. Jägarexamen. Och det kan leda till irritation.


image170

Den stereotypa bilden av det här samtalet är att rösterna höjs och att diskussionsparterna blir aggressiva. Att köttätaren skriker "kött e gött" och vildsint gnager på en korv med sina rovdjurständer och att veganen kastar rödfärg och famlar efter tändstickorna. Nja, nu går det inte riktigt till så här i verkligheten. Diskussionerna brukar faktiskt vara rätt så stillsamma och det allvarligaste som händer är att det temporärt dyker upp ett par extra rynkor i pannan på den som lyssnar för stunden. Oftast avslutas samtalet med att besökaren skriver på vår vädjandelista (det kan du själv göra här) och att hon/han tar med sig av vårt informationsmaterial. Inte sällan följer det här häftet med hem. Multiplicera detta med ett par tusen så får ni Djurens Rätts sommarturné. :-)

Så nu vet ni det. Halmstad, vi kommer tillbaka, var så säkra. Nästa sommar kanske vi åker ut till Tylösand också. Om vädret är bra och sanden är varm. Vi kanske ses där då? Om inte förr. På en skola, en gata eller ett torg nära dig!

På plats för djuren i Halmstad,
Benny Andersson
Kampanjchef
Djurens Rätt
[email protected]

25 augusti: I Jokkmokk - stolt vid sommarens ände

I Jokkmokk dricker jag mitt kaffe ur björkvrilskåsa och virar halsduken ett varv till runt halsen. Halvvantarna sitter på. Vädret är kärvt men människorna varma och vänliga som ingen annanstans. "Jo, nu är det vinter" säger de från Tanzania-projektet i tältet brevid. Men jag envisas med att fortsätta köra sommarturné. Sommar och vinter är sinnestillstånd. Jag envisas trots att mörkret faller allt hastigare över norra polcirkeln.

image164


Jokkmokk är Sveriges näst största kommun efter Kiruna. Tretusen invånare på platser med de vackraste namnen: Padjerim, Muddus, Voullerim, Sarkavare, Randijaur, Själlarim. Här uppe blir kartboken poesi. Jag reste ut ur Comviqs täckning redan efter Boden. Sarek ligger runt hörnet, hänförande och hiskelig. Fria vidder och snötoppade fjäll.

"Nejmen, det här är jag ju med i!" utbrister en fjällvandrande kvinna från Stockholm som hastar förbi tältet på lördagsmorgonen. "Vad roligt att ni är här!!! Gunnel, Gunnel, ser du? Det här är jag ju med i!" hojtar hon till sin väninna som hunnit en bit högre upp på vägen mot en väntande frukost på hotellet. Hon låter så stolt och glad över att hitta oss på marknaden i Jokkmokk, och få visa upp Djurens Rätt för sin väninna, att jag sträcker lite extra på ryggen.

Stolt och rak rygg, det kom jag att få många anledningar att ha under dagen. Stolt över att vara med i Djurens Rätt som har så fantastiska medlemmar!

Djurens Rätts kontaktperson i Jokkmokk, Erik Andersson, är 84 år och vegan efter ett helt liv med biodynamisk odling. Han kom förbi framåt lunchtid med smörgåsar, kaffetermos och bullar. Norr om polcirkeln har Erik kämpat för djuren, såväl övergivna katter som bedövningsskjutna björnar och dödsdömda kor. Nu har han duvor och rådjur som han ser till att mata varje morgon utanför huset.

Erik berättar om hur han för flera år sedan sade till sin goda vän Ella som drev Fyrkantens katthem att "du som så mycket älskar djur och lever för dem, då ska du ju inte äta upp dem." Ella blev fundersam, säger Erik. Och mycket riktigt, avslöjar han nöjt, ett par dagar senare ringde Ella upp och bad om vegetariska recept.


image163
Erik (till höger), kontaktperson för Djurens Rätt i Jokkmokk, i samspråk med medlemmen, vännen och författaren Hans Andersson.


Flera av Djurens Rätts medlemmar kom förbi tältet för att hälsa på Erik. En av dem var Hans Andersson, Norrbottensförfattare och medlem i Djurens Rätt. Han skriver om Sarek och de vilda djuren och har vandrat varje kvadratmeter. Det går att älska naturupplevelser utan att skjuta djur.

"Djurutnyttjande finns överallt, i alla kulturer" säger Kajsa apropå renskötsel. Hon är Norrbottens äldsta same. Men inte bara det, utan också medlem i Djurens Rätt sedan trettio år tillbaka.

Efter mötena med dessa personer förstår ni säkert att jag känner mig glad och stolt över att vara medlem i Djurens Rätt och i gott sällskap.

Men det var inte bara jag som var stolt den här dagen. Det var även medlemmen Mats, fritidspolitiker för miljöpartiet i Jokkmokk, som sa att: "Jag är en stolt medlem i Djurens Rätt. Det är en av de organisationer vars arbete jag verkligen beundrar."

Vi fick också en ny, och förhoppningsvis även stolt, Djurfadder som skrev sin Djurfadderanmälan med följande motivering: "Det här var det vettigaste jag sett på hela marknaden. Det är ju bara krims och krams. Nej, jag vill bli Djurfadder!"

För djuren norr om polcirkeln,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

24 augusti: I Luleå är det alltid sommar

Gulnande löv eller inte, det struntar Luleåsolen i och lyser denna fredag över Bottenviken. I minnet är Luleå en stillsam norrbottnisk småstad vid havet, med folk som hukar i täckjackor med uppdragna kapuschonger alltmedan ishavsvindarna rusar fram längs raka gator.

Vi som växte upp här satt i Norra hamnen eller hängde utanför Filmstaden och längtade efter andra städer. Vi längtade efter städer där vi trodde att de stora grejerna skulle hända. London, Stockholm eller i allafall Umeå. Det verkade hela tiden finnas mer där utanför. Mer hardcore-spelningar, mer demonstrationer, mer vegetariska restauranger, mer Govindas, mer veganer, mer Dennis Lyxzén, mer Hare Krishna, mer The Smiths och "Meat is murder", mer engagemang. Vi ville vara mitt i och inte alltid vid sidan av.

Det var då. Men idag tog vi sommarturnén med oss till Luleå på sommarens sista dag och Luleå var med fullt ut när det händer. Inte vid sidan av utan mitt i. Gamla medlemmar, intresserade gymnasister, lokaltidningarnas reportrar och lokal-teve Nordnytt var där. Även Mark, semestrande djurrättsaktivist från USA som tagit sig från Finland över Torneälven, för att hitta själsfränder på gågatan i Luleå.


image162
Håkan, ordförande i Luleå lokalavdelning.

Det blev fullt upp och ordentlig fart och fläkt för mig och Håkan, ordförande i Luleå lokalavdelning. Vi hann knappt dela ut de tidningar vi föresatt oss. Folkströmmen till tältet var så konstant att vi så snart vi tagit ett steg ut på gatan med en framsträckt tidning i handen nästan genast fick se till att kliva tillbaka in i tältet för att hälsa någon nyfiken besökare välkommen.

image160
Jag, semestrande djurrättsaktivisten Mark från USA och Håkan.


Lite oftare blir det kanske att vi pratar om jakt, fiske och renskötsel under ett turnéstopp i Norrbotten mot i andra städer. Jag tar gärna tillfället i akt att få berätta om farfar i Överkalix som vid 89 års ålder fortfarande ger sig ut i skogen när det vankas älgjakt. Men det är ju inte för skjutandet och dödandets skull, säger farfar.

Det som farfar tycker är så roligt med jakten är samspelet med hunden och den ordlösa kommunikationen när de förstår varandra, det är guldgrå höstmorgonar med dimman som stiger över myrarna och så det glada jaktlagets gemenskap runt kaffetermosen.

Men farfar, säger jag ju då såklart, tänk om ni skulle ta med er kameran ut i skogen. Samma fingerrörelse och upplevelse men helt annorlunda utgång för älgarna. Sedan kan ni träffas med jaktlaget, ta en konjak och kolla på era bilder med diaprojektor. Älgar är ju så fascinerande djur.

Den man, som just tillkännagett att han är jägare vilket föranlett att han utsatts för ovanstående lilla reflektion, blev tyst och sa sedan att nå jo, från det perspektivet har jag då aldrig sett det. Sedan skrattade vi. Allvar förklätt till humor är inte så dumt ibland.

Det känns i luften som att det är sommarens sista dag och sommarturnén går mot sitt slut. Ännu är det ett tag kvar till långvintern i Luleå. Eller som Håkan säger när vi delar ut de sista exemplaren av foldern Grön Glad Sommar: "För i Luleå är det alltid sommar. Det är bara lite svalare ibland."

Från Luleå för djuren,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

23 augusti: estate-ricette vegetariane? Prego.

Karlstad är staden som kryllar av cyklister och Italienare. Åtminstone idag. Dessutom har det kryllat av djurrättsintresserade infödingar. "Hej, jag vill bli Djurfadder. Nu." Molto bene! Välkommen till Djurens Rätt, och här får du en t-shirt som tack. I tältet har vi varit flera stycken och turats om med att dela ut sommarrecept, medlemstidningar och flyers. Jag, Anahita, Karlstad lokalavdelnings Johan och Kai, samt en snabbvisiterande djurrättsaktivist från London. Ian är aktiv i London Vegans, har bara varit i Sverige i två veckor men kan redan svenska imponerande bra! Vilken kille. Det har varit grymt kul att ha honom med i dagens team, för att utbyta erfarenheter och idéer, och för att han är en solstråle. Så mycket internationalitet i Karlstad idag!


image156
Anahita, Ian, jag och Johan i tältet.


image155
Trottoarprataren i ett vimmel av turister.


image157
Ursäkta om jag stör när du pratar, men varsågod, ta en folder.


image158
Fina gubbar i Karlstads sensommarsol.


image159
Sommarens roligaste man som bjöd på ett mycket trevligt samtal.

Efter en lång dag med beundransvärda insatser och imponerande uthålligheter från aktivisterna i gänget gick Anahita och jag för att hylla italienarnas matlagningskonster och mätta våra egna magar. Helnöjda med dagen (och med årets snyggaste fickparkering med turnébussen) sitter vi nu hemma hos Per och pustar ut. Vi måste samla kraft för imorgon - då vi ska ta Åmål med storm. Klockan 8.00, i ottan, är vi på plats på stadens torg. Kom gärna dit och joina oss!

TACK Per, för att vi har fått sova hos dig hela veckan. Det har varit sjukt värt, som Anahita skulle ha sagt.
Och Karlstadavdelningen - tack för ert mottagande idag. Hoppas att det inte var sista gången vi jobbade ihop. Ni är bra!

Sommarturnén börjar röra sig mor sitt slut. Men än är det lite kvar. Håll ut, det kommer mer! Än finns chansen kvar att möta oss. Gör slag i saken och möt upp oss! Kolla in det här:

24 aug  Åmål
25-27 aug  Jokkmokks höstmarknad
28 aug  Halmstad *nytt datum*
29 aug  Helsingborg *nytt datum*

Arrivederci!
Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

22 augusti: Mitt i Värmlands hjärta

Så nu har björnjakten dragit igång i trakten. Det är vad samtalen mestadels har handlat om i Degerfors idag. Åsikterna om detta heta ämne har varit delade, men många har upprörts över en syn på jakten som de uppfattat som trofé-hets. Anledningen till att media har tagit upp det är att det ges tillstånd att skjuta fler björnar i år än tidigare. Ja, vi kan ju inte annat än att hålla med den ledsna skaran och säga att det vore väl ändå trevligare om de plockade svamp i skogen istället. Samtalen har ofta sedan utvecklats vidare. Vad är värst egentligen? En gris som har fötts upp för att sedan slaktas eller en björn som levt i skogen hela sitt liv och sedan skjuts av en jägare? Och finns det någon anledning att jämföra deras olika liv? Väger den enas död tyngre än den andras? Och var går gränsen för djurförtryck? Vem känner lidande och när? Men vad kan man äta, då, om man inte äter kött?

Det är det här som är det trevligaste med att stå just i en stad, på ett torg, där alla har en anledning att promenera förbi. Gamla som unga, långa som korta, grisuppfödare som veganer, människor som för första gången hör talas om Djurens Rätt och medlemmar som kommer ner för att hälsa. Samtalen blir så olika, och rör det mesta djurrättsliga, men man kan aldrig gissa redan vid sitt "Hej!", hur det kommer att bli och sluta.

Degerfors har bjudit på allt det där. Vi fick en bra plats på torget att hålla till på, vi fick cyklande pojkar cirkulerande kring tältet och pensionärer på bänkarna brevid. Vi fick journalister, familjer, skolungdomar och tjänstemän till bollplank. Vi fick nyfikna frågor, peppade medlemmar, ytterligare en erfarenhet om den svenska geografin och sol.


image154
Mediauppmärksamhet när Djurens Rätt kommer till Degerfors.

Du och jag kanske ses i Karlstad imorgon? Kom till Soltorget klockan 10.00 för att se hur peppande djurrättsarbete kan fungera!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]


21 augusti: Dagen då Mellerudborna fick besök av Djurens Rätt

Med träningsvärk i benen, och en solbränna på utdelar-armen sätter jag mig här vid datorn för att rapportera till er om vår dag i Mellerud. Det var trappor, villaområden och torg och en massa Djurens Rätt-tidningar och Grön Glad Sommar. Jag ska nog inte bli brevbärare. Men jag gillar ändå tanken; Du kommer hem, trött och sliten efter jobbet. Fantasin är slut och magen kurrar. Du stapplar upp sista trappstegen, och när du öppnar dörren ligger där en liten present! Ett litet häfte med smaskiga vego-recept! Lyckan kommer åter. Du river åt dig en banan och går ner till affären där du lite snabbt och smidigt köper tzay, sojamjölk, bönor och gurka. Tonårsungen har redan tänt grillen när du kommer hem och tillsammans avnjuter ni det delikata resultatet av våra recept. Under middagen småpratar ni om hur fantastiskt gott det är med vegetarisk mat, så ni bestämmer er för att fortsätta på detta fina spår även nästa dag. Sojamjölken räcker ju även till frukost! Se där, vad bra. Djur är ju faktiskt inte mat.

Om du sedan vill läsa mer om veganism och hur du som konsument kan påverka djurs situation klickar du dig vidare här.

Och även om min fantasi rusade iväg en smula, för jag vet ju faktiskt inte vad som händer när Mellerudborna hittar våra spår på sin dörrmatta, så vet jag att det är en himla bra folder som jättemånga hushåll i staden invid Vänern har fått idag.

Varsågod! Hoppas ni får mycket nöje med den! Vi fick ju gilla läget i er fina stad under en dag, så nöjet är helt på vår sida.


image152
Anahita har nosat upp ett spår till en brevlåda.

I Dalsland med solbränna för djuren,

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

8-12 augusti: Fest i Gävle med lyx från Lush!

Gävle-teamet bjuder här alla läsare av sommarturnéns blogg på sitt fotoalbum från Gävle Cityfest.

Bakom bilderna finns fyra dagar av sköna skratt, allvarliga samtal, nya vänner, nya tankar, hårt arbete, duggande regn och kämpande sol, ren inspiration, omtumlande glädje, hundratals flygblad och tidningar, fiffiga idéer, tidiga mornar och sena kvällar, vänligt samarbete, ett fantastiskt djurrättsteam och glatt engagemang.

Och, ett stort tack till Lush i Gävle vars duschkrämer spred väldoft i tältet medan vi berättade om dem för intresserade besökare. All lycka till med butiken i Gävle!



image147
Lisette, aktiv i Gävle, och Ida, turnévolontär från Hedemora.


image145
Emma och Björn packar upp duschkrämer från Lush- allt väldoftande, inget djurtestat.


image148
Björn visar på hur man som konsument helt enkelt kan göra val som är rätt för djuren.


image146
Turnévolontären Veronika (i bakgrunden) delade ut tidningar på Drottninggatan tillsammans med Julia.


image149
Milla, som blev Djurfadder under Hultsfredsfestivalen tidigare i sommar, hjälpte till under hela Cityfesten. Här med Emma.


image150
Full fart under cityfestens sista dag.

Gävle Cityfest avslutades på det bästa av sätt, nämligen med att vi efter att vi stängt igen för i år åt veganska varma smörgåsar på Deli, ett stenkast från biblioteket (rekommenderas om du är i Gävle!) och lyssnade på Tomas Di Levas spelning. Vi äter inte heller våra vänner.

Med inspiration från Di Leva så säger jag:
Frid och lycka till alla varelser överallt.

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

12 augusti: Nyhetsbevakning i Gävle

"Har ni sett löpsedeln om mormorn som blivit biten av en bäver? Nu har de skjutit bävern och de ska spränga hela bäverboet. Med dynamit. Vad tycker ni på Djurens Rätt om det? Är det inte att ta i lite väl? Och skulle man inte bara kunna göra ett stängsel så mormor inte simmar rakt in i bäverboet?"

Frågan, som ställdes under cityfestens andra dag av killarna från E-trade som hade sitt tält några meter från oss, blev upphov till ett samtal om djurrätt som sedan pågick i tre dagar. Tre dagar under vilka vi, tillsammans med killarna från E-trade, bevakade nyheterna om djur, bytte tidningsklipp och kommenterade hur djur framställs i media.


image151

Helt klart uppstår det konflikter mellan människor och djur men det finns, precis som Jakob från E-trade föreslog, olika sätt att lösa dem på. Vilken lösning vi väljer handlar om hur vi ser på andra djur.

I Gefle Dagblad kunde man läsa om en kattägare som överfallit en djurskyddsinspektör. Allt mer har det börjat bli känt att djurskyddsinpektörer tillhör en yrkeskategori som ofta utsätts för hot i arbetet. Det intressanta i artikeln var dock hur den slutade: "Grannarnas misstankar om att kvinnan även hade en död katt i frysen visade sig vara befogade."

Men hur är det nu, Gefle Dagblad? Många svenskar har ju betydligt fler döda djur i frysen än så.

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

17 augusti: Mer papper till textilstaden!

Kära Borås. Nu är du jätte-jättemånga Djurens Rätt-tidningar rikare. Tack vare ett gäng med både alldeles färska aktiva medlemmar och erfarna veteraner. När vi anlände till Stora Torget stod där redan en liten skara. Oj, vilken överraskning! Se där hur lätt det är att bara slinka ner på stan, dit vi kommer, och hjälpa till. Vi delade upp oss i två grupper för att alla stadsflanerare skulle få varsin tidning. Sedan gjorde vi stan. Hela stan.


image133
Klicka på bilden för att komma till jubileumsidan!

För visst vet du väl att Djurens Rätt fyller 125 år? En himla massa år av djurrättsarbete som givit utbetalning, bl a i form av rävfarmarnas avveckling, att Djurens Rätts lista på butiker som inte längre använder sig av päls är 80 företag lång, att djurförsök för kosmetika och hygieniska slutprodukter numera är förbjudet. För att inte tala om att Borås får tidningar så att flera hundra människor får upp ögonen för djurrätt. På bara en enda dag. Men än finns massa kvar att göra. Ta del i organisationen, bli medlem och bidra till en bättre värld för alla!

Läs mer om djurens framgångar här.

image134
Här är änna rediga veteraner! Redo för utdelning? Alltid.


image135
Och så den yngre generationen. Bra läsning. Skitbra.


image136
... det är vi flera stycken som tycker!

Det var västgötaslättens del av turnén, det! Nästa vecka blir det Värmland och Dalsland för vår del. Så här:

Tisdag 21/8 Mellerud
Onsdag 22/8 Degerfors
Torsdag 23/8 Karlstad
Fredag 24/8 Åmål

Och ni, dalslänningar och värmlänningar! Gör som Boråsborna och slut upp med oss på turnén.
Det är roligt, vill jag lova. Inte bara jobb.

Hör av dig om du hör frågor!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

Fittja inställt den 21 aug men...

Tyvärr är Fittja inställt den 21 augusti. Men vi kommer till Fittja senare och då lovar vi något extra.

Kristofer Sofroniou
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

16 augusti: Jättemink gästade Enköping

Efter en timmes bilfärd från kansliet i Älvsjö nådde vi fram till Enköping. Vi ställde upp tältet vid fontänen på Stora torget. Leif som har varit lokalt aktiv länge berättade att statyn i fontänen föreställde de fyra elementen; eld, vatten, jord och luft.

image130
Leif pratar med intresserade vid infotältet.

Vi tre delade ut sommarrecept och tidningar till höger och vänster. Helt plötsligt stod hon där, vår alldeles egen talesmink Minkaela. En glad överraskning för oss och Enköpings barn! Hon hade med sig ballonger och tidningen Rädda Djuren (finns som PDF här) till alla barn. Efter ett tag såg vi ballonger över hela staden.


image131


När regnet kom var det dags för Minkaela att gå. Det var med sorgsna blickar vi såg henne lämna oss. Men hon visade att vi skulle fortsätta dela ut foldern "Stoppa pälsindustrin". Hennes artfränder lever på små utrymmen för att sedan gasas till döds.

Vi hoppas vi får se Minkaela igen när vi besöker Rinkeby den 20 augusti. Du är alltid välkommen, Minkaela!

Om du som läser detta vill vara med i Rinkeby så kan du skicka ett mail till mig.


Vi ses!

Kristofer Sofroniou

Turnecoach

Djurens Rätt
[email protected]


16 augusti: Hjulafton, inte julafton

I Lidköping är det hjulafton. Parad genom staden med diverse fordon från alla tider och i alla färger, och flygplan som flyger lågt.

Vi var där och dagens mission: Djurens Rätt till folket! Vi packade varsin ryggsäck full och började ta staden med storm.

image125
Lidköping måste pyntas!



image127
" Va? En gris som fyller 125 år?! Är det sant? Jaså, jaha, jag läste fel. NI fyller 125 år."



image128
På hjulafton får man presenter. Tidningen Djurens Rätt, t ex!



image129
Haha, din linslus, där...!


Efter en lång dag på stan återvände vi till Sofias hus igen. Trötta i fötterna men nöjda. Imorgon börjar vi röra oss hemåt mot Göteborg igen.

Tack, västgötaslätten för den här veckan! Och Borås, imorgon bitti ses vi. Ett helt litet gäng möts på Stora Torget klockan 10.00 för flygbladsutdelning. Du är välkommen du också!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

15 augusti: Djurrättsknallar i Mariestad

Precis det är vad vi är. Djurrättsknallar. Åker från stad till stad, slår upp vårt tält och erbjuder folket tidningar, recept, kunskap och medlemskap. Stiger upp i ottan. Hela västgötaslätten sover. Bara vi i bussen, vägar och åkrar och den turnéanpassade blandbandsskivan.

När vi kommer fram har de andra knallarna redan fått upp sina tält, och tanter har stigit upp långt före alla andra i staden för att få de bästa grönsakerna. I Mariestad känner vi oss välkomna direkt. Andra knallar kommer titt som tätt och lånar ut pallar, klamrar och ger oss massa (ja, faktiskt) tips på var man kan parkera sin turnébuss.

En fin plats står och väntar på att vi ska bänka oss. Så vi sätter igång. En kopp kaffe och en kopp té, sedan börjar vi dela sommarrecept!


image119
" Vegetariska sommar-recept? Varsågod."


image118
Varsågod. Klicka på bilden så får du ett häfte med inspirerande recept i pdf-format!



image120
Anahita berättar om Djurens Rätt och protestlistor skrivs under.


Blir du nyfiken på vad det är för listor jag pratar om hela tiden? För att hänga med i gemet och för att hålla dig underrättad om vad som sker i Djurens Rätt och med djurrättsfrågor allmänt, är det en bra idé att signa upp sig på vårt e-nyhetsbrev. Gör det här, och för att kräva av jordbruksministern att det satsas mer resurser på djurfri forskning klickar du dig hit.

 

Ovanligt många medlemmar och Djurfaddrar kom under dagen fram, och berättade om vad som händer på djurrättsfronten i trakterna. Två kvinnor, en dotter och mor, stod länge hos oss i skydd från regnet. De brukar åka runt och lämna brev och lappar till folk som förtrycker sina djur. De tar diskussionen där problemet syns. Även när de är utomlands! "Vilka hjältar ni är!" sa jag imponerat. Här är två människor som instinktivt och utan att tveka reagerar direkt när de ser orättvisor, var de än är. "Nej, hjältar är vi absolut inte. Men det är så svårt att förstå hur vissa människor bara väljer att blunda." var svaret jag fick.

 

På jobbet sitter de och berättar för sina kollegor om vad man kan göra för djuren. T ex dela ut material i brevlådor. Det kan du också göra! Beställ det du behöver här alldeles gratis.


image121
Djurrättsknallar är vi allihopa, allihopa, allihopa. Jag meeed.... och du med?


Maila mig om du vill följa med, eller möta upp oss, på de resterande turnéstoppen.

Djurens Rätt - helt plötsligt nära dig.

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]


9-11 augusti: Uppsala Reggaefestival

På en klöveräng längs med Fyrisån i Uppsala gick Uppsala Reggaefestival av stapeln för 7:e året i rad. I varmt men lite fuktigt väder ställde vi upp tältet dagen innan festivalen och njöt av att kunna gå barfota i gräset. Eftersom turnéteamet bestod av uppsalabor och stockholmare njöt vi också av att kunna sova hemma!




Ida letar efter rätt tröjstorlek till en ny medlem, och Kristofer står beredd att ta emot ett nyinfyllt Djurfaddermedgivande.


När festivalen började var det ingen tvekan om att det var reggae det handlade om - dreadlocks och virkade grön-röd-gula mössor så långt ögat kunde se.


Musiken var smittsam och snart dansade hela festivalområdet - inklusive Djurens Rätts turnéteam. Till en början hade festivalen ett lugnt tempo, och många som kom fram till tältet var redan vegetarianer eller veganer och ville bara säga att de var glada att se oss där. Kul!




Ett ungt par stod länge och läste i foldern "Djur är inte försöksobjekt: Stoppa de plågsamma djurförsöken i Sverige!" medan Kristofer berättade om organisationen för deras kompis.

På lördagen tog festivalen riktigt fart: intresserade flockades och vi fick fullt upp med att dela ut material, berätta om protestlistan om mer pengar till djurfri forskning och om vad Djurens Rätt står för.


Som sojagrädde på moset blev vi bortskämda av Siw och Anders med Uppsalaavdelningens specialitet: Läcker veganmat. Fantastiskt efter en lång dag i infotältet. Varmt kaffe och hjälp i tältet tackade vi inte heller nej till, och innan vi visste ordet av var det dags att stänga.


En annan höjdpunkt var att få spåna argument och hitta fakta till killen som ville diskutera djurrätt med sin pappa mjölkbonden. Det är inte lätt att ifrågasätta sin familj - modigt! Vi blev också glada att få träffa lite gamla vänner: Plamen som hjälpte oss på scoutlägret Jiingijamborii var där, och Jörgen som var ansvarig för Djurens Rätts senaste valkampanj kom också förbi med sin fantastiska lilla dotter Alba.

När det bar iväg hemåt på lördagskvällen hade vi fortfarande musiken i öronen (och i fötterna!) men var ändå tacksamma att vi slapp krypa in i ett trångt tält... :-)

Sofia Leander
Kampanjcoach
Djurens Rätt
[email protected]


14 augusti: Hallå Bert!?! Var är du?

Efter en biltur från havet och Göteborg förbi västgötaslättens åkrar och små orter kom vi fram till Skara. Här har jag inte varit sedan jag var barn och besökte klassiska Skara Sommarland, och staden var finare än jag mindes den. Men vad jag inte heller kunde minnas var den tunga lukt som spred sig från Scans stora slakteri över halva staden.

Vi förstod först inte vad det var för lukt. När vi rullade in med vår buss mötte vi en djurtransport och jag såg hur grisarna trängdes i den för att komma åt fönstret. Vilken skräck det måste vara att känna hur man körs närmare och närmare den plats varifrån en sådan lukt kommer och förstå det öde man tvingas att gå till mötes. Vi höll varsin halsduk över näsan och körde vidare in mot Hötorget dit vi blivit dirigerade.

Där var det fint. Bredvid Willy's (numera stolta Grön Glad Sommar-utdelare), restauranger, Skatteverket och vid gatstensprydda gator placerade vi vårt tält. Man kunde ju tro att man behöver vara fyra stycken för att få upp tältet på ett effektivt och smidigt sätt, men är man så grymt starka och coola som Anahita och jag så räcker det med två. :-)

Med slakteriet i närheten blev problemen vi jobbar med så mycket mer påtagliga än vad de oftast är. Verkligare. Men på samma gång blir det ju också påtagligare att det är viktigt jobb vi gör. En kille på, jag gissar, 16 år förstärkte den peppande känslan. Anahita och han stod och pratade länge. Han lyssnade på vad hon hade att berätta och kom med egna funderingar. Smart kille. Han berättade om var vi kunde köpa veganmat och att det värsta han vet är människor som skaffar sommarkatt för att sedan avsäga sig sitt ansvar utan att tänka på konsekvenserna.

En kvinna kom och bad oss om tips på ej djurtestade produkter. Hon ville ha information att ge till sin dotter för att även hon skulle välja att bara handla snällt och bra. Skara som stad är vacker och alldeles idyllisk. Det är musikens och nöjets stad, men inte minst var det här Djurskyddsmyndigheten (R.I.P.) hade sin borg.

Mitt mål med att stöta på Bert Karlsson och be honom att bli Djurfadder misslyckades. Jag hittade inte honom någonstans. Skit. Men jag träffade andra människor, bra människor. Det är roligt, för hur många man än tror att man har pratat med under sommarens minst sagt omfattande turné, möter man fortfarande folk med tankar och formuleringar som gör att man lämnar staden med lite mer lärdom i bagaget. Jag hoppas att det är ömsesidigt.


image108
Här har vi en alldeles nybliven Djurfadder och ett snyggt tält på ett snyggt torg.



image109
Men hallå eller, vilka snygga t-shirts! Möt upp oss under turnén, bli Djurfadder och... få en!


Är det någon, under mitt liv (eller åtminstone just nu) som jag absolut inte får glömma att tacka, så är det Sofia. TACK för att vi får bo i ditt hus under denna vecka. Du gör vår vardag på slätten så mycket lättare.

Ja, just det! Imorgon är vi i Mariestad. Vi ska stå på Nya Torget från tidig morgon och fram till eftermiddagen. Kom gärna dit. Vi vill jättegärna träffa dig för att snacka. Och om vi har tur kanske du är sugen på att dela ut lite recept och tidningar till förbipasserande marknadsbesökare? Men vad fint, då ses vi!

Tack och hej.

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

7 augusti: Varberg är så himla fint!

Varberg är en trevlig sommarstad vid kusten, så det är ju liksom självfallet att Djurens Rätts sommarturné skulle stanna till där! Vid Brunnsparken, mitt i staden, stod vi. Solen sken och Anahita och Hans kvittrade. Eller åtminstone jobbade på alldeles beundransvärt bra. Redan innan vi fått upp tältet och stod vid bilen för att packa ur kom en kille fram. En liten pojke satt uppe på hans axlar och de tyckte det var en bra grej att vi var där. De kom förbi igen när vi var lite mer redo och snackade djurrätt.

En annan liten kille släpade fram hela sin familj så att de allihop fick en liten föreläsning om djurrätt. Han tyckte att elefanten på juniortidningen Rädda Djuren var så himla fin. Och att alla djur är himla fina, sa han.

Det är ju sant. Och Varberg är också så himla fint, så vi återvände hemåt glada i sinnet men med en begynnande förkylning i halsen (som slog ut i full blom på kvällen, vilket gjorde att vi fick skjuta upp de inbokade besöken i Halmstad och Helsingborg dagarna därpå, vi ses där den 28 respektive 29 augusti i stället!).

Tack Hans och Anahita för att ni är sådana klippor!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt

6 augusti: Kungsbacka och trevliga köpcenter

Utanför en av Kungsmässans ingångar tillbringade vi denna soliga måndag med tidningar, protestlistor och vegorecept. Fina människomöten och intressanta samtal präglade vår dag. Det var nog snarare stranden som kryllade av folk än denna plats, men vid vårt bord stod det nästan hela tiden en eller några med frågor eller funderingar. Inne i köpcentret fanns både Life och The Body Shop med snälla expediter som mer än gärna ville hjälpa till att dela ut våra foldrar till sina kunder.

Samtalen har, som ofta, pendlat mellan allt från "Nej, den där protestlistan är jag den sista att skriva på för det är jag som utför experimenten" till "Min son blir alltid jätteledsen varje gång vi åker förbi AstraZeneca och tänker på alla de djur som hålls fångna där inne".

Vi träffade en kvinna i 50-60 års-åldern med två små hundar till kompisar, som blev vegeterian förra året. "Inte kan man väl äta sina älsklingar?" Eller den här mannen, då, som kom tillbaka flera gånger på sin cykel. Han hade kommit till insikt att han ju inte har någon rätt att jaga och skjuta djur bara för att han tycker det är kul! Nu för tiden går han ut i skogen för att plocka svamp istället.

Med dagen i Kungsbacka är vi alltså helnöjda.


image106
Tim delar ut Grön Glad Sommar medan jag och Anahita pratar med en djurrättsintresserad kvinna.



image107
Var passar det bättre att skriva på protestlistor mot plågsamma djurförsök än i entréns skugga?


Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

Karlstad och Degerfors byter plats

Enligt planen skulle vi besöka Karlstad den 22 augusti och Degerfors den 23 augusti. Men av praktiska skäl byter vi plats på dem i schemat. Sommarturnén besöker Degerfors den 22 augusti och Karlstad den 23 augusti.


Alltså:
22 augusti   Degerfors
23 augusti   Karlstad

Schemaändringar i väst!

Efter åtta veckors turnerande i ett sommarklimat som inte alltid varit på vår sida, så åkte turnéteamets chaufför på halsfluss dagen innan Halmstad och Helsingborg skulle besökas.

Men misströsta ej, alla ni i Halland och Skåne! Tisdagen den 28 augusti rullar vi in i Halmstad och dagen därpå, den 29, i Helsingborg.

Alltså:
28 augusti   Halmstad
29 augusti   Helsingborg

För mer info om tider och platser, mejla [email protected]

6 augusti: Glada Hudik!

Sammanstrålade med Camilla och Björn, då sommarturnén gjorde ett stopp vid de legendariska sjöbodarna i Hudiksvall. Värmeböljan var över oss, så Kajnin valde att mest sitta i skuggan och dåsa. "Glada Hudik" är till skillnad från de flesta kommunslogans inte uppfunnet av reklammakare, utan begreppet uppkom på den tid då träpatronerna, rika av Hälsinglands skog, festade på sina punschverandor.

Några träpatroner träffade vi inte, dock glada och trävliga (!) människor som regelbundet droppade förbi tältet och var noggrant nyfikna på vilka vi är. Flera nya medlemmar fick vi (välkomna!), och det var skoj att träffa er medlemmar som dök upp och hjälpte oss dela ut foldrar och vegorecept. Engagemang + möten = aktivitet?


Det blåser djurrättsvindar vid Hudiks hamn
Det blåser djurrättsvindar vid Hudiksvalls hamn!

Camilla fick in ett hat trick när hon lyckades få samtala med tre personer som representerade våra huvudarbetsområden. Kvinnan med en nära släkting som arbetar med djurförsök. Misstänksam till en början, men efter en pratstund tog hon intresserat emot material och info från Stifud. Den äldre mannen som varit pälshandlare men som inte åt kött... Och mannen som avvisade broschyr med motiveringen att han jobbar på slakteri. När (hon som uppenbarligen var) hans flickvän kom ut från butiken tog hon glatt emot foldern Grön Glad Sommar och de utbytte olika blickar, vandrade iväg arm i arm... Vi hoppas att det blev ett spännande samtal hemma på kvällen!

Bland mina personliga höjdpunkter fanns den insiktsfulle mannen med stark empati för djuren. ("det är nog ganska illa även när jag metar med krok?") Han kände sig osäker på proteinet pga sin träning och åt fisk och ägg. Info. Foldrar. Internetlänkar. Boktips. Hänvisning till butiken Två Gröna Bönor och smakprov på deras kryddade tofu. Och massor av pepp.

Några barn blev lyckliga då vi skrapat fram ett litet reservlager av Djurens Rätt-ballongerna som haft en strykande åtgång i sommar. Och det är inte utan en ömsesidig stolthet man kan räcka fram ett exemplar av Rädda Djuren.

Inte bara veganism var ämnet för dagen. Vid bokbordet diskuterades även bl a djurparker, katter, de journalistiska hjältar som mäktar med att fotografera nödlidande djur, kosmetika. Att det oftast finns mycket att säga om veganfrågan beror inte bara på att det är det område där vi kan minska lidandet mest, utan för att det är det som verkligen griper in i de flestas egna liv. Det utmanar. Och skapar möten. Tack, Hudik, för i dag!

Chris Lundberg
Verksamhetschef
Djurens Rätt

5 augusti: Augustibuller -07 avklarat

Nu är 2007 års upplaga av Augustibuller över. Väl hemma känner jag att festivalen har varit väldigt lyckad för Djurens Rätts del. En stor del av besökarna är veganer, vegetarianer och djurrättsintresserade och vi har haft många bra diskussioner. Vårt team som består av Mårten, Ille och mig (Kristofer) har hållit infotältet öppet från 11-hugget på morgonen till 24-snåret på natten. Minst 1 000 av festivalens 6 000 besökare har fått våra vegetariska sommarrecept (finns att kika på i PDF-format här).

Många ville ha våra tröjor med djurrättsbudskap. Bland annat Emil som på plats blev Djurfadder (=medlem och gåvogivare via autogrio) och fick en t-shirt som tack. Han har varit djurvän väldigt länge, berättade han. Det gör mig glad att möta människor som är engagerade och vet om att deras vardagliga handlingar spelar roll för djuren och därför slutar att lägga andra individers kroppsdelar i kundkorgen när de shoppar käk.



image103
Djurvännen Emil visar stolt upp sin nya t-shirt.

 


image104
Mårten affischerar två stora väggar intill scenen så att besökarna möttes av av budskapet även när de kollade in sina favvoband. Kolla in coola Mårten när han affischerar - med stängda ögon!

Nu förbereder vi oss för Uppsala Reggaefestival och hoppas att det bli lika lyckat. Om du är där, kom in och prata med oss. Ses!

 

Kristofer Sofroniou
Turnécoach

Djurens Rätt


2-4 augusti: Folkmusikfest med djurrätt vid Nämforsen

I Näsåker vid Nämforsen byggs ett eget litet samhälle under de tre dagar som Urkult pågår. Fiolstråkarna gnids till långt in på småtimmarna och spontana körer, stämmosång och allsång uppstår i tältkvarter och utanför Baja-Major, ackompanjerade av barfotastamp till pinglande ankelbjällror. Mitt i detta provisoriska lilla samhälle ligger den lilla, lilla marknadsplatsen Solidaritetstorget.

Tätt intill varandra på Solidaritetstorget samlades och samsades under tre intensiva dagar Djurens Rätt, Svensk-kubanska föreningen, Mingus bok- och musikhandel från Umeå, Miljöförbundet Jordens Vänner, Framtidsjorden, Unf, JAK Medlemsbank, Diakonia och Rfsu. Trångt, trångt, trångt men trevligt, trevligt, trevligt med sommarens högsta mysfaktor.

image144
Djurens Rätts turnévolontär Sandra hade fullt upp.

Tack vare det trevliga och engagerade Veganköket, som mycket kvickt serverade portion efter portion av indisk dhal med ris och papadam till hungriga festivalbesökare, fick Djurens Rätts nyblivna Djurfaddrar matkuponger hos Veganköket i välkomstgåva. Och därmed också möjligheten att direkt göra ett praktiskt val till djurens fördel genom att välja vegetariskt.

Djurens Rätts bord var välbesökt och turnévolontärerna Sandra och Björn hade fullt upp med att prata djurrätt, såväl med stora som med små, i dagarna tre. I Djurens Rätts frågetävling kunde deltagarna vinna en pin med djurrättsbudskap om de svarade rätt på frågorna. Alla svaren fanns att finna någonstans i materialet på bordet så det bläddrades flitigt i tidningarna för att hitta den byggnad i vilken Djurens Rätt bildades och för att komma på tre sätt som man kan hjälpa djuren på. Vilka tre sätt kommer du på?

image139
Djurens Rätts frågetävling.


image137
Ung festivalbesökare tar reda på tre kosmetikamärken som inte testats på djur.


image143
I vilken känd byggnad bildades Djurens Rätt?


Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

4 augusti: Bildkollage från Stockholm Pride

262974-101
Djurens Rätt fanns på plats under Stockholm Pride, både med block i demotåget och med infotält i Pride Park.

2 augusti: Buller å bång, långkalsong!

- Men om man inte äter djuren, då blir det ju alldeles för många av dem. Och var ska de ta vägen?
En ung kille luftar en inte ovanlig fundering framme vid vårt infotält. Hans flickvän, som står bredvid honom, tar orden ur munnen på mig.
- Men om man inte föder upp djuren, då finns de inte. Djurindustrin kommer att märka om människor väljer bort animalier och då också minska produktionen av djur i djufabrikerna.

Klockrent. Efterfrågan och tillgång. Tillgång och efterfrågan. Alla kan vi dra vårt strå till stacken och genom att inte köpa djurprodukter snabbar vi på arbetet för djurens frigörelse. Tjejen är redan medlem, men hennes argument övertygar pojkvännen som efter en stund blir medlem han också. Toppen!

Bandet Los Fastidios spelade igår. Sångaren Enrico flashade sin stiliga "vegan"-tee. De snackade om djurrätt på scenen och alla skrek "animal liberation" i kör. En skön glädjekänsla spred sig i vårt lilla team då! Hoppas att alla i publiken fortsätter att ropa detta efter festivalen (bildligt talat åtminstone!).


image102

Trots att Augustibuller inte är Sveriges största festival sett till besökarantalet är de som är här väldigt intresserade av djurrättstanken och många vill kolla in våra coola t-shirts. Vi är fullt upptagna av att prata om Djurens Rätt och de idéer som vi jobbar för.

Nu har solen besämt sig för att titta fram, så bättre kan det inte bli!

I Lindesberg för djuren,
Kristofer Sofroniou
Turnécoach
Djurens Rätt

3 augusti: Stockholm Pride!

image99
Turnévolontären Kakan hjälper en nybliven Djurfadder att hitta rätt t-shirt.

Djurens Rätts medverkan i Pride Park på Stockholm Pride har än så länge fått oerhört positiv respons. Besökarna har strömmat in i tältet för att köpa våra för festivalen specialgjorda tröjor med texten "Gay Rights, Animal Rights" (som snart även finns till försäljning i Djurens Rätts webbshop), provsmaka vegansk ölkorv och prata om djur som står dem nära. Många har valt att bli Djurfaddrar och vill gärna diskutera djurrättsfrågor och HBT-frågor.


image100

Under regnvädret på fredagen var det många som sökte skydd i det mysiga Djurens Rätt-tältet med sina inbjudande krukväxter, sin fina röda matta och inte minst vår stora regnbågsfärgade Djurens Rätt-banderoll.

Nu ser vi fram emot att gå i Pride Paraden imorgon och visa vad vi står för:
Att ingen, oavsett art, etnicitet, kön eller sexuell läggning ska diskrimineras eller förtryckas.

För alla djur,
Lea Honorine
Teamcoach för Stockholm Pride och
Ansvarig för konsumentfrågor
Djurens Rätt

 

29 juli: Djurens Rätt was here!

Vägen är sliten och lappad, vi lämnar Storsjöyran och Östersund för den här gången med bilen betydligt lättare än när vi kom. Orterna vi susar förbi väcker fantasin till liv: Svarthålsbyn, Skogen och Döda fallet, ett misslyckat flottningsprojekt i slutet av 1700-talet.

Det går inte att köra förbi någonting som heter Döda fallet utan att stanna så det är precis vad vi gör. Och gissa vad, Djurens Rätt har redan varit här!

I en träkur vid det som en gång var Storforsen men numera en torr och vildvuxen ravin sitter en dam och säljer stickade sockar, vantar och vävda bordslöpare under en bekant affisch, lite medfaren av regn och vind, men med texten intakt.  Jag visar min tröja, i samma färg och med samma text: "Djur har rättigheter!" (du hittar den här).


image91
Döda fallet: Djurens Rätt was here!


Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

28 juli: Rätt för djuren med The Body Shop på Storsjöyran, Östersund

The Body Shop - helt rätt för djuren!


image88
Björn och Kajnin samlar in namn för djurfri forskning och delade ut runt hundra påsar med prover från The Body Shop i Östersund.




image86
Nya Djurfaddrarna i Östersund kunde välja en duschkräm från The Body Shop i välkomstgåva.



image87
Björn tipsar besökarna i Djurens Rätts tält om en god affär!




image90
Tack för det fina samarbetet!


Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

25-28 juli: Storsjöyran!

Guldgul och åskblå himmel. Träden blir lägre och lägre allteftersom vi närmar oss Jämtland. Kor på en äng. Medan solen sjunker i guldblått pratar Björn och jag om korna som står inne hela vintern. Det är väldigt många dagar när vi vaknar i våra vanliga liv, går till skolan eller jobbet, kommer hem, äter middag, kollar på teve. Höst blir vinter och blir vår. Och hela den tiden står korna inne på samma plats. Alla dessa dagar och timmar.


image95
På väg till Sollefteå och Östersund.

Som vanligt råder glatt kaos på festivalområdet när vi kommer fram. Irra runt, parkera bil, ringa kontaktperson, hitta vår plats, bära lådor, rigga, ställa iordning. Sedan börjar medlemmarna som erbjudit sig att hjälpa till under Yran att droppa in. Och från första dagen är det full fart från öppning till stängningsdags!


image94
Jessy, Maria och Mikael delade ut över tusen Grön Glad Sommar under Yranveckan.


Turnévolontärerna, Mita och Björn, är riktiga klippor, engagerade och proffsiga som de är. Av Yrans arrangörer får Djurens Rätt beröm för sin monter och för teamets arbete!

Under dagarna fick turnéteamet uppbackning av Jessy, Maria och Mikael som delade ut foldrar och samlade in namnunderskrifter så det stod härliga till. Jenny kom förbi och skulle hjälpa till någon dag men blev kvar i fyra! Monica kom så ofta hon bara hann och ja, till hösten blir det aktiviteter i Östersund för det här gjorde oss verkligen inspirerade!

Det kändes så levande och bra att så många av medlemmarna från Östersund kom och hjälpte till. Att turnéstoppet på Yran blev så bra och givande är tack vare er!


image97
Jenny gjorde succé som Kajnin.


Kajnin blev intervjuad av festivaltidningen och fick chansen att hälsa till sin kompis, kon Kornelia som också jobbar för Djurens Rätt. Han hälsade att alla djur, oavsett art, har rätt till sina liv.


image98
Turnévolontären Mita med namninsamlingslistan. Drygt 50 fulla listor blev det!


Cancerforskaren som arbetar med djurförsök skrev på namninsamlingen "Satsa mer på djurfri forskning". Med sina två svarta terrier i sällskap samtalade han länge med mig om alternativa metoder. Frågor runt cancer kommer ofta upp när folk tvekar ifall de ska skriva under eller inte. Cancer, hiv och aids. De ständiga hoten som vi söker svar på. Jag har inte alla svaren på hur vi ska gå tillväga utan att behöva välja mellan människor och djur. Däremot vill jag att vi ska ställa oss frågan om det verkligen är rätt att vi ska tvingas välja mellan människor och djur.

För att djurförsöken ska försvinna måste vi först säga nej till dem. Inte förrän då kommer vi att hitta de svar som vi behöver. Jag vill inte välja mellan människa och djur. Jag väljer både och.

Från Frösön i Storsjön ser man ända bort till norska fjällen. Solen står lågt över trädtopparna och sommaren är snart slut. Men Storsjöyran, vi ses nästa år igen just som kvällarna börjar mörkna!

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt