24 juni: Lyfta, bära, släpa, tejpa - djurrättsarbetet bakom kulisserna

Vecka 26 är Djurens Rätts sommarturné ute 25 dagar (ja - 25 dagar på en vecka!), vi besöker marknader, torg, festivaler och konserter från Kiruna i norr till Ystad i söder. Helt otrolig vecka, med andra ord! Redan utnämnd till Week of liberation. Kommer bli hur bra som helst.

Men sommarturné innebär ju inte bara djurrättssamtal, vegopepp, massa nya möten och allt det där andra som syns utåt. Det är en hel del jobb bakom kulisserna. Att bära bruna lådor är till exempel en mycket större del av djurrättsarbetet än man kan tro.

Häng med på ett litet bildreportage från dagens uppbyggnad av djurrättstältet inför festivalerna West coast riot och Metaltown i Göteborg! De hårt arbetande stjärnorna är Anahita och Benny, medan Anna, i egenskap av fotograf, har det lite mer soft i värmen.


Flaggan först! Alltid flaggan först - att ställa upp hela tältet och se när man är klar att, just det ja, flaggan saknas, det är sådär kul... Då får man nämligen fälla ihop precis allting igen. Så - flaggan först.


Och där var den på plats på tältet! Tältet, som just nu inte är mer än en pelare med metall och vit skrynklig duk.


Som genom någon slags magi förvandlas den kompakta pelaren till ett mycket, mycket lågt tält.


Anahita kollar att tältduken sitter fast.


Och så förlänger vi benen...


...alla ben. Här kan vi dessutom passa på att erbjuda lite Göteborgs-sightseeing: här ser ni både Göta Älv-bron och Läppstiftet i bakgrunden. Och lite containrar. Det är också rätt göteborgskt.


Göteborg erbjuder även, förutom turkos broar och rödvita byggnader, en sanslös massa blåst. Djurens Rätt står dock väl rustade - 2x4 sjukt tunga metallplattor bärs här ut för att se till att tältet håller sig på marken.


Stormsäkring! Inte för att vi tror att det kommer att behövas när SMHI lovar 27 grader och strålande sol - men vi tar det säkra före det osäkra. Tält i älven är ett big no-no.


Vinden är frisk och fin ett par meter upp i luften. På marken är det mest bara stekhett.


Dags att stänga ute bron och stiftet - bakre väggen ska upp.


Väggen verkar vilja hänga med stiftet och bron hellre än med oss. Anahita ser till att den stannar på tältet.


Banderolldags! Snyggaste banderollen i stan?


Och så var det borden ja. Förra årets fynd - lätta, hopfällbara, och bra rabatterade. Precis som det ska vara.


Borden vill dock hemskt gärna skeva, helst åt alla håll samtidigt. Det blir en del skruvande innan de står helt rakt.


Dags för duken! Men... var sjutton tog saxen vägen? Den ligger i botten på lådan, såklart. Om ni har svårt att läsa texten på lådan så står det Grillat, grönt & gott, 1000 ex. Och den innehåller inte ett enda grillrecept längre. 100 sådana här lådor ska tömmas i sommar.


Saxen hittad. Duken säkras vid borden med tejp. Tejp är en sådan där fantastisk uppfinning som någon borde belönas rikligt för.


Affischering blir till exempel hundra gånger lättare med tejp. Och djup koncentration. Och fyra händer. Och - sa jag det? - massa tejp.


Titta vad fint det blev! Djur är varken kläder, mat, försöksobjekt eller varor. Och på kanterna - Bli Djurfadder!


Så här glad är man när man är klar!


En sista pose för kameran, och Djurens Rätts turnéteam Väst är redo för tre dagars punk, hardcore och metal. På återseende imorgon!

Text och foto: Anna Hallin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback