24-26 juli: Varma workshopdagar vid vattnet

"Vi tror stenhårt på att skapa ett utrymme för egen aktivitet, brett perspektiv och eftertanke", säger arrangörerna på Sjuhäradsfestivalen. Det låter ju väldigt mycket som en festival som passar Djurens Rätt, eller hur? Det tyckte vi också, och laddade upp med en drös aktiviteter utöver vårt vanliga infobord. Filmvisning, djurrättsquiz, värderingsövningar, en hönsbur i människostorlek samt 9 djurrättare, det kan bara inte gå fel.

Klockan tolv skulle portarna slås upp, och vi åkte tidigt på morgonen för att hinna packa upp allting innan folkstormen. Klockan blev tolv. Tre, fyra, åtta... tio tält. Besökarna började anlända. Fjorton, nitton, tjugotre. Man kan säga att det var en väldigt liten folkstorm. Som i ett vattenglas kanske. Men vi höll modet uppe, banden skulle inte börja spela förrän framåt kvällen, kanske skulle det komma mer folk då. Och ja, det gjorde det ju. Inte jättemånga. Men lite grann. Andra skulle kanske bli missmodiga av denna överraskning, men icke Djurens Rätt! Om inte folket kommer till Djurens Rätt, får Djurens Rätt komma till folket!

Lisa och Emil jagar 7H-besökare
Lisa och Emil visar hur man gör när det är lite folk kring infotältet. En protestlista, ett gäng foldrar och två peppade djurrättare så är saken sojabiff.

Efter succén som filmen Peaceable Kingdom gjorde på Peace&Love (läs här och här) bestämde vi att vi skulle visa den på Sjuhäradsfestivalen också. Vi hade tur och hittade en lucka i schemat i filmtältet, och frågade arrangörerna om vi inte kunde få visa filmen där. Självklart gick det bra. Vi får faktiskt passa på att tacka arrangörerna här när vi ändå är igång och pratar om dem, trevligare och mer tillmötesgående arrangörer får man nog leta efter.

Peaceable Kingdom
Programmet hade redan hunnit tryckas innan vi kom på att vi skulle visa film. Men vi berättade för alla vi träffade att de inte fick missa filmen, och nog dök det upp ett 20-tal nyfikna besökare.

Filmen gjorde som sagt succé på Peace&Love, och så även på Sjuhäradsfestivalen. När eftertexterna började rulla var det först knäpptyst i tältet. Sedan brakade applåderna loss. Vi stannade kvar länge utanför filmtältet och pratade med de som hade sett filmen. De var berörda, skakade, men också hoppfulla. Peaceable Kingdom visar nämligen inte bara hur vidrig djurhanteringen kan vara, utan även hur bra djuren kan ha det när de behandlas med respekt. Har du inte sett filmen än? Titta på den här! Djurindustrin är så sanslöst vedervärdig att man inte tror att det är sant när man ser hur det ser ut. Filmen är från USA, men inte är det bättre i Sverige. Ibland kan det kännas helt övermäktigt, djurplågeriet och slaktandet är så oerhört omfattande att man blir alldeles matt när man tänker på det. Men det går att förändra. Det måste inte vara på det här viset. Det är därför Djurens Rätt finns. Som de säger i filmen, det handlar om att vända sorgen till handling, att faktiskt göra något. Detta sa jag också till de tjejer som fortsatte gråta långt efter det att filmen var slut. Vi kan ändra på detta. Och det höll de med om.

Förutom filmen hade vi som sagt andra aktiviteter. Får vi lov att locka med en stund i den mänskliga hönsburen kanske? Vill du prova på hur det är att sitta instängd i bur?

Hönor i bur
De här hönorna ser visserligen väldigt glada ut. Men de vet ju att de snart får komma ut ur buren. Var det jobbigt att stå såhär i två minuter? Kan du tänka dig att leva hela ditt liv här?

2,3 miljoner av hönorna i Sverige sitter i så kallade "trivselburar". Det betyder att hönorna har tillgång till sandbad, sittpinne och rede. Om de trivs där är väl mer tveksamt. Varje höna har en yta motsvarande ett A4-papper. De får leva 1,5 år innan de anses icke lönsamma, dvs man tycker att de lägger för få ägg. Av de nya kycklingar som kläcks för att lägga ägg är varannan en tuppkyckling. De lägger inte ägg, och de växer för långsamt för att vara lönsamma i köttindustrin. Alltså har vi ingen användning för dem. De är en biprodukt som genast gasas ihjäl. Varje tuppkyckling har ett liv, och det är allt han har. Men för oss är det inte värt någonting, det är snarare en belastning. I framtiden kommer våra barn och barnbarn att se tillbaka på den här tiden, och undra hur sjutton vi tänkte egentligen. Hur kan man göra såhär mot levande, kännande individer?

Det var en lugn och avslappnad stämning på festivalen. Trots att det var glest på campingen, pratade vi med väldigt mycket folk. 23 av dem valde att bli Djurfaddrar. Flera hundra skrev på protestlistan mot plågsamma djurförsök.

Fullt ös i Djurens Rätts tält
Martin, Ilja och Malin hjälper Sjuhäradsbesökarna i infotältet.

Det var varmt de här dagarna. Trettio grader, svag vind och asfaltplan är sådär kul. Tur då att festivalen låg på en badplats, komplett med brygga och sandstrand!

Fotbad
Emellanåt fick vi gå och svalka oss i sjön. Några av oss badade flera gånger om dagen. Undertecknad är lite av en badkruka, så för egen del blev det mest fot- och benbad.

Ruben fixar solbrillorna
Har solglasögongen gått sönder? Svårt att ha solglasögon när man behöver vanliga glasögon under? Inga problem, Ruben "MacGyver" Toften fixar dem snabbt och lätt!

Varma kvällar och peppade djurrättssamtal
Varma dagar betyder varma kvällar. Linda, Malin och Ilja pratade djurrätt långt efter att solen gått ner.

Att ha med ett djurrättsquiz visade sig vara ett smart drag. Alla vill svara på frågor och vinna fina priser, visade det sig. Hade man koll på hur tätt kycklingarna får stå, hur många minkar som dödas varje år, samt hur mycket man får plåga djur i djurförsök, hade man chans att vinna en fin kokbok. Dessutom fick man skriva en motivering till varför djur har rättigheter.

Djurrättsquiz!
De här unga herrarna skrev väldigt bra motiveringar till varför djur har rättigheter.

Vi fick många fina svar, flera besökare ansträngde sig verkligen. De som vann hade förutom att svara rätt även skrivit väldigt bra motiveringar (ja vi fick dra lott, så många var det som hade koll på djurrätt!). Här har vi saxat ett par rader ur vinnarnas motiveringar:

”Djur har rättigheter pga att deras liv är lika mycket värt som vilken människas som helst.”
”Ingen annan art livnär sig så på andra djur och växter så girigt som vi gör. Djur kan inte föra sin egen talan så därför måste vi stå upp för dem.”
”Anledningen till att vi testar olika saker på dem är att de inte kan säga till hur ont det gör.”

Att i egna ord formulera djurrättstankarna är en bra grej att göra. Vad tycker du själv, varför bör djur ha rättigheter? Sätt dig fem minuter med penna och papper, och fundera! Skriv gärna och berätta vad du kommer på, det finns en fin funktion här på bloggen där man kan kommentera varje inlägg. Använd den!

Sabine i solen
Såhär härligt kan det vara att åka på sommarturné med Djurens Rätt! Sol, Sjuhärad och Sabine - en bra kombination.

Vi lämnade Ulricehamn sent på lördag natt. Inget fel på campingen, men egen säng är ju rätt så fint ändå. Tack för i år Sjuhärad!

Kommentarer
Postat av: Emil & Lisa

Fint skrivet!

Det var ett par härliga festivaldagar.

2008-08-03 @ 15:54:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback