25 juni: Nu åker vi norrut - Gällivare

Med snöbeströdda Dundret som glimtade fram bakom regnslöjorna som drog över Gällivare pratade vi djurrätt under ett av sommarturnéns nordligaste stopp. Några av Djurens Rätts modiga medlemmar, som står upp för djuren varje dag här norr om polcirkeln, fick komma till tals när reportrarna från NSD och Norrbottens-Kuriren kom förbi.
Här kan du läsa artiklarna som alla norrbottningar fått till dagens morgonkaffe:

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=3857338
och
http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=3819499

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt


23-25 juni: Infotält by day, biosalong by night



Peace and Loves temadagar har i år temat ”Vakna!”, och i Djurens Rätts tält handlar det om att vakna upp och se hur djuren behandlas. På dagarna är det recept, knappar, diskussioner och bildspelet ”Walls of glass” som gäller,
men kl 22 varje kväll byggs tältet om till biosalong och filmen ”Peaceable Kingdom” visas.




Många har trotsat den kyliga kvällen och kommit och sett filmen, och många har blivit gripna och stannat och diskuterat och pratat efteråt. Som tur är har vi gott om förslag på vad man kan göra för att hjälpa djuren.

Idag onsdag är det den sista temadagen, och imorgon är det dags att flytta över till Peace and Loves musikfestival, som börjar då.

Efter första dagens regn skiner solen över Borlänge, och i Djurens Rätts tält pratar Alexander, Alexandra, Kristofer, Sanne och Sofia om Peace and Love åt alla djur, inte bara människor.

Massor av nya datum i turnéplanen!

Sommarturnén växer så det knakar. Nu omfattar turnéplanen stopp på totalt 70 platser. Och fler är på gång. Djurens Rätts turnéteam och lokalorganisationer tar sig an allt ifrån musikfestivaler, marknader och köpcenter till stadsfester, badstränder och invigningar av klädbutiker. Ja, alla platser där det finns gott om folk och där vi kan göra skillnad för djuren. Här är ett par av de senast inbokade turnéstoppen:

29/6: Falkenberg
9/7: Alingsås | Torget
9-10/7: Kristianstadsdagarna
10/7: Borås | Stadsparken
10-12/7: VisFestivalen i Västervik
11-12/7 Täfteåfestivalen | Umeå
12/7: Möklinta Marknad | Sala
17/7: Mölnlycke | Centrum
18-19/7: Rip It Up | Säffle

Hela turnéplanen hittar du här.


Alvin chillar i en stol med bra tidning. Yeah.
Så här najs var det på förra årets upplaga av Täfteåfestivalen. Repris bitte!

Päls är dött...

Hultsfred 2008 | Nadia från Danmark | Inmailat av Linda, lindalej@gmail.com

... på Hultsfred och i resten av världen. Nadia från Danmark och hennes kompis Linda hade det musikaliska siktet inställt på djurrättarna Simple Plan som lockade mest, men de hann också med att posa vid våra affischer som täckte ett och två och tre plank på festivalen... och de gjorde också det enda rätta - de mailade bilderna till Djurens Rätt!

16-19 juni: UKM + kakor + djurrätt = sant!

Ännu en måndag. Då var det dags igen att packa bilen med infomaterial för att åka ner till Uppsala Konsert och Kongress (Musikens hus) i centrum för att kolla läget och förbereda infobordet.


Det är beräknat att 250 deltagare från hela Sverige skall anlända kvällstid för att delta i UKM:s* riksfestival, samt förhoppningsvis en massa andra besökare under själva festivaldagarna, tisdag-onsdag. Kvällen blir en lugn afton med ett sparsamt antal besökare vid bordet som blir desto gladare när de får smaka på våra hembakta morots- och chokladkakor som kvällsgodis.



Anders tar en kaka i en av pauserna under UKM:s riksfestival.


Vid lunchtid och några timmar framåt på tisdagen ökar trycket vid bordet och det blir en del diskussioner och frågor att besvara. Vi pratade bl a med två personer som blivit vegetarianer och nu har starka planer på att bli veganer framåt hösten. De kände att de hade lite problem med vad att veta man skall äta och hur fixar man maten. Naturligtvis förser vi dessa med en massa matinfo, recept och kokböcker.


Våra kakor som vi bjuder på går åt i ett rasande tempo. Pins och kokböcker är det enda vi får sälja vilket dock går
lite trögt, men en massa foldrar och häften försvinner från bordet. De första timmarna på onsdag blir lugna men som tur är har Grön Ungdom dykt upp med ett infobord brevid oss. Några timmar fördrivs med att vi läser varandras infomaterial, pratar politik och mat. Besökarna visar inte något större intresse för varken Grön Ungdoms eller vårt infobord så de unga gröna packar ihop och går hem. Vi bestämmer oss dock för att stanna kvar och hoppas på bättre tider.


När dörrarna öppnas till stora festivalsalen kommer också de bättre tiderna, plötsligt har vi en ström av människor
som vill smaka våra kakor, ha infomaterial och prata. Tiden går fort, det närmar sig matchdags för Sverige-Ryssland på TV:n. Eftersom torsdag förmiddag är en avresedag för festivaldeltagarna, så tycker vi att det är lika bra att packa ihop vårt material och lämna Musikens hus och festivalen för denna gång.


* UKM = Ung Kultur Möts


14 juni: Regnigt i Skyttorp

Tidig morgon och vi är på väg till sommarmarknaden i Skyttorp. Under bilfärden undrar vi hur den här lördagen skall bli när regnet bara öser ner och det är endast tolv grader varmt. Efter ett par mil är vi framme i Skyttorp och regnet har inte minskat utan snarare ökat. Till vår glädje och tröst vet vi dock att vi slipper stå ute i regnet med vårt infobord, då vi kvällen innan hade fått besked om att arrangören reserverat en återbudsplats för vår räkning inomhus.


Väl framme är det bara att försöka komma så nära ingången som möjligt för att kunna tömma bilen på kortast möjliga tid och slippa få allt dränkt samtidigtsom vi tycker synd om alla de utställare som inte har haft samma tur som oss att få plats inomhus.


Tyvärr blev väl inte marknaden det arrangörerna hade hoppats på. Alla utomhusaktiviteter, bl a sång och musik, fick ställas in pga det tråkiga vädret och det beräknade besökarantalet på cirka 1500-2000 personer blev nu endast ca 300. Vi är dock nöjda för knappast någon av besökarna gick från marknaden utan att ha fått med sig något av vårt infomaterial och dessutom fick vi tid att prata och diskutera med en massa trevliga människor och mötte dessutom en och annan medlem!


19 juni: Gröna grillrecept tar över Jönköping

Regnet låg i luften denna dag före midsommarafton. Teamet, idag hela 8 personer, hade fått tillstånd att stå på gågatan i Jönköping, vid en specificerad korsning. Efter att vi hittat en bra plats och slagit upp tältet, insåg vi vad vi hade för grannar. Framför oss låg McDonalds, bakom oss en skinnaffär! Glatt tejpade vi upp våra snygga affischer med budskapen ”Djur är inte mat” och ”Djur är inte kläder”.

Frida pratar djurrätt i Jönköping
Frida pratar djurrätt med en intresserad besökare. Om han fick med sig en ballong hem eller inte förtäljer inte historien.

Det var bra fart på stan den här dagen, mycket folk trots det hotande regnet. Redan innan vi hade hunnit packa upp kom det fram en dam som ville bli medlem. Och så rullade det på hela dagen. Många intresserade besökare vid tältet, och många glada tack för våra utdelade receptfoldrar.

Full fart i Jönköping
Björn och Emil berättar om vårt arbete för djuren. Teamet hade trots sin storlek idag fullt upp hela tiden. Sysslolös gick man icke - Jönköpingsborna var många och intresserade.

Lisa delar ut recept
Lisa förser Jönköpingsbor med gröna grillrecept.

Gågatan var bred, men teammedlemmarna placerade sig strategiskt så att ingen skulle kunna missa dessa fina receptfoldrar! Så tog de också slut under eftermiddagen, och vi fortsatte dela ut annat material med lika god framgång. 1500 recept lämnade vi i Jönköping. God grön grillsommar önskar Djurens Rätt!

18 juni: Turnéteam på väg - tuppen sover fortfarande sött

Det var ett gäng glada och pigga teammedlemmar som satte av mot Lidköping denna tidiga onsdagmorgon. Det är många som vill få plats på torghandeln i Lidköping, så det gäller att vara där tidigt! Även besökarna var morgonpigga, det fanns en hel del folk på plats redan klockan sju. Vi hade en fin plats mitt på torget, med blomsterförsäljande grannar och bra sikt. Den blå Djurens Rätt-flaggan fladdrade i den friska vinden, och syntes över hela torget.

Lidköpingsborna var, liksom Skövdeborna, oerhört intresserade av Djurens Rätt. Vi träffade många som redan var medlemmar, och flera nyfikna blivande medlemmar. Ett par besökare anlände till tältet med skeptiska ansiktsuttryck, men efter att ha pratat med våra duktiga teammedlemmar kunde de gå därifrån med en mycket mer sympatisk inställning till djurrätt. När de väl får prata med oss upptäcker många att de tycker precis som vi, de har bara inte vetat om det innan.

Zandra delar ut midsommarrecept i Lidköping
Zandra förser glada besökare med midsommarrecept. De yngre i skaran spanar efter Rävmond.

Nya Lidköpings-Tidningen dök upp med reporter och fotograf. De var mycket nyfikna på Djurens Rätt, både i yrket och som privatpersoner. Artikeln blev jättefin, och du kan läsa den här.

Anahita förbereder ballonger
Anahita förbereder ballonger för utdelning. Det var lite svårt att få dem att sitta kvar i tidningsstället, vinden försåg samtliga av våra grannar med djurrättsballonger.

17 juni: Grisproducenter och Djurens Rätt till Skövde

Inte kan väl Sveriges Grisproducenter få åka till Skövde mitt under Djurens Rätts sommarturné utan att få en motvikt mitt på Hertig Johans torg? Såklart inte! Medan grisproducenterna höll sin årsstämma i utkanten av stan packade turnéteamet upp tältet på det välbesökta torget i centrum. Med oss hade vi utställningen Walls of glass som ett bildspel. Har du inte sett fotografen Erik Lindegrens bilder från ett svenskt slakteri kan du göra detta på www.wallsofglass.se. För visst är det så, att om slakterierna hade väggar av glas skulle väldigt få människor äta kött.

Skövdeborna visade sig vara ytterst välvilligt inställda till djurrätt. Vi hade många besökare hela tiden, både nya, gamla och blivande djurrättare. Våra midsommarrecept var så poppis att cyklister kastade sig efter dem i farten, och det är inte så konstigt eftersom de är supergoda!

Rävmond var poppis som vanligt!
Rävmond var poppis som vanligt!

11 juni: Djurrättsvindar på Stenungstorg

Det var friska vindar som mötte turnéteamet i Stenungsund, både vad gäller väder, teammedlemmar och besökare. Våra superduktiga volontärer Frida och Sonja gjorde sin sommardebut idag, Frida trivdes bra med Rävmond och Sonja delade ut recept i en väldig fart. Det märktes tydligt att Stenungsundsborna är intresserade av djurrätt, vi hade många samtal med engagerade besökare i köpcentret vid havet. Det var många olika sorters samtal, bland annat ett väldigt långt filosofiskt samtal med en man som när han gick tackade och sa att han lärt sig mycket nytt. Djurrättsfilosofin är så enkel i grunden, men väldigt spännande att ta del av för de som är nya på området.

080611 | Stenungsund | Foto: Anna Hallin

Vi fick också många glada tack från de som fick ta emot våra goda grillrecept*. De är verkligen uppskattade. Rävmond var som vanligt flitig med ballongerna, och fick många härliga kramar från de yngre besökarna. Även Anna fick en bamsekram av en femåring som blev jätteglad för sin ballong, och ännu gladare över receptfoldern han fick strax därefter. Kanske en blivande kock? Vi lämnade Stenungsund trötta, men oerhört nöjda. Tack Stenungsund för en fin dag!

080611 | Stenungsund | Foto: Anna Hallin

* Glöm inte att du också kan hjälpa oss att sprida våra helvegetariska recept nu i sommar. Beställ vårt sommarkampanjpaket - helt gratis - genom att klicka här!


12-14 juni: Hultsfred - för tionde gången!

Nu är vi tillbaka i människobyn efter fem dagars utflykt till småländska Hultsfred. Vi vet inte exakt, men det kan ha varit tionde gången som Djurens Rätt slog ned tältpinnarna intill sjön Hulingen. Tionde gången. Bara det är värt en dos respekt.

Massor av musik, mycket sol, lite regn, gröna bajamajor, kändisar och en fantastisk alkoholkonsumtion. Hultsfred var sig likt. Detsamma gällde tillströmningen av intresserade till Djurens Rätts tält. Trots lite sega förmiddagar (helt tomt i spelschemat = lite folk inne på festivalområdet) rullade det på bra under eftermiddagarna och kvällarna. I perioder var det helt fullt framför våra nyinköpta festivalbord (stort tack till Malin som fixade 10 % rabatt åt oss!).

080614 | Hultsfred | Foto: Alvin Lindstam
Läkare utan gränser, Ung Vänster och... Djurens Rätt!

Att djurrätt är något som engagerar, det vet vi. Men vi blir gång på gång förvånade över det positiva bemötandet från i princip alla som vi talar med. Insamlandet av namn mot plågsamma djurförsök gick som på räls (nästan 2 000 underskrifter!) och tusentals av våra fina tidningar och peppande receptfoldrar åkte hem från Hultsfred i helt andra kassar än de kom dit i. Vi upptäckte också att våra nyaste affischer med djurfoton på inte fick vara ifred. Så i några flick- och pojkrum runtom i Sverige sitter det förmodligen lite festivalnötta affischer från Djurens Rätt. Väldigt kul!

080613 | Hultsfred | Foto: Alvin Lindstam


080613 | Hultsfred | Foto: Alvin Lindstam
Så här glad är man när någon har spytt utanför infotältet under natten.

Mer bilder kommer under veckan. Till alla snälla och trevliga människorsom vi pratade med under festivalen - mer än 3 000 personer - vill vi skicka en liten hälsning. Tack så mycket för att ni gjorde vårt tionde (?) år på Hultsfred till ännu en succé!

14 juni: Djurens Rätt intar Where The Action Is!

Det var med glädje vi kom till festivalen Where The Action Is (WTAI) på Stora Skuggan som ligger vid Stockholms Universitet. Vädret var strålande och solen sken på oss. Portarna slogs upp klockan 12.00 och besökarna strömmade in på festivalområdet som snabbt fylldes av mer än 20 000 personer! Alla, både vi och festivaldeltagarna, var på bra humör.

- Men vilka är det som står där... det är ju Djurens Rätt. Trion som representerade Djurens Rätt denna dag (Tina, Jessica och Kristofer) väntade med spänning på de diskussioner vi skulle ha. När stora moln intog området undrade vi hur det skulle gå. När regnet väl kom märkte vi det inte eftersom vi pratade om djurrätt, Djurens Rätt och om vår syn på hur vi vill ha ett samhälle som inte förtrycker djur. Vi delade ut våra härliga midsommarrecept och vår senaste folder "Hjälp djuren i Kina" som beskriver hur situationen ser ut för djuren i Kina - där en djurskyddslag inte ens existerar.



två nya medlemmar på WTAI
Här är två nya glada medlemmar. Du hittar t-shirten där Nemi säger ifrån i Djurens Rätts shop.

När WTAI var slut packade vi ihop och var väldigt nöjda med dagen. Vi hade helt slut på receptfoldrar, haft väldigt många bra samtal och blivit väl bemötta.


Vad har Uggla gemensamt med Djurens Rätt?

Vad har Uggla gemensamt med Djurens Rätt? Magnus Uggla och Djurens Rätt reser båda landet runt och framträder båda två på Piteå Dansar och Ler den 24-27 juli. Men tro inte att likheterna slutar redan där. Liksom Uggla och alla andra stora artister har Djurens Rätt också en egen festivalsida hos PDOL:
http://www.pdol.se/program/pdol_utstallare/djurens_ratt/

För min egen del ser jag, som kampanjcoach i region norr, fram emot att få prata djurrätt i Piteå ackompanjerad av en redig dos norrbottniskt vemod levererad av publikvältaren i norra Norrland- Euskefeurat.

Vi ses vid Djurens Rätts tält på PDOL!

// Camilla Björkbom

Ps. Bor du i Piteå och vill hjälpa till? Kontakta mig på [email protected] eller telefon 0704-83 57 98.


7 juni: En skön dag i Skärhamn

Turnéstopp 080607 | Skärhamn | Foto: Anna Hallin
Rävmond bjuder på ballonger och dubbelvinkar. Djurens Rätts favvo-räv visar sig vara ytterst kompetent!

Turnéstopp 080607 | Skärhamn | Foto: Anna Hallin
Malin testar lungorna. De höll. Många ballonger blev det i Skärhamn.

Turnéstopp 080607 | Skärhamn | Foto: Anna Hallin
Inte direkt oskönt diskussionsläge med hamnen och havet i bakgrunden.

Turnéstopp 080607 | Skärhamn | Foto: Anna Hallin
Djur är inte mat. Anahita har bara så rätt. 1200 personer fick med sig det budskapet denna dag. De båda foldrarna med midsommar- respektive grillrecept hade inte några svårigheter att hitta nya ägare.

6 juni: Ett svettigt stopp på Sanden


Gunnel och Helena från Djurens Rätts lokalavdelning i Trollhättan-Vänersborg.

Turnéstopp 080606 | Vänersborg | Foto: Anna Hallin
Viktor från Trollhättan i aktion. Ett åttiotal personer skrev på Djurens Rätts namninsamling mot plågsamma djurförsök.

Solen stekte på rejält denna nationaldag. Och de många svenska flaggorna slokade rejält, då vinden också hade tagit ledigt denna helgdag. Djurens Rätts västra turnéteam hade förlagt dagens turnéstopp till Vänersborg och Aqua Blå hette evenemanget som fick utgöra kulissen. Nyckelordet för dagen var "svettigt". Teamet cirkulerade runt mellan löpartävlingar och husbilsutställningar. 750 personer fick varsitt exemplar av  "Grillat, grönt & gott", vår nya receptfolder med sommaranpassade vegetariska recept med fakta om kycklingindustrin - allt i ett!

En varm dag med många möten. En man i sjuttioårsåldern kom fram och sa att han tyckte det var skönt att se oss där. Att det fanns lite mer djup i firandet av nationaldagen än enbart öl, korv och den lokala Volvo-handlarens bilutställning. Ett par av dessa möten resulterade dessutom i att Djurens Rätts medlemsantal ökade en aning. Hur roligt som helst!

Med solen brännande i huden styrde turnéteamet hemåt med en tanke i huvudet. Att imorrn är det tidig uppgång. På marknaden i Skärhamn på Tjörn är de minsann morgonpigga. Solstingade som vi kände oss var det bums i säng. Nästa stopp Skärhamn, Skärhamn nästa.

Turnéstopp 080606| Vänersborg | Foto: Anna Hallin
Ett gäng glada vänersborgare tar ställning mot plågsamma djurförsök!

4 juni: En dag på Allum i bilder

image194
Anders Ekelund, kontaktperson för Djurens Rätt i Partille, bjuder på goda, gröna grillrecept. 1500 Allum-besökare fick med sig Djurens Rätts goda sommarrecept hem!

image195
Benny Andersson, kampanjchef för Djurens Rätt, diskuterar hur kycklingarnas korta liv ser ut.

image196
Ledningen för Allum uppvaktas av Rävmond, och tackar för det fina samarbetet.

image197
En mycket förundrad, liten Allum-besökare spanar in Rävmond. Världens snällaste räv!

30 maj: Vegoburgarna på Avenyn lurade Silverstein!

Sommarturnéns första inomhuskonsert var ett faktum när Silverstein fick besök av Djurens Rätt. Brew House i Göteborg was the place to be och solen stekte utanför. Vi fick en rymlig plats bredvid merchandise och informerade emokidsen om det ena och det andra inom djurrätt.

image193

Bandmedlemmarna i Silverstein var på bra humör och berättade om sina trevliga erfarenheter från Jonsborgs gatukök på Avenyn (kanske Sverige bästa vegansnabbmatsställe?). Där hade de käkat goda hamburgare och till sin förvåning blivit skeptiska till om det verkligen var veganskt eller ej.

image192

Alexandra och jag hade ett intressant samtal med en Djurens Rätt-medlem från Skara som försökte få sina köttätande vänner att bli vegetarianer, så vi passade på att dela ut vår nya receptfolder "Grillat, grönt och gott". Det kan du också göra om du beställer Djurens Rätts fina sommarkampanjpaket!

// Anahita

Sommarturnéns tre första stopp i Uppsala!

Tre helger i rad har sommarturnén besökt Uppsala.

  

Söndagen den 18 maj fanns vi på plats ute på Hågaby marknad med ett fulladdat infobord. Vädrets makter, regn, rusk och kyla gjorde dock att den planerade tvådagarsmarknaden kortades ner till ett endagsarrangemang. Vi behövde aldrig resa tältet utan hela arrangemanget flyttades inomhus. De nya kokböckerna som vi premiärvisade för Uppsalapubliken blev en stor succé, 9 böcker såldes.


image191


Helgen därpå, 24-25 maj, fanns sommarturnén på plats under Uppsalas Pridefestival med stort tält. Lokalavdelningen delade ut massor av foldrar, sålde och delade ut rockmärken. Naturligtvis fanns även den nya kokboken och t-shirts i tältet till försäljning. Mycket uppskattade var våra nybakta vegankakor samt våra härliga nygjorda vegansmörgåsar med hommus eller olivröra.


I förrgår, söndag 1 juni, besökte sommarturnén Uppsalas största lopp- och prylmarknad ute vid Ulva kvarn under sju timmar. Infobord var som vanligt fulladdat med material. Det blev en hellyckad dag i solskenet.

Vi hade besök i stort sett hela tiden vid bordet och fick ut massor av infomaterial, bl a ca 1 200 ex av "Grillat, Grönt & Gott" och ca 500 "Vägen till Vegoland". När kvällen kom var vi en aning slitna men väldigt nöjda med dagen.


Nu gör Uppsalaavdelningen en liten återhämtningspaus för att återigen hälsa sommarturnén välkommen tillbaka till stan den 16-19 juni när avdelningen kommer att finnas på plats i Uppsala Konsert & Kongress där Uppsala kommun och Kultur i Länet bjuder in ungdom från Sveriges alla hörn för att visa upp sin kultur för varandra och alla Uppsalabor till en Riksfestival för UKM (Ung Kultur Möts).


31 maj-1 juni: YEAH!

Årets första musikfestival för sommaren var Yeah-festivalen i Örebro, 31 maj till 1 juni.

image188
Kristofer och Katarina håller ställningarna i tältet.


Festivalen hölls i Örebros fantastiska stadspark. Vi blev inte förvånade när vi fick höra att den valts till Sveriges vackraste park 2004. Välförtjänt! Dessutom sken solen allt vad den kunde hela helgen, och ibland såg parken mer ut som en badstrand än en musikfesitval - lägg märke till de solande människorna i bakgrunden på bilden här ovanför!

Djurens Rätt Örebro mötte upp och hjälpte till under hela festivalen.  

image189
Caroline, Sonja och Kristofer pratar med intresserade festivalbesökare. 

Vi träffade många som bryr sig om djur många blev glada åt att få med sig våra grillreceptblad.

Det var särskilt kul att träffa Matilda, Amalia och Hedvig och prata om djurrätt i allmänhet och skolmat i synnerhet.  

image190
Matilda, Amalia och Hedvig.

Ett roligt inslag var den amerikanska festivalbesökaren som förhörde sig noga om vad texterna på våra tröjor betydde, och köpte sedan med sig en av våra Nemitröjor.

Turnécoachen Kristofer har lagt grunden till festivalbrännan, och vi hoppas att solen vill fortsätta skina på vårt turnétält hela sommaren!