26 maj: Det allra farligaste

- Det är för att eldsjälar är svåra att stoppa, säger Ingela på NBV Norr som bjudit in Djurens Rätt att föreläsa i samband med sommarturnén.

Jag har precis berättat för henne att förra sommaren som jag skulle med sommarturnén till Lycksele fick frågan från polisen om jag förväntade mig någon motaktion. Trodde jag att jag skulle behöva någon säkerhetsvakt vid turnétältet, undrade Gunilla på polisen i Lycksele. Det var apropå att det varit flera utsläpp av minkar på minkfarmen i Umgransele.

Nu var jag tillbaka till Lycksele med årets sommarturné och det fanns ett intresse hos ägaren av minkfarmen att få veta vad vi pratat om på föreläsningen som jag hållit i Medborgarhuset samma kväll. Till Ingela säger jag att jag ändå inte kan låta bli att smickras av att en minkfarmare bryr sig om vad en sådan liten person som jag säger och inte säger.

Jag kan inte heller låta bli att smickras av att jägarna i inlandet är rädda för Djurens Rätt och att vi kan "ställa till det" för dem. Jägarförbundet med alla miljoner och medlemmar och inflytande. Vi är så mycket mindre men vi har någonting som är farligt. Vi har eldsjälarna. Det finns inget som är så farligt som engagemang, säger Ingela.

Camilla Björkbom

19 maj: Sojamjölk gav starka ben



Malte från Djurens Rätt Umeå under vårt turnéstopp som antog lite sportigare former. Sojamjölk gav starka ben som sprang Blodomloppets 10 km på 48 minuter.




Grisplakat i startfältet distraherade en och annan startklar löpare.







Sara skötte roddadet innan start.


Text och foto: Camilla Björkbom

23 maj: Sommarturnén visar upp sig på stämman i Kalmar











Nu är det igång! Ett superteam med personer som från sommarturnéteam Norr, Väst och Öst snyggade upp innergården på Brofästets konferensanläggning. Premiär för nya flaggor och nya jackor gjorde alla glada. Anbuden att köpa jackor och kepsar haglade. Men de säljes icke! Enda chansen att bli lika snygg som personerna på bilden är inte plastikkirurgi. Nej, enda chansen att få lite stil och klass i sommar är som Summer of Liberation-volontär. Jorråserruatt.

Anmäl dig här: www.summerofliberation.se

Foton: Elin Schwartz

7 maj: Sommarturnékickoff

Under helgen ägde årets turnékickoff rum i idylliska Skutskär. Det var tre dagar fulla av information, inspiration, umgänge och glatt humör. Och så här såg det ut:










6 maj: Första sommarturnéstoppet blev i Gävle!



Veronika, Lisa, Märi, Maria och Emma (och Malcolm bakom kameran) deltog i 1:a maj-firandet på Musikhuset/Sjömanskyrkan i Gävle. Då hade Intakto, tillsammans med Joe Hill-sällskapet arrangerat festivalen Nu är det nog - en fest mot fascism och kapitalistpesten. Vi hade infobord i "kajutan" där det hölls workshops och cafét serverade en jättegod soppa med bröd och hummus efter demonstrationståget, självklart vegansk. Det fanns också billigt vegan-fika, bullar, kakor, äppelpaj m.m, m.m. Vi behövde alltså knappast gå hungriga.

Tyvärr var det inte särskilt mycket folk just där vi stod, utan alla var en trappa upp och lyssnade på de olika banden som spelade. Några underskrifter fick vi i alla fall, och vi sålde åtminstone några pins. Så här i efterhand kanske det hade varit bättre att ha vårt infobord på Slottstorget där en annan minifestival pågick, nämligen Klassfesten, istället. Alltid lätt att vara efterklok!

Trevligt var det i alla fall! Vi fick tid att umgås och diskutera djurrätt, och vad vi ska hitta på i framtiden. Vi kunde smita ifrån och lyssna på musik, t.ex. Follow him to the edge of the desert  - en grupp med djurrättsbudskap och Djurens Rätt t-shirt. Stort plus!

Jättebra också att arrangörerna av festivalen uppmärksammade djurrätt i sin brillianta logga, se nedan:


Läs också vår blogg. Soliga hälsningar från Gävle-Sandviken-avdelningen!