23-25 maj: Turné-spark ut!

Helgen 23-25/5 var helgen då Djurens Rätt invaderade den sköna naturen kring Vreten, norr om Örebro. Djurens Rätt-medlemmar från hela vårt avlånga land samlades på en vackert belägen kursgård. I sin som alltid generösa anda var det vår samarbetspartner NBV som ordnade fram dessa schyssta lokaler.



Dagarna bjöd på många inspirerande pass. Till exempel de då biologen Lena Lindström gav oss en riklig dos med info om de svenska djurens situation idag. Hon är verkligen en faktabank, den där Lena. Värsta oraklet. Men givetvis var det förberedelser inför vår (i och för sig redan igångsatta) sommarturné som stod i fokus.


image179

Turnécoacher delade pedagogiskt med sig av sin kunskap om turnén och vad arbete med den innebär. Man fick fräscha upp sina skills i uppbyggande av infotältet och bemötande av festivalbesökare.

image181

Och shit pommes vilka duktiga volontärer det var, alltså! Och just detta är verkligen helt ovärderligt. Varje sommarsamtal som förs kan mycket väl resultera i ett steg närmare ett samhälle där djur respekteras som individer. Sedan gör det inget heller om vi blir fler medlemmar i Djurens Rätt. Utan stödet från alla tusentals medlemmar hade den här helgen inte blivit av. (Signa upp som medlem idag!) Och det märks att sommarturnén lönar sig. Big time. Men allt annat vore rent förunderligt då vi ju faktiskt når ut till hundratusentals människor!




Cred till duktiga Liv Linder, till vardags kampanjcoach för Djurens Rätt, som slet i köket under helgen! Bland annat serverades vi kladdkaka med havrevisp och hennes berömda kokosmjölksgryta med kryddig tofu och risnudlar. Yummie!

// Tina Hogevik


Träffa oss på Silverstein x 2 och på Yeah!

Snabba ryck nu. Ju mer vi har inbokat desto fler grejer poppar det upp. Turnéplanen har uppdaterats och fler datum är adderade. Känns sweet!

1) Rockgänget Silverstein hälsar på i Sverige och Djurens Rätt är på plats vid deras konserter Sverige, i Göteborg och Stockholm. Lyssna gärna på dessa vegokanadicker på www.myspace.com/silverstein

2) Sedan kommer vårt vita, fina infotält att finnas på plats i Örebro nu till helgen. Festivalen Yeah! går av stapeln och ingen festival med självaktning får sakna djurrättsinformation. Juh. Mer info om Yeah! hittar du på deras hemsida.
 
3) Och sedan har vi ju Blackmore's Night. Självklart ska Djurens Rätt finnas med när detta rockens svar på Robin Hood landar i Sverige. När hade konsertställen som Lorensberg i Göteborg och Göta Lejon i Stockholm senast finbesök av Djurens Rätt? Det var ett tag sedan, men nu är det dags!

Missa inte att du själv kan vara med och hjälpa djuren i sommar. Beställ vårt sommarkampanjpaket, laddat med receptfoldrar och andra bra grejer som du kan sprida i takt med att grillsäsongen närmar sig. Maila namn, adress och mobilnummer till [email protected], så skickar vi dig ett flott kampanjpaket.

Nya datum i turnéplanen!

Bitarna faller på plats. Nu är det klart att Djurens Rätt besöker Vänersborg (6/6), Skärhamn (7/6) och Kirunafestivalen (26-28/6). Vi har fler ställen på gång, men det avgörs inte sällan av ekonomiska faktorer. Det kostar tyvärr mycket pengar att få lov att slå upp ett litet infotält på många av sommarens festivaler, marknader, etc.

Ett sätt att hjälpa Djurens Rätts sommartuné är just med det ekonomiska. Gå in på http://www.djurensratt.se/StodOss och hitta det sätt som passar dig bäst. Tack för din hjälp!

15 maj: Hertig Johan, jordgubbar och demonstranter med eller utan glasyr

Tack Skövde och Hertig Johans torg för idag. Det här gör vi gärna om. Vad mer kan vi önska oss än fint väder, mycket folk på stan, jordgubbsförsäljare, ett gäng bra samtal och lagom med vind för att få Djurens Rätt-flaggan att vaja snyggt?

Vår blivande sommarplåga, vegoreceptfoldern "Grillat, grönt & gott", delades ut flitigt och fick positiv respons. Denna folder är en potentiell u-båt. Den tar vegokäket in under folkhemmets radar och upp på grillarna i sommar. Utan tvekan. Djurens Rätts slipade marknadsförare har t o m lyckats att göra årets receptfolder så mainstream att de vegetarianer vi mötte idag emellanåt avböjde att ta recepten med orden "nej tack, jag är vegetarian". Det här var i alla fall teamkollegan Christoffers reflektion. Vi får fler tillfällen att testa just den teorins hållbarhet under de kommande månaderna.

Vad mer finns att säga om dagen? Vi kan ödmjukt hälsa en ny skara medlemmar välkomna. Detta är otroligt peppande! Ett hett tips är också att hålla span i lokaltidningen efter en artikel om Sofia Säljös djurrättskonst. Sofia hade riggat upp sina smått fantastiska keramik-demonstranter alldeles invid turnétältet. Lokalmedia hade fattat att detta var något utöver det vanliga. Och att djurrätt is the shit. Ett annat sätt att nå ut med idén om att omtanke inte nödvändigtvis behöver stanna vid artgränsen.

image177
Hur koola är inte de här demonstranterna då?

Vi har två personer på S som vi har att tacka för att Skövde-stoppet på vår turné blev av. Stina som hjälpte oss att få loss platstillståndet med kort varsel (Till alla hjälpsamma myndigheter i Skövde: Nästa år ringer vi två veckor tidigare, vi lovar!). Sedan är det såklart vår bästaste Sofia som står för grundpeppet till turnéstoppet, som ställer upp med 20 extra aktivister (visserligen en aning korta i rocken, men ändå!) och dessutom ordnar med god mat efteråt till hela teamet!

image178
Så här glad blir du av att dela ut vegorecept till människor i Skövde!

Bor du i Skövde? Låt inte detta bli den enda dagen på året som skövdeborna får sig en dos djurrättsinfo. Är du intresserad av Djurens Rätt-verksamhet i och kring Skövde/Falköping? Skicka ett mejl till [email protected] nu på studs.

14 maj: Demonstranter i Skövde imorrn!

Pressmeddelande 2008-05-14

Djurens Rätts sommarturné med ung konstnär till Skövde

Skövde är nästa stopp för Djurens Rätts sommarturné och staden blir också galleri för Sofia Säljös konst. För att uppmärksamma djurens rättigheter ställer Sofia ut sin konst i form av små keramikfigurer på stan och den som vill kan ta med sig konstverken hem.

Djurens Rätts sommarturné, som åker runt i hela Sverige för att få människor att uppmärksamma djurrätt, kommer till Skövde i morgon torsdag den 15 maj. Turnéteamet samlas på Hertig Johans torg kl 13.00 och hoppas väcka skövdebornas intresse för djurrätt. Om inte de lyckas kanske Sofia Säljös konst gör jobbet:

- Konsten består av demonstranter, som står för att alla har rätt till sitt eget liv oavsett vilken art man tillhör. Man får inte diskriminera någon på grund av religion, kön, sexuell läggning eller hudfärg. Jag vill lägga till djuren på listan. Inte för att de ska ha samma rättigheter som oss människor men för att de ska ha rätt till sitt eget liv, säger Sofia.

Demonstranterna är ca 15 cm höga och håller ett hjärtformat plakat. De ingår i ett projekt och totalt 100 demonstranter kommer att placeras ut på olika platser i Sverige. De är numrerade och har en adress till en blogg där det finns mer information om projektet och där alla demonstranterna finns på bild. Sofia uppmanar den som hittar en demonstrant att gå in på bloggen och berätta det.

- Det är ju alltid roligt att få kontakt med dem som upplever konsten, tycker Sofia.

Sofias blogg, med bilder på demonstranterna, hittar du här.

1-4 maj: Djurens Rätt på Urix

image173

Den 1-4 maj ägde Sveriges största åsiktsfestival rum, Urix. Det är ett evenemang som riktar sig till tonåringar från hela landet. I ett par dagar träffas man, diskuterar samhällsengagemang, och får lära sig hur man på demokratisk väg kan påverka sin omvärld.


Djurens Rätt deltog under festivalen med en mycket uppskattad workshop på temat "Förändra världen med kniv och gaffel". Ämnen som togs upp var bland annat kopplingen mellan mat och miljö, djuretik, och vegansk näringslära. Alla deltagare lagade sedan middag tillsammans för att få prova på hur man lagar till helt vegetariska tacos, kladdkaka med glass och grädde, och undersökte vilka veganska mjölksorter som egentligen är godast.

image175   
                                                                                                  

Flera deltagare berättade efteråt att de blivit inspirerade och tänkte bli vegetarianer eller veganer när de kom hem. Roligast var en tjej som ringde hem direkt och förvarnade sina föräldrar om vad som väntade dem! Ganska många timmar ägnades också åt att prata med engagerade människor som kom förbi vårt informationsstånd och ville prata djurrätt och handla vegansk mjölkchoklad. Uppskattat både av oss och av dem.


Kort sagt har vi haft en toppenhelg och samtidigt spridit vårt budskap till massor av nyfikna människor! Hoppas vi ses nästa år igen på Urix!

// Håkan, Anna, Ille och Helena


1 maj: Nu är det igång!

image172

I torsdags var det dags. Smygstart av sommarturnén. Folkborgen i Norrköping var platsen och Djurens Rätts lokalavdelning hade ordnat fina platser både inne på området och strax utanför grindarna. Besökare kom och gick i en strid ström och de tio Djurens Rätt-aktiva som var på plats hade fullt upp. Allas vår favoriträv Rävmond gjorde ett besök och delade ut både ballonger och tidningen Rädda Djuren till hundratalet barn. Men mest populärt verkade det ändå vara att få Rävmond-kram förevigad med mobilkameran.

Det var också premiärdags för vår nya receptfolder "Grillat, grönt & gott". Närmare 1 000 av besökarna fick med sig lite inspiration till grönare och godare grillkvällar i sommar. Inom kort kommer den att gå att ladda ned eller beställa (gratis!) via www.djurensratt.se. Håll utkik!

Molle från barnprogrammet Lattjo Lajban vevade ned bilrutan och frågade Anahita om vägen till scenen. Det visste vi inte, men vi kunde åtminstone erbjuda lite djurrättsinformation.

Regnet låg i luften, men höll sig tacksamt nog borta. Tack alla trevliga norrköpingsbor och varmt välkomna säger vi till er som valde att bli medlemmar i Djurens Rätt. Varje ny medlem i Djurens Rätt ger djuren ytterligare en röst!

Fem timmar utomhus i friska luften var mer ansträngande än vi hade kunnat ana. Lite ringrostiga är vi allt, men snart så, då har vi ångan uppe. Och då kommer vi att ta Sverige och sommaren med storm!