24 juli: Örnsköldsvik

Tidig bilfärd längs E4:an söderut. Gråtung morgon över Örnsköldsvik.

Morgonpigga västernorrlänningar fick turnéns och Kajnins ankomst annonserad i radio Västernorrland kvart över sju. Förutom en snabb överblick över Djurens Rätts arbetsområden, en presentation av Kajnin och tips på vad man kan göra för att hjälpa djuren fick de även, i den arla morgonstunden och alltsammans på fyra minuter, veta hur man bakar en sockerkaka utan ägg.

Lokaltidningen mötte upp på torget och intervjuade Björn medan jag gjorde ett pass som trevlig kanin. 


image85
Kajnin, tidigt på plats på torget i Örnsköldsvik.


image83
Kajnin och ett par av hans vänner.

Roligt, och viktigt för mig som kampanjcoach, var de medlemmar som kom fram till tältet på torget för att hälsa. Och i Örnsköldsvik var ni många som kom förbi! Sådant muntrar upp massor och det är så roligt att träffa er! Även om vi kommer till helt nya städer, där jag inte känner någon sedan tidigare, så känns det alltid bra och lite som hemma när gamla och nya medlemmar kommer fram och pratar. Jag vet att vi är av samma sort och att vi står på samma sida, på djurens.

image84
Medlem som kom förbi och uppmuntrade!

En ung tjej som vi träffade på Kirunafestivalen kom fram nu i Ö-vik och bestämde sig för att bli Djurfadder. Det händer alltmer att vi återser gamla bekantskaper från tidigare festivaler. Jag pejlade in en man med en märkligt bekant grön tröja med texten "Djur är inte mat". Den hade han inhandlat på i Djurens Rätts monter på scoutlägret Jiingijamborii i Skåne. Och nu var tröjan på torget i Örnsköldvik som en vänlig hälsning!

Till sist: pizzatips! Ska det ätas pizza i Ö-vik rekommenderar team nord pizzeria Mamma Mía, ett stenkast från Stora torget. De har alldeles utmärkt delikata veganska pizzor som inte står på menyn men som pizzabagaren svänger ihop på beställning med kronärtskockshjärtan och ruccola, soltorkade tomater och oliver.

Efter pizzan kör vi mot Östersund. Det mörknar hastigare nu, sommarturnén är snart över och det är midnattssolens tid också. Bergen står mörka. Imorgon upp tidigt och flera dagars djurrättspratande ligger framför oss på Storsjöyran.

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

 


Turnén växer

Ett nytt turnéstopp har blivit inplanerat för Norrlandsteamet! Det är förlagt till min hemstad Sandviken den 7 augusti.

Med djurvänliga hälsningar
Björn Eriksson
Turnévolontär och
Kontaktperson för Djurens Rätt i Sandviken

21 juli: Trästockfestivalen - postskriptum

Trästockfestivalen.

Tidiga frukostar utmed Skellefteälvens strand medan vi väntade på att thevattnet skulle koka på Triangiaköket. Sena nätter medan vi började stänga igen tältet och solen bara som hastigast försvann bakom träden för att börja gå upp igen samtidigt som vi körde mot campingen efter en lång dag i infotältet.

Med Trästockfestivalen tog den vita pappersduken på rulle slut. Den var 74 meter lång. Det betyder att vi har haft 74 meter infobord. Det är 74 meter samtal, skratt, djurfaddrar, bekantskaper, återseenden. Det är 74 meter vegorecept, djurrätts-tröjor och fördomar mot djur. 74 meter gröna glada vegodagar och långa mil på vägar norrut. 74 meter trötta fötter och hopp och förtvivlan. 74 meter solglittrande festivalkvällar och strilande sommarregn mot tältduken. Det är 74 meter nyfikenhet, ifrågasättande, uppmuntran och ilska. Framförallt är 74 meter infobord en resa i tankar och dialog om djur och människor.

För en del har resan redan börjat när de kommer fram till vårt bord. De kommer fram för att hälsa på och känna sig hemma bland andra medlemmar. För andra börjar resan under samtalet vid bordet eller när de träffar Kajnin och skriver på vädjandelistan "Satsa mer på djurfri forskning". De påminns om någonting som de egentligen visste är viktigt, bara det att det var så länge sedan som de tänkte på det. För en del börjar resan under ett samtal om den tunna linje som skiljer dels oss människor från andra djur och dels sällskapsdjur från livsmedelsdjur.

För andra som vi möter i sommar kommer inte resan att börja riktigt ännu men jag hoppas att de tar med sig, om inte tanken om att djur har rättigheter så åtminstone en undran: "Tänk om det är så att djur har rättigheter...? Och vad betyder det i så fall?"

Alla dessa resor ryms i 74 meter infobord.


image82
Lugn förmiddag på Trästock. Viktoria, Ludvig, Jesper och hunden Frille läser tidningen Rädda Djuren.

För djuren vid Skellefteälvens strand,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

27 juli: Krokstrandsfestivalen, andra dagen

Vita ballonger med Djurens Rätt-logon flyger runt i vinden, barnen har Rädda Djuren-tidningen i handen och de vuxna går runt med våra kassar innehållande foldrar och medlemstidningen.

Ett helt gäng av de vi pratade med igår har kommit tillbaka för att bli Djurfadder. Inte Djurfader. Eller Djurfoder. I skrivande stund sitter jag och tittar på Anahita som hoppar runt inuti Hönrietta, maskothönan, medan hon ger barn ballonger och Rädda Djuren (som är medlemstidningen för den yngre generationen). Bredvid står Christoffer och ger barnens föräldrar och andra förbipasserande foldern "Hjälp oss hjälpa djuren". Benny står i tältet och samtalar med intresserade om djurrätt. Det ser fint ut.

Festivalen är sådär lagom stor så att det känns som om man känner igen alla besökare och hälsar på dem allihop ena stunden, men andra stunden står man med vädjandelistorna på armen och pratar med ett gäng som inte gått förbi tältet tidigare. En hel del kommer fram och säger att de sett oss i Lysekil, eller i Uddevalla eller på Hultsfred. Det är i situationer som dessa det visar sig hur bra sommarturnén är! Coolt änna.

Snart börjar Äkta Kärlek spela, en alldeles förträfflig hiphop-duo som sjunger om viktiga ämnen. Du vet väl att du kan få deras platta om du blir Djurfadder via vår hemsida? Klicka dig bara vidare hit. Att bli Djurfadder är ett av de lätt bästa grejerna du kan göra om du vill hjälpa djuren, och stödja vårt arbete för ett samhälle utan djurförtryck. Just do it.

En annan bra grej man kan göra är att beställa vårt sommarpaket, som innehåller ett gäng foldrar man kan dela ut till vänner, grannar och arbetskompisar. Så lite kan göra så himla mycket. Ett litet steg för dig - ett stort steg för djuren. Vad kan jag mer använda för härliga klyschor? Många flygblad små blir snart en... väldans massa flygblad.

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt

26 juli: Krokstrandsfestivalen, första dagen

En bit utanför Strömstad, på den svenska stranden vid fjorden som skiljer oss från vårt grannland snurrar just nu en liten intim festival för folk i alla åldrar. Här finns sjalar, lyktor, smycken, tyger, rökelser, matvagnar, massagetält, biståndsorganisationer och ekologiskt godis. Det finns musikmagasin, clowner, scener och dansworkshops. Allt i ett virrvarr av massa färger och till ett konstant bakgrundstrummande på djembes och andra slagverk. Mitt i allt står vi med vårt stiliga tält och snygga erbjudande. Bli Djurfadder och få en t-shirt som tack. Precis bakom oss är vattnet med en gammal fiskebåt förtöjd och bara ett stenkast bort ligger Norge. Många kommer hit bara för en dag, men både barnfamiljer, pensionärer, tonåringar och annat folk sover på campingen intill under hela festivalen. Det är nice. Trevligt och gemytligt.

Hönrietta, Djurens Rätts taleshöna, är med oss och hon gör lika stor succé här som under tidigare turnéstopp. Många har skrivit på namninsamlingen för att få regeringen att satsa mer på djurfri forskning och vår protestlista
"Stoppa Plågsamma Djurförsök". Men mest av allt snackar vi med folk. Den yngre generationen är nästan roligast att prata djurrätt med. Några olika kids har med jämna mellanrum kommit tillbaka till tältet med nya frågor och/eller med någon kompis i släptåg som vill ha tidningar, information eller bli medlemmar i Djurens Rätt. En kille kommer jag aldrig att glömma. Jag hade pratat med honom och hans bror några gånger under dagen, och när vi precis hade stuvat in alla grejer och oss själva i bilen för att åka, kom han tillbaka igen. "Hej!" sa han. "Ska ni åka?" och så lutade han sig in i bilen med tummen upp, tog sats och sa: "Djur är vackrast levande!"

Hur fint är inte det? Jag blev väldigt rörd. Det blev vi alla. Och det händer ju några gånger om dagen att man blir när man är ute så här och träffar tusentals människor varje vecka. Många är så grymma! Ja, i positiv bemärkelse menar jag då.

Pallra er hit till Krokstrandsfestivalen, sväng er lurviga här och hälsa på oss i tältet! Och glöm inte att kolla in var vi kommer att stanna under turnén, det kan du göra här. Kanske kommer vi till din stad, eller en plats nära dig, och då vill vi ju träffa dig såklart. Än är det kvar veckor på sommarenturnén 2007.

Mer balans och harmoni i djurens liv, tack!
Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

25 juli: Ett soligt och vackert Krabbeby

Sist jag var i Grebbestad var jag sisådär sju år och kunde aldrig lära mig att det lilla kustsamhället inte heter Krabbeby. Jag kommer inte ihåg varför jag fick för mig det, om det berodde på att jag låg platt på bryggan och tittade ner i havet för att försöka se krabbor eller hur det nu var. Jag kanske tom plockade upp dem. I vilket fall så känns det ju lite kul att komma tillbaka hit nu för uppmana folk att inte äta upp krabborna. Eller några andra djur.

Förvånansvärt många idag har svarat , när jag delat ut Grön Glad Sommar, att de redan är vegetarianer. Speciellt människor i 75-årsåldern och uppåt. Kördes det något vegorace här för ungefär 50-60 år sedan, kanske?
Grebbestad; veggiemecka 1950? Vad vet jag. Grymt coolt är det iallafall.

Dagen har vi spenderat utanför Coop-butiken nära hamnen och strandpromenaden. Tack Coop, för gästvänligheten! Responsen har över lag varit väldigt bra, och människor har varit glada, trevliga samt kommit med intresserade frågor. Kan det bero på att den stekande solen, och i princip molnfria himlen tagit fram allas absolut bästa humör?

Extra roligt var det när en av våra nyss tillkomna medlemmar dök upp, köpte en t-shirt, tog vår senaste tidning och förgyllde vår dag med ett långt och givande samtal. Dessutom får vi inte glömma butiksinnehavaren för Shiva, som kom för att hämta foldrar att dela ut till sina kunder. Ni är så bra!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
&
Christoffer Andersson
Volontär

24 juli: Stor hund, liten hund

Destination Lysekil. Vi åker längs kustvägen söderut. Vykortsartad utsikt en stor del av tiden. Kamp mot klockan. Hinna hinna hinna hinna. Vi klarar nästa att komma i tid. När ska vi växa upp?

På vägen till Lysekil plockar vi upp ett ex av tidningen Bohusläningen. Där hittar vi en bild på gårdagens eminenta turnékvartett och en trevlig artikel. Camilla från team norr har precis sms:at att lokalradion ringde henne redan klockan sju på morgonen för att göra en intervju. Bästa tiden att bli intervjuad på, jovisst. Särskilt om du har packat turnébilen till fram på småtimmarna inför dagens turnésväng. Harkel harkel host host.

Ett litet tuff-tuff-tåg passerar tätt förbi tältknuten. Fullastad med stirrande turister. En förinspelad guide-röst berättar om att det finns 60 butiker i Lysekil. "Det där lät lite lite", säger Paul, "det måste finnas fler här så?". Jag nickar instämmande. Lysekil är inte Sveriges största stad, men inte heller den minsta. Och trevlig har den minsann varit också. Hasse på Bokia i Lysekil har fixat oss en gratis plats bland marknadsstånden på Kungstorget. Stort tack, Hasse! Hoppas att boken "Djurens liv" kommer väl till pass en regnig dag (och det har vi ju hittills haft gott om i sommar).

Ruljangsen på torget drar igång bra efter lunch. Vår favvofolder i sommar, Grön Glad Sommar, susar ut till de förbipasserande. Jag älskar den där lilla broschyren. Sjukt goda recept varvat med hårda fakta. Mat finns det så sjukt mycket av, men djur är inte mat. Kom ihåg det kids och gubbs.

Hönrietta, vår taleshöna, skuttar fram en bit in på eftermiddagen och vips har vi en armé med barn runt tältet. Paul och Christoffer blåser upp ballonger tills lungorna ömmar. Det är något särskilt med glada barn, det gör att allt flyter lite lättare. Diskussionerna, både positiva och negativa, avlöser varandra där de trevligare är totalt dominerande.

Några koola grejer under dagen:
- Tjejerna som kommer fram och pratar först en gång, sedan en gång till och till sist en tredje gång. Djuren behöver fler som er, som tar diskussion om djurs rättighter på allvar. High five!
- Mannen som först köper rapporten "Grisarnas liv och död" och sedan ytterligare två i vår rapportserie (du hittar våra rapporter i PDF-format här).
- Killen som berättade om att ha för flera år sedan hade fått sommarjobb på en minkfarm. En dag varade anställningen. Sedan var det bye bye, men med samvetet intakt.

Dagens mest underliga händelse, till och med veckans hittills underligaste, måste ha varit att restaurangen mittemot vårt infotält drar igång ett hundjippo några timmar efter lunch. Någon har tydligen kommit på den inte fullt så geniala idén att låta "världens största" respektive "världens minsta" hund äta en flashigt tillagad lunch mitt på Kungstorget. Den stora hunden var helt sjukt stor. Och den lilla var fantastiskt liten och fruktansvärt rädd. Skitbra idé. Inte.

Imorrn är det Grebbestad som gäller. Det lilla kustsamhället i Tanum där jag tillbringade de första 19 åren av mitt liv. Hem till byn. ;-)

I Bohuslän - för djuren,
Benny Andersson
Kampanjchef
Djurens Rätt

23 juli: Värvningssuccé i Umeå

Det extrainlagda turnéstoppet i Umeå stad började kaosartat med att platsen vi fått tilldelad var förvandlad till en byggarbetsplats. Den upphöjda platsen på sidan av torget vi tog istället fungerade dock bra, flaggan syntes bra på långt håll och den lite undanskymda platsen gjorde att de som kom fram till tältet var ganska lugna; de stressades inte bort av en gående folkmassa precis bakom dem.

För mig som lokalt aktiv var det främst glädjande att genomföra djurrättsaktiviteter tillsammans med flera nya intresserade personer från Umeå som verkar vilja fortsätta vara aktiva i någon mån! Vi har varit få aktiva under året och då blir nya aktiva extra betydelsefulla. Att vi sedan pratade med en person under dagen som ville bli aktiv gjorde inte hoppet inför hösten sämre direkt!

Det var även roligt att vi lyckades värva så många som 7 nya Djurfaddrar. Så många nya medlemmar har inte Umeåavdelningen fått på länge!


image81
Diskussioner vid Djurens Rätts infotält

Malte Lindstam
Aktiv i Umeåavdelningen

23 juli: En regnig dag på torget i Uddevalla

I dag skulle vi börja jobba tidigt för att få en bra tältplats på Kungstorget i Uddevalla, så efter en kort natt och en timmes resa var vi på plats. Och gott om utrymme fanns det, minsann. Det var inte många knallar som orkade trotsa det envisa regnet som med råge bekräftade SMHI:s prognos.

De första timmarna gick långsamt på det näst intill folktomma torget. Men så småningom hade den grå himlen ljusnat något och torget började vakna till liv. Bland besökarna fanns bland andra en kvinna som varit medlem i Djurens Rätt för flera år sedan och nu kom fram när hon såg vår flagga, och ett par som varit medlemmar länge kom ner till stan enbart för att träffa oss. Ett gäng på tre killar i nedre tonårsåldern ropade i förbifarten något som jag först inte uppfattade. När de kom närmare gjorde de ett nytt försök, "Jag stödjer er!" och tre tummar upp i luften. Gött mos. Jag tror jag stödjer er också.

Sist men inte minst kom Bohusläningen (som inte är något slags typiskt, gammalt bohusorginal eller så, utan den totaldominerande lokaltidningen i området). Efter intervju och lite fotosessions skrev reportern och fotografen på vår vädjandelista "Satsa mer på djurfri forskning", tog med sig lite av våra foldrar och skyndade sedan vidare mot andra uppdrag. Vi behövde också fortsätta jobba så jag och Christoffer började åter igen dela ut foldrar till förbipasserande medan Benny och Paul höll ställningarna och i samtalen i tältet.

Väl mött, Uddevalla!
Paul Josefsson och Hilda-Maria Sandgren
Turnéteam väst
Djurens Rätt

19 juli: Kajnins blogg från Trästockfestivalen, Skellefteå

Jag fortsätter min norrländska resa för djurens skull och i helgen är turen kommen till Trästockfestivalen i Skellefteå. När vi körde in på parkeringen ringde en journalist från lokaltidningen Norra Västerbotten och gjorde ett "På tråden"-reportage med mig och Camilla. Jag fick tillfälle att berätta att jag vill vara en röst för alla de djur som inte har någon.

Ett smakprov från mitt fotoalbum:


image78
På festivalen träffade jag på en annan kanin som skrev på vädjandelistan om att satsa på djurfri forskning.


image79
Evelina från Umeå hade jag träffat en vecka innan på Täfteåfestivalen. Idag dök hon upp och hjälpte mig med namninsamlingen.


image80
Rebecka och jag i Djurens Rätts infotält på Trästockfestivalen.

För djuren,
Kajnin
Turnékanin
Djurens Rätt


22 juli: Stenungsund

Vid scenen på Stenungstorg, stod vi, bland butiker och nära den snygga hamnen. På ett köpcenter en söndag rör det sig visst inte så där hejdlöst många människor, men tillräckligt många för att hålla både vuxna och bra mycket mindre medlemmar sysselsatta. Dagens bästa var när två kids i tioårsåldern kom fram och snackade om snigelhysterin. "Sniglar gör ju bara vad som är naturligt för dem" sa en av killarna upprört. För honom var det en självklarhet att djur har rättigheter. Pepp med smarta barn.

När ballongerna tog slut och Stenungstorg stängde för dagen rörde vi oss norrut mot Grebbestad, där vi trötta och nöjda över sköna inomhusövernattningar kapsejsade med en begynnande panik över morgondagens extremt tidiga uppgång.

Godnatt!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt

20 juli: Kebnekaises topp - var med och gör din egen sommarturné!

Djurens Rätt når nya höjder. I alla fall vad gäller töntiga ordlekar. Denna och andra små slogans var nämligen vad som dök upp i mitt huvud när jag och Malte planerade vår fjällvandring och bestigning av Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Till slut beslutade vi att göra en liten avstickare från sommaturnén och ta med Djurens Rätt till fjälls.

Redan när vi gick på tåget i Umeå fick vi kommentarer om vår flagga av en äldre kvinna som genast frågade om vi var veganer. Hon sken upp och sa att hon själv hade ätit vegetariskt väldigt länge och blev glad av att vi var ute och visade upp oss.


image76
Malte och Alvin Lindstam tog med sig Djurens Rätt till fjällen

Under större delen av vandringen hade vi sedan Djurens Rätt-flaggan vajande från våra ryggsäckar, och vi kände oss rätt stolta och peppade under vandringen över att vi skulle föra upp en av de snyggaste flaggorna någonsin till Sveriges högsta punkt.

När vi väl var framme vid Kebnekaise var inte jag i stånd att gå upp (Note to self: bli inte förkyld dagen innan nästa fjälläventyr!) på toppen, så Malte fick vandra upp ensam. Vädret i fredags var inte det bästa, och eftersom toppen var molntäckt var utsikten inte vad den borde vara (vid klart väder kan man se en yta lika stor som 1/11 av Sverige), men Malte rapporterar att det absolut var värt det ändå.

Malte på toppen
Malte på Kebnekaises sydtopp (2103 möh)

Kebnekaises sydtopp är kanske inte den bästa platsen att diskutera djurrätt (speciellt inte i det rådande vädret), men det kan ändå fungera som inspiration. Djurrättsbudskapet måste spridas ut överallt, och vi kan sprida det vart än vi är. Om Djurens Rätts sommarturné inte kommer dit du är, beställ sommarpaketet från Djurens Rätt och hjälp turnén att nå hela Sverige.

För djuren,
Alvin Lindstam

PS. Under vandringen hade man mycket tid för dåliga ordlekar. Fler exempel jag funderade på var:
- Härifrån är det en underbar utsikt, bli vegetarian och förändra utsikten för djuren! (men den byggde ju på klart väder)
- Fjäll ska bestigas, inte rensas! (Det var hemskt mycket fiskare där uppe)
- Djurens Rätt på topp...

Kommer du på några lustiga slogans? Kommentera!

21 Juli: Fallens Dagar i Trollhättan, del 2

Men så kom då regnet så klart. Många människor höll sig hellre inomhus och kände sig kanske blåsta på sommarvärmen. Inte alla dock, och de som var hurtiga och trivdes ute bland folk behövde inte känna sig blåsta av oss. Enda skillnaden på vårt jobb när det regnar är att vi flyttar bordet och tidningstället lite längre in i tältet.

Den andra dagen var alltså den första ganska lik. Vår maskot Hönrietta klättrade upp ur sin kartong och delade ut ballonger och vego-recept, vi träffade en massa trevliga trollhättebor (och göteborgare, norrmän, smålänningar, folk och fä!). Jag minns speciellt en lång diskussion med en man som handlade om djurförsök. Han ville veta mer om frågan, och jag berättade allt jag visste innan jag slutligen tipsade honom om vår hemsida och annan lektyr (läs mer om djurförsök här). Jag gillar när folk inte blundar för verkligheten utan vill veta mer, vill engagera sig. När världen ser ut som den gör, när djur behandlas som produkter vi människor tar oss rätten att använda respektlöst och utan eftertanke, är samtal som dessa ljusglimtar som gör att jag får massa energi att fortsätta jobba med djurrättsfrågor tills jag stupar! Och när vår organisation växer varje dag blir dessutom vår röst både starkare tyngre. Politiker och företag måste lyssna på oss och vi når ut till många fler människor.

Tänk er den dagen då barn sitter i skolan och frågar sin lärare om det verkligen är sant, åt man verkligen djur? Bar man deras skinn som kläder? Tyckte man att det var okej att testa produkter på dem trots att de led och trots att det fanns andra metoder?

Jag tror ändå att det kommer att bli så, det måste det ju, och jag tycker att Djurens Rätt är en grymt bra organisation som skyndar på den processen. För annars händer ju ingenting.

Jag blir så stolt, jag blir stolt över volontärerna som lägger sin lediga tid på att driva frågorna framåt och jag blir stolt över alla människor som gör så mycket de kan. Alla steg och alla val är ju alltid något, och man kan nog inte säga det för många gånger.

I alla fall så är jag jättenöjd med de här två dagarna i Trollhättan. Det var allt värt och inget som var tärt. Helt enkelt.

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

20 juli: Fallens dagar i Trollhättan, del 1

-Ska du inte krama hönan? sa mamman till sitt barn om vår fina hönskollega Hönrietta.
-Näee, svarade barnet skräckslaget och gömde sig bakom sin mor, som då brast ut i ett högt och frustande skratt samtidigt som hon nästan tjöt "Nej du, det hade inte jag heller gjort!".

Det vill däremot väldigt många andra barn (stora som små) göra, och samtidigt som man befinner sig inne i den varma hönan, dansande och svettandes för att underhålla barnen, delar man ut tips till föräldrarna i form av informativa foldrar (som t ex vår kära Grön Glad Sommar och Hjälp oss hjälpa djuren).


image75
Helena och Hönrietta vid tältet. (foto: Daniel Johansson)

Vädret har varit mer än barmhärtigt mot oss och det är gött att folk är så peppade! Antalet leenden vi fått under dagen går inte att räkna. Barn vill klappa Hönrietta och hålla i en snygg Djurens Rätt-ballong och vuxna vill ha ett recepthäfte med smaskiga vegetariska tips. Och det får de så klart. För vi vill att så många som möjligt ska se vad som behöver göras och vad som faktiskt har gjorts.

Jag blir så glad av kommentarer som "Jaså, jaha, är det vegetariskt? Då är det klart att jag vill ha ett!" eller "Å, vad bra! Klart jag skriver på den här protestlistan!".

Ett antal stora tack jag bara måste leverera skickas till:
- Folkets Bio mittemot som låter oss använda deras toaletter eftersom vi gör ett "så beundransvärt jobb" (fett med pepp!).
- Second handaffären som gav oss galgar till Djurens Rätts t-shirts eftersom jag glömt våra hemma.
- Kakhuset i Vänersborg som låter oss bo i deras bageri över natten. Nygräddat bröd till frukost!
- Christoffer, Paul, Jenny, Helena och alla andra duktiga Djurens Rättare som gör ett helt grymt jobb!

Vi står, för övrigt, på Spannmålsgatan där folk strosar från centrum ner mot hamnen och tvärtom. Vi kommer att hålla till där imorgon också, så om du är i Trollhättan eller i trakterna runt omkring, tycker jag att du ska komma förbi vårt tält! Här kan du ta del av allt fantastiskt material vi har, kolla in våra nya t-shirts och pins, eller bara snacka om djurrätt och vad man kan göra åt eländet som stavas d-j-u-r-f-ö-r-t-r-y-c-k.

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

18 juli: Kycklingupproret

Scout4

"Är det här man kan se filmen?" säger scoutgänget som kommer in i vårt tält på eftermiddagen. "Våra kompisar på kåren säger att vi måste se den."

Vi visar filmen Kyckling på fredag? i Djurens Rätts tält på scoutlägret Jiingijamborii. Det är inte den första patrullen som kommer in med dessa hälsningsord, ryktet sprider sig som en löpeld i lägerbyarna och strömmen av nyfikna scouter fortsätter. Många blir mycket berörda, och under tisdagen hörs många säga: "Å nej, är det inte kyckling till middag ikväll? Den tänker inte jag äta i alla fall!"

Inlevelseövningen där scouterna får prova på att känna hur lite plats burhönsen har gör också sitt.


Scout5
Sofia för några instängda scouter om burhönornas liv.

Hela tiden hör vi om scouter som inte längre vill äta kött efter att ha besökt vårt tält.

Världsförbättrarbyns projektgrupp är guld värda och hjälper och stöttar oss konstant. Med jämna mellanrum kommer någon av dem och tittar till oss i tältet, fixar havremjölk till funktionärsfiket och löser alla typer av problem. Behöver man något måste man på de flesta andra ställen vi besöker under sommarens turné tjata tills man får det, men det här gänget har stenkoll och det räcker att vi ber om något en gång så får vi det. Vi blir verkligen väl omhändertagna.

Att kunna intressera scouterna för djurrättsfrågor är något vi lyckats med här på Jiingijamborii. Vi hoppas att de frön vi sått kommer att gro när deltagarna kommit hem.

17 juli: Djurrätt på torget i Lycksele

Det var många som, liksom jag, på väg hem till Umeå från Åsele marknad passade på att stå på torget i Lycksele idag. Vi drog till oss en del nyfikna och sommarlediga Lyckselebor för så mycket aktivitet brukar det inte vara i Lycksele en vanlig tisdag.

image70
Djurens Rätt på torget i Lycksele, en av Lapplands fyra gamla samiska huvudstäder.

Britta, nytillträdd kontaktperson för Djurens Rätt i Lycksele, har under sommaren samtalat med de tre ICA- och Konsumhandlare som finns i Lycksele och gett dem Djurens Rätts lista över vegoprodukter och företag eftersom det i dagsläget är svårt att få tag på veganska produkter i butikerna.

För att visa på intesset hos Lyckseleborna har Britta tagit fram en lista där de aktiva i Lycksele samlar namn som underlag för butikerna. Under sommarturnéstoppet i Lycksele blev det premiär för namninsamlingen! Under bara ett par timmar på eftermiddagen lyckades Britta fylla två listor med namnunderskrifter samt dela ut ett par rejäla buntar vegetariska sommarrecept. Det finns helt klart intresse bland folk att skippa djuren och prova vegetariskt!


image71
Britta, kontaktperson för Djurens Rätt i Lycksele.

Medan Britta fångade upp folk på gågatan och samtalade om vegetarisk mat delade jag ut tidningar och ballonger på torget. Tidningen var mycket uppskattad bland dem som fick den i sin hand och tog hem den till kvällsläsning.

Mitt i allt de fina mötena på torget i Lycksele fanns det också en kommentar som jag skulle vilja dela med mig av, inte för att den på något sätt är signifikant för sommarturnéns möten men därför att den fick mig att verkligen minnas varför jag tillbringar nästan en hel sommar på resande fot, med värkande fötter efter en dags folderutdelning och hes röst efter allt detta pratande om människor och djur.

"Djurens Rätt? Det där är så dumt att jag inte ens vill läsa om det" var det nämligen en man som sa till mig medan han passerade vårt tält i Lycksele och jag erbjöd honom tidningen. Det här tycker jag hör till de svåraste mötena under sommarturnén. Inte på grund av att den jag möter inte står på djurens sida utan på grund av att det inte finns någon chans till dialog. Dörren är låst, nyckeln bortkastad. Man vill inte ens nudda vid tanken på att " skulle det kunna vara så att djur faktiskt har rättigheter? Vad skulle det betyda för mig i mitt liv?"

Vad kan vi göra av sådana kommentarer? Istället för att bli frustrerade och ledsna för djurens skull, vilket jag verkligen blev först, så kan en sådan kommentar också vara en orsak till att fortsätta göra det som vi gör, med ännu mer övertygelse och lust.

För även om sommarturnén får mestadels positiv uppmärksamhet och jättebra respons från många som vi möter under sommarturnén och Djurens Rätt får nya medlemmar och Djurfaddrar och vi delar ut en massa infomaterial och vi säljer böcker och t-shirts och knappar och vi samlar in tusentals namnunderskrifter så visar just en sådan kommentar att här behövs vi verkligen. Den visar hur kontroversiell vår fråga fortfarande är för många och hur viktigt det är att du och jag och alla andra som tagit till oss tanken om djurs rättigheter sprider den till så många vi bara kan. Ända till Djurens Rätt har nio miljoner medlemmar i Sverige och vi avskaffar oss själva!


image72
Keiko, råtta i Lycksele och det här turnéstoppets i särklass minsta besökare, som fått matte att förstå att djur är individer med rättigheter.


Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

16 juli: Åsele - Lapplands Ibiza

Att Åsele är Lapplands svar på Ibiza påstår de i P3:s Morgonpasset samtidigt som jag svänger av E12:an mot Dorotea och Åsele. Nu har inte jag varit på Ibiza någonsin men man tänker sol, strand, varmt, fullt med mat, musik och solbrända människor. Det som fattas för att Åsele ska kvalificera sig som svar på Ibiza är väl i så fall stranden men varmt och soligt och rejäl norrländsk folkfest är Åsele marknad.

Marknaden var redan inne på sin fjärde och sista dag när jag kom dit. Åseles lokalavdelning hade traditionsenligt hållit ställningarna för djuren under hela helgen mitt i marknadsvimlet. En rask promenad genom marknadsområdet, från parkeringen till Djurens Rätts marknadsstånd och med djurrättsglasögonen stadigt på, erbjöd följande syner:



Nedslående synintryck för en vegetarian och inga vidare middagsutsikter men desto roligare är det då att Djurens Rätt har en lokalavdelning med riktiga eldsjälar i Åsele. Ett par av dem på bild här nedan, Åke och Helen.



image69
Åke och Helen. För djuren i Åsele.


Under dagen delade vi ut ballonger samt några hundra exemplar av receptfoldern Grön Glad Sommar till såväl Åselebor som långväga resenärer och hemvändare. Medan hundar släckte sin törst i den vattenskål som Åke ställt ut hann hundägaren skriva på vår vädjandelista för djurfri forskning och få med sig en påse med material från Djurens Rätt. Några intressanta och peppande samtal utspelade sig runt bordet. Bäst var den unga tjej som kom förbi flera, flera gånger och vid dagens slut fullkomligt klätt sin familj i knappar från Djurens Rätt. Där har vi en framtida kampanjcoach kanhända?

På sommarturné i Lappland och för djuren,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt


16 juli: Djurrätt och scouter på Jiingijamborii!

Scout2

Nu har Djurens Rätt dragit igång sin verksamhet på scoutlägret Jiingijamborii i Rinkaby, Skåne! I en vecka ska vi vara här och prata djurrätt med de ca 19 500 scouterna.

Vårt tält står i Världsförbättrarbyn, och tillsammans med 40 andra organisationer leder vi aktiviteter för scouterna hela dagarna. (Vi har alla stolt lagt till "Världsförbättrare" till våra titlar?)

Vi märkte på allvar att det var ett scoutläger vi hade kommit till morgonen efter att vi hade anlänt:
Vår pall med material anlände 5 minuter innan vårt möte skulle börja, och vi stod handfallna och undrade hur vi skulle hinna få allt under tak i skydd för lurande regn innan vi skulle börja, och drog lite tafatt i tejpen. Plötsligt omringades vi av ett gäng glada scoutfunktionärer: "Jaha, vart ska det här då"? På tre röda var allt material inburet. Scouter!

Vi hade problem med hur vi skulle hänga upp våra tröjor, men vi har ju Djurens Rätt-scouter i teamet ? de kan bygga vad som helst av slanor och sisalgarn. Scouter!

Idag drog aktiviteterna till slut igång, och på grund av ett fel i fördelningsdatabasen fick vi tre gånger så många patruller som vi hade aktiviteter till. Det var eldprovet, men vi överlevde det, och scouterna också!


Scout1
Ida organiserar aktiviteterna för några av de 45 scoutpatruller vi sysselsatte under morgonen.

Eftermiddagen var mycket lugnare. Då var scouterna fria att strosa runt i byn som de ville. Många kom in i vårt tält för att titta på filmen Kyckling på fredag och efter de sett filmen var många arga och chockade. De ville göra något för att hjälpa kycklingarna. Många satte sig ned för att skriva protestbrev till företag som behandlar djur illa. En tjej sa "Jag ska aldrig mer äta kyckling" och skrev ett långt brev till Kronfågel. En ovärderlig insats av alla brevskrivare.


Scout3

Det allra bästa är förstås att sluta äta djur och intresset för vegorecept var stort och frågorna många. Ovanligt många var öppna för att få ny information och tänka i nya banor, och var de tvungna att vänta på en aktivitet så var det ingen som klagade. Scouter!

I stort var den första dagen väldigt lyckad, och vi ser fram emot resten av veckan, och hoppas att vi får solsken och blå himmel precis som idag.

14 juli: Arvika - laddat med pandor!

Djurens Rätt tog sig an Arvikafestivalen även i år. Med gott resultat trots en del regnande! Här kommer en liten betraktelse från Jenny Luks, en av medlemmarna i årets team:

Man skulle kunna tro att Arvika-festivalen är en djurvänlig festival som samarbetar med WWF i alla fall om man ska räkna antalet pandor. Förutom två tvättäkta pandadräkter kryllade Arvika som vanligt av tonåringar i mängder med tvättbjörnskajal. Den helsnygga Gula Gubben var förstås också där med sin flytväst och tjejer med minimala korsetter och barbröstade killar med tuschpenneklotter. Allt var sig likt.

Tyvärr även det helkassa matutbudet. Det var med sorg i ögat som vi i Djurens Rätt-tältet gång på gång fick informera hungriga veganer om bristen på veganmat. Själv glufsade jag medhavd ravioli varje dag. Blå Bands färssås kokade sig även varm på kvällarna. Det är inte utan att man drömmer om ett sojakorvstånd till nästa år.


Arvika01
Två av våra allra första besökare som snabbt bestämde sig för att stödja kampen mot djurförsök.

Men hänga läpp var det sista vi gjorde! Till skillnad från övriga sommaren hade vi hyfsat mycket sol och Djurens Rätts tält var välbesökt. Det kändes också som att besökarna var nyktrare och mer seriösa än brukligt. Vi behövde inte stå ut med särskilt många "Kött é gött!"-tillrop och vi lyckades både informera och värva och samla in namnunderskrifter med gott resultat. Allt från vegoprodukter till djupa filosofiska frågor diskuterades i tältet och vårt gäng var både på gott humör och alerta varje dag.


Arvika02
En av våra yngsta besökare, vars mamma skrev under vädjandelistan för alternativ till djurförsök.

Dessutom var vi totalomringade av andra djurrättare. Brevid oss fanns "Alla har rätt"-kampanjen med minst två gamla djurrättsvänner och mitt emot oss stod Galago-tältet späckat med vegosar. Göteborgspoeten Frithiof Andersson läste dikter ett stenkast från vårt tält, iförd "Djur är inte mat"-tischan, tydligt påpekande inför stor publik att han inte äter sina vänner.


Arvika03
Frithiof Andersson, estradpoet från Göteborg, gjorde reklam för Djurens Rätt och vegomat under sitt uppträdande.


Arvika04
Niklas informerar festivalbesökarna om Djurens Rätt.

Ja, man kan skämta om pandor men visst är Arvika en potentiell djurrättsfestival! Här kryllar det av alternativa och ifrågasättande idéer och hade mina drömmars korvstånd funnits i verkligheten, är jag helt övertygad om att kön hade ringlat lång.

/ Jenny Luks

14 juli: Badförbud och pizza i Täfteå

Under mitt Norrlandsbesök passade jag på att hänga med Team Norr till Täfteåfestivalen, en mindre gratisfestival utanför Umeå. Med överlägset snyggast tält, inte alltför många besökare och fem stolta aktivister var det nog inte många som kunde missa oss. Idag var det inte svårt att nå ut till alla, utan vi fick snarare vara försiktiga så vi inte försökte dela ut material till samma person för många gånger. Samtidigt gick nästan varje barn omkring med Djurens Rätt-ballonger, och det var inte en ovanlig syn med folk som läste våra flygblad, häften eller tidningar under pauserna mellan banden.

image52
Chill på Täfteåfestivalen...

Solen värmde och några av oss tog såklart ett dopp på festivalens badplats, även om det egentligen var emot reglerna. Det fanns nämligen en skylt med texten "Djur får inte bada på badplatsen", men det verkade inte folk bry sig om med tanke på att badplatsen var alldeles full av människor. Senast jag kollade var människor djur, men det är ju nåt som de flesta verkar glömma bort eller inte vill tänka på. Vi tycker ju om att tro att det finns någon magisk gräns mellan oss människor och andra djur som gör att vi ska ha en massa rättigheter som de inte får ha.

image56
Roligt att se vårt material komma till användning i pauserna.

Till sist en hyllning till sångaren i bandet Glesbygd'n, som under spelningen nämnde att han var sugen på pizza och sen tillade "vegetarisk såklart"...

/ Alvin Lindstam

Umeå city 23 juli - nytt turnéstopp!

Helgen i Täfteå, med djurrätt, sol och bad och chill, gav mersmak. Vi lägger in ett extra turnéstopp i Umeå den 23 juli. Mellan klockan 12 och 17 står vi med infotältet på Kungsgatan och snackar djurrätt till björkarnas sus.

Vill du hjälpa till? Hör av dig till Camilla Björkbom på e-post: [email protected]

image55
Sol och festival i Täfteå. Den 23 juli ses vi i Umeå city!

14 juli: Ett regndränkt Orust

Helgens besök på Taubespelen på Orust regnade bort precis när vi ställde oss i kön till färjan. När vi kom fram till platsen för festligheterna insåg vi att det regnade för mycket för att vi skulle kunna ha ett info-bord där, med tanke på att vi inte kunde sätta upp vårt tält till skydd mot vädrets makter.


I stället bestämde vi oss för att dela ut Grön Glad Sommar i alla brevlådor vi hittade, och till människor vi mötte. I början gick det fint då brevlådorna oftast satt på rad. När vi kom fram till det lilla samhället Ellös försökte vi hitta några vanliga hyreshus men det visade sig lättare sagt än gjort. Men tack vare ett bra teamwork (effektiv måste man vara om inte regnet ska dränka dig) fick vi ut receptfoldrar till många Orustbor och när solen tittade fram var vi tillbaka på Hisingen där vi stannade i Norra Kärra och senare även i Storås. En bra dag att ge de boende där lite nyttig samhällsinformation och goda recept!


/ Hans Gustavsson

13 juli: Kajnin besöker Täfteå

Täfteåfestivalen är en liten festival: Malte och jag körde förbi den två gånger, en i vardera riktningen, utan att se den. När vi sedan hittade fram var det värt all möda för Täfteåfestivalen är liten men bland det coolaste! I Täfteå är det chill på gräsmattan framför scenen som gäller. Och ett och annat dopp i havet.

Vi började festivalen med team-picknick i solen. Jennifer och Katjas goda pannkakor med blåbär och äpple i, hembakat bröd och egenhändigt uppfunnen röd pesto gjord på soltorkade tomater. Malte och Alvin serverade quinoasallad och bovetegroddar. Jag bjöd på "Gits fyllda pitabröd med dressing".

Receptet kommer här, det är perfekt picknick- och festivalkäk. Rekommenderas!

Gits fyllda pitabröd med dressing

Fyllning:
Grönsallad
Rödlök
Avokado
Marinerad tofu
Kidneybönor på burk
Färska tomater
Soltorkade tomater
Oliver

Vitlökssås (från Vegolandet Veganias kokbok av Nina och Linda Andersson):
1 dl osötad sojamjölk
1tsk senap
½ tsk örtsalt
1 dl olja
2-3 tsk citronsaft eller 1½ tsk vitvinsvinäger
Pressad vitlök
Paprikapulver
Oregano

Mixa sojamjölk, salt och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan mixern är i gång (mixa rejält och det är viktigt att ta lite olja i taget eller i en tunn, fin stråle så det blandas ordentligt). Tillsätt citronsaften, en tesked i taget och mixa in tills det tjocknar. Krydda med vitlök, paprika och oregano efter smak.

Mätta efter ett gammalt hederligt och rejält knytkalas körde vi igång!

image62
Malte, ordförande i Umeå lokalavdelning, och Kajnin går runt på festivalområdet med vädjandelistan "Satsa mer på djurfri forskning".


image57
Katja, 13 år, gör en fantastisk insats i kanindräkten medan hennes mamma Jennifer håller ställningarna i infotältet.


image63
Festivalbesökare som fattat konceptet att "Djur är inte mat"och bjuder Kajnin på morötter.


image59
På kvällen kom regnet. Vi drog tillbaka borden vilket gjorde vårt tält till festivalen populäraste hak.


Kajnin gjorde succé i Täfteå och fick en massa uppmärksamhet och bjöds på morötter. Hårdrocksbandet Lesra dedikerade från scenen alla sina låtar till "den vita kaninen" i vårt tält.

På Täfteåfestivalen kom nostalgitrippen. Med Dennis Lyxzén från Vännäs på scenen förflyttades jag till Luleå 1994 och spelningar med hardcorebanden Breach, Refused och Fireside i mycket små och immiga skolmatsalar ute på Porsön. Hermelinsskolans elever blev straight edge över en vinter och jag satt med mina begynnande djurrättstankar och med en aning om att allting inte stod riktigt rätt till så jag blev medlem i Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök. Och ja, so it goes... en regnig sommarkväll 2007 står jag i ett infotält i Täfteå tillsammans med en stor vit kanin.

För djuren från Täfteå i Västerbotten,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt
[email protected]

13 juli: En skön, grön dag på Marstrand

Det är ju inte så att man är bortskämd med solens D-vitamin nu för tiden, så igår rullade vi in i Marstrand lättare till sinnes än man kännt sig på ungefär en månad. Och med lite kaffe i magen och veganska dubbelmackor i väskan
ställde vi oss på färjan över till gågatan där vi ställde upp vårt infobord och packade upp materialet, inte minst sommarsuccén Grön Glad Sommar. Många turister som lagt till med sina segelbåtar flanerade gatan fram och Marstrandborna själva gjorda samma sak.


Marstrand 070713 d
Förra veckan Roskildes lera, nu är det Marstrands kullerstenar som gäller.


Marstrand 070713 b
Tim testar sina skills på seglarcrewet.


Marstrand 070713 c
Kom igen nu. Se inte så skeptisk ut. Ta en. Den är gratis. Jodå, jag lovar. Hey, du har ju semester och vad passar bättre då än att inte äta djur? Varsågod. Tack själv!


Marstrand 070713 a
Lätt värt att åka till Marstrand. Lätt värt att surfa in på www.djurensratt.se.

Trevligt sommarlugn som är perfekt för inspirerande sommarrecept, information om djur som inte har det som vi och för öppensinnade samtal om den verklighet många inte vill se.

Vi kände oss helnöjda efter dagen och åkte tillbaka till Göteborg med lite ny energi!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

Ronneby - vi är på väg!

image47

It's Blekinge time! Tisdagen den 24 juli landar Djurens Rätts sommarturné i Ronneby. Det är ett extrainsatt litet turnéstopp och vad passar bättre då än att hälsa på i Ronneby, i sommarsköna Blekinge?

Vi kommer att finnas på Torget, kl 12.00-15.00, i samband med torgdagen. Är du i Ronneby då, kom gärna förbi och hälsa på oss och vår ko-kollega Kornelia!

Glöm heller inte att du kan beställa ett alldeles eget sommarkampanjpaket, klicka här!

För djuren i södern,
Kristofer Sofroniou
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

7 juli: Med röda gummistövlar och gröna sommarrecept på gatufestens sista dag

Så kom regnet även till Sundsvalls gatufest och lördagen blev en sjöblöt dag med regnbyxor och röda gummistövlar. Hönrietta höll sig mest inne i tältet för att inte bli blöt om fjäderdräkten. Hon har vinkat till storögda barn som pekat och släpat med mamma och pappa till tältet. Hon har vinkat också till en och annan tonårstjej som vinkat tillbaka och fotograferat sig med vår Hönrietta. Tuffa killar däremot, de gör tummen upp och high five.
 
image40
Hönrietta delar ut Rädda Djuren.

Under dessa tre dagar har det strålande och hårt arbetande teamet, som bestått av Sandra, Anna och Anna-Lena från Sundsvalls lokalavdelning, delat ut runt 800 gröna sommarrecept som låter kycklingarna leva och samlat in ett stort antal namnunderskrifter samt samtalat med en mängd människor från hela landet. Vi har fått många positiva kommentarer och tillrop som "Ni gör ett så bra jobb!" och "Bra att ni finns!" Precis detta skulle jag också vilja säga till Sundsvalls lokalavdelning och det superteam som byggde tält, bytte skift på sommarjobbet, lånade ut sin bostad, blåste ballonger, samtalade, samtalade, samtalade och gjorde ett jättejobb för djuren under gatufesten! Ni gör ett så bra jobb!

image41
Anna, ordförande i Sundsvalls lokalavdelning, delar ut gröna sommarrecept.


Bland det roligaste under dessa tre dagar har varit alla de gamla medlemmar och styrelseledamöter som kommit fram och pratat en stund eller berättat om gamla tider. Sundsvalls lokalavdelning fyller tjugofem år i år och kommer, tack vare de många nya medlemmar som under gatufesten anmält sitt intresse att bli aktiva, att kunna fira många födelsedagar framöver! Hur vi ska fira tjugofemårsjubileumet är inte bestämt men säkert är att mötena på gatufesten gav oss massor av inspiration och lust att arbeta vidare!

Du som bor i Sundsvall, kom med oss du också och sprid budskapet över Västernorrland under de kommande tjugofem åren!

image39
Anna-Lena från Sundsvalls 25-årsjubilerande lokalavdelning.


Till er alla från oss alla i Sundsvall:
de bästa turnéhälsningar!
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

6 juli: Kanondagarna fortsätter - fantastiskt team i Örebro!

Dagen i Örebro började på bästa tänkbara sätt: Med ett uppstartsmöte! Under våren och försommaren hade vi fått kontakt med fler och fler Örebroare som vill bli aktiva för djuren, och när turnén anlände till Örebro tog vi tillfället i akt och träffades allihop. Och vilket möte det blev! Inte mindre än nio personer blev det som kom till mysiga Franz Böcker och Café på Näbbtorgsgatan, fulla av idéer, kreativitet och energi och väldigt sugna på att starta en lokalorganisation.

image37
Kristofer instruerar teamet om turnérutinerna.

Tiden rusade iväg, och snart var det dags att i samlad tropp gå vidare till Våghustorget och slå upp infotältet.
Vad snabbt det gick när vi var så många! Och hur väl teamet fungerade - trots att de flesta hade träffats för första gången för ett par timmar sedan!

Inom kort var Kornelia ute igen och delade ut ballonger till barnen, det pågick djurrättsdiskussioner i alla vädersträck och listan över Örebroare som vill bli aktiva för djuren växte ännu mer!

image38
Kornelia delar ut ballonger och kramar till barnen.

Dagen var så lyckad att när vi hade packat ihop och körde tillbaka mot kansliet i Älvsjö igen var vi tvugna att nypa varandra för att försäkra oss om att det inte var en dröm. Och det dröjer nog inte länge förrän vi är tillbaka - utan att avslöja för mycket kan vi säga att det kommer att hända mycket i Örebro framöver - det vill vi inte missa!

På återseende, Örebro!

Sofia Leander och Kristofer Sofroniou
Djurens Rätts turnéteam öst

7 juli: Sista dagen på Roskilde

Vädret har varit oförändrat, blåsigt och regnigt. Emellanåt har vi varit tvugna att stänga igen infotältet helt då människor har gömt sig under tak och i sina tält, och då regnet hotat att førstøra vårt material. När man vågar sig ut på festivalens campingar chockeras man nästan av översvämningarna. Tält flyter ett par decimeter ovan marken (eller bottnen numera), hela camp är övergivna och på vissa platser kan man knappt ta sig fram alls.

Nu låter jag som en katastrofjournalist och översvämningarna är ju inte hela sanningen. Så fort det blir uppehåll kryper festivalbesökarna upp ur sina hålor och många beger sig in till oss. Stämningen på området är bra och peppande. Vår förståelse för det danska språket blir bättre och samarbetet med djurrättsorganisationen Anima fungerar kanon! Vi delar ut även deras flygblad och de gör detsamma för oss. Om man blir Djurfadder hos Djurens Rätt eller Anima så får man välja på båda organistationernas tshirts osv. Dubbelt så roligt, med andra ord!

Vi är, allihop, jättenöjda med veckan som har gått, trots rusket. Hur kan man inte vara nöjd när man möter så otroligt många människor, får höra så många olika och nya, smarta tankegångar, och lyckas introducera vegetarisk mat för en människa som aldrig snuddat vid tanken på djurrätt tidigare? Jag kan inte tänka mig något roligare än när någon vågar sig in i tältet och ber om mattips, vill veta mer om hur det verkligen fungerar på de flesta pälsfarmar eller helt enkelt kommer in och bara säger "Hej! Jag vill bli Djurfadder. Hur gör man?"

Tack, alla ni, som besökte oss i tältet och till alla nya Djurfaddrar:
Välkomna som medlemmar Djurens Rätt!

För djuren i alla väder,
Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]

6 juli: Kanondag i Eskilstuna!

Redan när vi packade upp tältet på Fristadstorget fick vi en försmak för hur dagen skulle bli - flera nyfikna stannade och frågade "Vad blir det här då?" och knappt hade vi fått receptfoldrarna ur bilen förrän de var i händerna på intresserade.

image35

Djurens Rätts ko-medarbetare Kornelia, som var med i dagens turnéteam, var helt klart den mest populära besökaren. Alla barn inom synhåll kom fram till henne för att få en ballong och tidningen Rädda Djuren och för att trycka hennes klöv. Men bland de minsta var det tyvärr några som tyckte att Kornelia var alldeles för stor och läskig...

En liten skvätt regn framåt kvällen var egentligen det enda som inte var supertrevligt med vårt besök i Eskilstuna, som i övrigt närmast kan beskrivas som ett litet ego-boost för Djurens Rätt. Så gott som alla vi pratade med var noga med att poängtera hur viktigt det är att bry sig om djuren och vilket bra jobb de tycker att Djurens Rätt gör.

Flera medlemmar kom fram till tältet för att säga hej, och vi fick faktiskt några alldeles nya medlemmar också!


image36

Kristofer pratade med en man som hade arbetat på AstraZeneca (inte som forskare). Han berättade att han hört hundar genom ventilationen och det var det värsta han hört. Hundarna skrek av smärta. Han tyckte vi gjorde en bra insats för djuren och att vårt arbete var viktigt. Vi kan bara hålla med om allt han sa.

Ett annat minnesvärt möte var mannen som först bara gick förbi och med ett glatt skämt tackade nej till den utsträckta receptfoldern, för att efter några minuter komma tillbaka för att diskutera vegomat i detalj och intresserat fördjupa sig i foldern "Vägen till Vegoland" och med beslutsam min ta den med sig hem. Lycka till i köket!

(Vill du också testa läckra vegetariska recept? Ladda ned Grön Glad Sommar!)

 

Läs om vårt besök i lokaltidningen här.

Imorgon bär det av till Våghustorget i Örebro. Vi ses där!

För djuren,
Kristofer Sofroniou och Sofia Leander
Turnéteam öst
Djurens Rätt


6 juli: Med vind i fjädrarna i Sundsvall

Från ett mulet men glatt Sundsvall bloggar jag, Hönrietta. Dagen började med vind som tilltog och som ryckte och slet i tältets väggar, bläddrade runt bland foldrarna på bordet och skakade om i mina fjädrar där jag stod och delade ut sommarreceptfoldrar på Sjögatan.

image32

Sandra och jag delar ut sommarreceptfoldrar på Sundsvalls gatufest.

Många människor som vi pratat med idag blev förvånade över att vi är 80 miljoner djur som sätter livet till i den svenska livsmedelsindustrin varje år, och då har vi inte ens kunnat räkna fiskarna eftersom de mäts efter vikt i ton. När vi sagt det till dem vi mött har de ibland svarat:
- I världen, menar du?
- Nej, inte alls, utan här i Sverige, här och nu.
- Menar du det, att det är så många?
- Ja, och då förstår man ju att hönan här är intresserad av att fler och fler ska välja vegetarisk mat som ett djurvänligt alternativ.
- Ja men visst, det är klart.

image33

Anna-Lena och jag.

Om människors och djurs rättigheter samtalade vi med Amnestys värvare uppe på Storgatan. Ytterst handlar det om rätten till sitt liv och sin kropp för såväl människor som djur. Vi hade ett mycket intressant samtal om att vidga den moraliska cirkeln till att omfatta oss icke-mänskliga djur. Vi pratade om att de gränser som satts upp mellan arter egentligen inte finns. De finns lika lite som de gränser som dragits mellan svarta och vita, kvinnor och män. Att människor utnyttjar djur som produkter, varor, mat och underhållning är lika fel som rasism och sexism. Mänskliga rättigheter och djurs rättigheter går hand i hand.

Särskilt glädjande från Sundsvall denna dag är de många människor som kommit fram till tältet och sagt att Djurens Rätt gör ett bra jobb. Insamlingsbössan är välfylld och jag är glad över alla dem som valt att ge oss djur sitt stöd idag genom att skriva på vår vädjandelista mot djurförsök, genom att bli Djurfaddrar eller ungdomsmedlemmar och som skänkt pengar för vår sak som är alla djurs.

image34


Direkt från gatufestens Sundsvall och med frisk vind i fjädrarna,
Hönrietta
Turnéhöna
Djurens Rätt


6 Juli: Gyttjebad och djurrätt i Danmark

Regnmolnen har visat sig, men av någon ogrundlig anledning behagat att ej blöta ner Roskilde ännu mer. Och ja, det behövs verkligen inte mer vatten hær. Detta är den blötaste Roskildefestivalen i historien (t o m värre än 1991) med 70 mm regn hittills. Ca 30 mm till beræknas komma...

För Djurens Rätts arbete här på festivalen är regnet inte till någon fördel. Men många vågar sig ändå ut från sitt blöta tält och in i vårt hyfsat torra. Här skriver folk från många olika nationer på våra protestlistor, tar för sig av både danskt och svenskt djurrättsmaterial, sätter sig ner i en av våra mjuka soffor och diskuterar plågsamma djurförsök och andra viktiga frågor som rör djurförtryck.

 

Andra verkar uppskatta de stora möjligheterna till gyttjebehandling och badar och t o m cyklar (!) i de leriga sjöar som har bildats lite här och var. Problemet är bara att de dessutom tycker om att krama andra för att dela med sig av ler-glädjen. Tack... men nej tack.

Trots väder och vind har vi självklart dessutom fått tillökning i Djurens Rätt-skaran och våra t-shirtar syns lite överallt på leriga festivalare!

 

// Piff o Puff a k a Linnéa och Stella


5 juli: Tuff dag i Danmark

Det har varit en intressant dag. Att det kan komma så mycket regn på en enda gång. På samma plats. Under alla mina festivalbesök i Djurens Rätts tjänst har jag aldrig varit med om att vädret har motarbetat oss som under årets Roskildefestival. Det har under de här fem dagarna regnat mer över festivalområdet, än vad som vanligtvis kommer på en hel månad. Det pratas bland våra djurrättsvänner i Anima om att det är den blötaste och lerigaste festivalen någonsin.

Trots att vi var tvungna att stänga igen tältet efter halva dagen (regnet slog med vindens hjälp in över vårt material och vår TV/DVD), så var det samtalsmässigt en god dag. Tre stockholmskillar tillbringade mer än två timmar i vår soffa, där de läste vårt material (inte minst häftet Fördomar mot djur?) och pratade med medlemmar ut turnéteamet. När de gav sig ut i rusket igen hade djuren fått ytterligare tre personer på sin sida.

Ett av dagens roligare samtal var med två australiensare. De ifrågasatte å det bestämdaste meningen med vår närvaro (ja, egentligen hela Djurens Rätts existens). Den ena killen berättade om när han hade gått vilse i vildmarken och varit tvungen att döda och äta en kanin. Han undrade då om det var rätt eller fel och fick svaret:

"If I was in a plane crash in the Alps, I would probably eat the guy next to me to survive. But if I can avoid eating other animals, including humans, I tend to do that. And this is the Roskilde festival and not a plane crash site... even though it kinda looks like it."

Den förklaringen gick faktiskt hem. Tro det eller ej. Och trots att Roskildefestivalen i år mer liknar ett översvämmat floddelta i Bangladesh, så går det utmärkt att hitta en hel del bra vegokäk på området. Även i år har farmarmackan (hommous, potatis och grönsaker) gjort den veganska tillvaron en aning drägligare. Vårt team här på festivalen konsumerar enorma mängder av just den här mackan. Den är riktigt, riktigt god.

Hmmm... måste nog dra dit nu och köpa en till.

För djuren i ett vattensjukt Danmark,
Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

5 juli: Inget "ätande och slafsande" i Djurens Rätts tält

Att klaga på vädergudarna vore som att svära i kyrkan, om med tanke på att Djurens Rätts Norrlandsturné återigen var placerat vägg i vägg med kyrkans tält så vore det ganska onödigt. Men om en nu måste klaga lite så hade det inte gjort så mycket om vinden hade mojnat något tidigare. Men det är inte bara vädret som värmer i Sundsvall.


Första dagen för Djurens Rätt på Sundsvalls Gatufest kändes alldeles för kort, timmarna bara flög i väg. Eller snarare fylldes de av utdelning av foldrar, kringvandrande med Hönrietta och samtal med nya medlemmar. Som Sundsvallsbo på Gatufesten är det svårt att inte springa på bekanta, och även ens bekanta får ibland utstå vissa diskussioner rörande djurrätt. Så var fallet då jag träffade en bekant idag, det som dock för mig var lite mer ovanligt var att vårt samtal ledde till att en äldre herre drogs med och fördjupade och berikade samtalet på ett engagerat sätt. Sådant värmer. Något annat som värmer är tonårskillen som får en broschyren stucken i handen och hans spontana kommentar är:

 

 Men det är ju något bra ju.

 

Men det som värmer mest var nog ändå när Camilla berättade om damen som kom fram till vårt tält och sa:

 

Det här är det enda vettiga på hela festivalen, allt annat handlar bara om att äta och slafsa.



Camilla och Sandra i full fart att diskutera djurrätt!


För djuren i ett varmt Sundsvall,
Anna Brittesland
Ordförande Sundsvall/Timrås lokalavdelning


3 juli: Tredje dagen på Roskilde

Førsta regnfria dagen vilket vi från Djurens Rætt uppskattade. Det blev dærfør också den bæsta dagen hittills med massa givande djurrættssamtal, vegetarian-aspiranter, medlemmar och Djurfaddrar. Skillnaden mellan idag och igår mærktes på folks humør och ärenden i tältet: Igår var folk mer intresserade av gummistøvlar, presenningar och nya kortare frisyrer (då fick Linnéa äran att visa sina frisør-kunskaper). Idag däremot kom djurrätten fram ur leran som sakta børjade torka.

När vi mot kvällen børjade visa film från djurindustrier kom folk och satte sig i våra soffor och børjade reflektera øver sin delaktighet i hemskheterna. Vi hørde æven kommentarer som "nu kommer jag inte kunna äta køtt och jag som är så hungrig" och då tog vi tillfället i akt och tipsade om vego-mackor m.m. som lätt går att hitta här på festivalen.

Senare när vi själva var på jakt efter veganmat hittade vi otroligt nog sojamjølk i ett av stånden !
Dagen är räddad, och førhoppningsvis korna och kalvarna snart också!

// Piff & Puff a k a Linnéa och Stella

Sundsvall inställt onsdag, vi kommer igen på torsdag!

På grund av sjukdom i Norrlandsteamet måste vi ställa in vår närvaro på Sundsvalls gatufest imorgon onsdag den 4 juli. Vi räknar dock med att vara på plats på torsdag den 5 juli.

Eftersom vi nu är en person kort i teamet så vill vi gärna ha hjälp av er i Sundsvall med att bemanna infotältet, dela ut sommarfoldrar och samla in namnunderskrifter för djurfri forskning. Kontakta mig på e-post: [email protected] eller kom bara spontant förbi tältet. Vi står på Sjögatan i centrala Sundsvall.

Väl mött i Djurens Rätts infotält på torsdag!

Hälsningar,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

2 juli: Ett Danmark sett genom en vägg av vatten

Måndag på Roskildefestivalen. Førsta riktiga arbetsdagen hær nere. Regnet har hamrat hela natten, men nær vi slår upp portarna lyser solen. Vårt tælt (eller som danskarna sæger "bod") ær fantastiskt fint. Inrett med tv/video, tre soffor, stiliga djurrættsbanderoller, lådvis med infomaterial och peppade aktivister.

Liksom tidigare år ær det verkligen en blandad skara som hittar hit. Allt från øvertygade djurrættare till kompletta noviser. Att kastas mellan samtal dær man ena gången får argumentera før att djur har kænslor (jo, de har faktiskt det!) till att vid ett annat tillfælle sitta och diskutera vegansk matlagning. Kontrasterna ær stora, men det gør upplevelsen av att vi utrættar ett viktigt jobb hær nere starkare.

Nåja, det mesta vi gør den hær dagen øverskuggas dock av regnet som kommer. Himlen øppnar sig och tæltet øversvæmmas. Vi øser ut vatten med hænderna, med jospaket och kokkærl. Kændes lite som en dålig film emellanåt. Efter två timmar ær lervællingen ændå ett faktum. Då hittar vi ett helt berg med træflis inne på ett back stage-område. Det ær svårt att førmedla lyckokænslan som spred sig i det svensk-danska djurrættsteamet. Att man kunde bli så glad øver en massa små, små træbitar, det hade jag inte en aning om. Hur många turer fram och tillbaka med tunga sopsæckar packade till bredden med flis det blev ær svårt att minnas, men golvet tæcktes med flis och armarna skakade av utmattning.

Væderprognoserna visade att mer regn ska falla nu i veckan. Det ær sådant som kan få den bæsta moral på fall, men kvællens slutspurt visade att både vi och Roskilde har mer att erbjuda æn lera och regn. Djurens Rætt ær nu ett dussin nya medlemmar starkare æn i søndags och turnén har fått uppemot fem nya volontærer till Hallandsbesøken i augusti!

Før djuren i Roskilde,
Benny Andersson
Kampanjchef

Djurens Rätt
[email protected]


30 juni: Djurrätt i midnattssolen

Sista dagarna av Kirunafestivalen fick vi hjälp av två djurrättare från Kiruna, Alex och Joel. De var helt fantastiska och satte guldkant på vår festival. Alex hade sommarturnén träffat på redan nere i Hultsfred och han dök nu upp för att hjälpa till med flygbladsutdelning och namninsamlande både under fredagen och lördagen. Han delade ut ordentliga buntar av "Fördomar mot djur?" och sommarreceptfoldern samt besatt den lokala kännedomen om var vi skulle kunna träffa på Kirunas ungdomar. Han tog också med sig en rejäl uppsättning material för att fortsätta sprida budskapet även efter att festivalen avklingat och Kiruna återgått till vardagen.

image28

Joel blev värvad till vårt tält, inte av oss utan av sin pappa som jobbade i Svenska kyrkans tältkåta. Joel blev sedan kvar hos oss och förgyllde våra dagar och nätter genom att laga mycket god vegansk lunch som han hade med sig i en kylväska åt hela teamet samt bjuda hem oss att sova hos familjen i Svappavaara. Här nedan tillsammans med Belinda, ordförande i Gällivare lokalavdelning.

image29

Lördagen var vår mest hektiska dag med många besök till tältet. Tyvärr stod vi alldeles för nära scenen så när Lordi och Christer Sjögren och The Ark drog på var det teckenspråk som gällde. Trots det lyckades Björn upprätthålla ett samtal om djurrätt och djurförsök i en timme samtidigt som Lordi spelade. Efteråt var Björn hes men besökarna nöjda med samtalet som de haft. Vi är tre personer som jobbat tolv timmar om dagen med att prata djurrätt i tre dagar. Det gör 3x3x12 timmar djurrättssnack i Kiruna. Plus all den tid som Alex och Joel hjälpte till! Små djurrättsfrön har såtts i fjällen!

På lördagskvällen upptäckte vi en plötslig folksamling i Ungdomens hus tältkafé vid sidan av oss. Det visade sig vara idolvinnaren Marcus Fagervall som signerade. Björn räckte mig en "Handbok för djuren" och jag ställde mig lydigt i kön med alla tjejer i undre tonåren. Framme vid Marcus räckte jag fram boken och körde samma fras som jag upprepat minst hundra gånger de senaste dagarna "Känner du till Djurens Rätt?". Och det gjorde han ju. Så fick Djurens Rätt sin handbok signerad av Idolvinnaren i ett tält på Kirunafestivalen. "Marcus Fagervall" står det. Och så i nedre hörnet ett "BRA!" till allas vårt arbete för djuren!


image30


För djuren i midnattssol,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt
[email protected]


29 juni: Kajnins blogg från Kirunafestivalen


Den vita kanin som dök upp på Kirunafestivalen med ett budskap om djurens rättigheter kommer det att talas länge om. Och festivalen har redan bett mig komma tillbaka nästa år!

image23


Uppmärksamheten som jag som turnékanin drog till mig har varit stor. Barnen har klappat mig och skakat hand, föräldrar har fotograferat mig och hundratals namn har samlats in på vädjandelistorna för djurfri forskning.

Mina turnéteamskollegor har föredömligt förklarat för festivalbesökarna att vi måste satsa på att utveckla de alternativa metoderna till djurförsök för att vi ska kunna ersätta försök med djur. Intresset har varit bra och många människor har fått chansen att höra talas om Djurens Rätt, våra arbetsområden samt grundsyn medan de undertecknat listan och fått med sig ett flygblad.

När jag delar ut dubbelt så många flygblad som Camilla säger hon att folk tycker att flygblad från en kanin är trovärdigare än de som hon delar ut. Hon har rätt. Eller vad säger ni om den engelsktalande kvinna som väljer att fråga mig, turnékaninen, om vägen till turistbyrån istället för någon av de hundratals Kirunabor runtomkring?


image25

Jag har träffat hundratals människor som nu fått höra att det finns alternativ till djurförsök och att djurförsöken inte är etiskt försvarbara eftersom vi icke-mänskliga djur är individer med behov och intresse av att leva våra liv. Ibland blir de människor som jag möter upprörda över försök på hundar men menar att djurförsök ändå är nödvändiga. Efter en stunds samtal med mina kollegor börjar de så reflektera över varför de upprörs så mycket över plågade hundar men inte när det gäller andra djur. De börjar fundera över varför de inte omsätter det de redan vet om sällskapsdjuren till alla djur, nämligen att alla djur oavsett art är individer. Utifrån vår art har djur behov och intressen som vi har rätten att få tillgodosedda. Människans makt ger inte rätt att ta ifrån oss våra liv utan ansvar för våra liv!

image26


Kiruna, vi ses igen nästa sommar!

För djuren i Norrland,
Kajnin
Turnékanin
Djurens Rätt


28 juni: "Med Kirunafestivalen kommer lusten att leva"

"Med Kirunafestivalen kommer lusten att leva. Den skakar om din kropp lika starkt som den tyngsta dynamitsalvan i Kirunagruvan. När andra festivaler riggar scenlyse tänder vi midnattssolen. När andra festivaler bygger sin stora scen framför ett Åhlénskomplex kör vi Kebnekaisemassivet som kuliss."


Upp tidigt, snabbt ihop med tältet och frukost i bilen för mig och Björn och sedan fort ut på E10 mot Kiruna. Djurens Rätts turnébil är på väg till Kirunafestivalen och framför oss reser sig Kebnekaisemassivets snötäckta spetsar mäktigt mot himlen. Jag får känslan av att vi är den ensliga norrländska vägens riddare. För djurens skull. Några renar står och äter vid vägkanten och tyska turister stannar husbussen och fotar. Det gör vi också. Parkerar oss mitt i vägen och tittar på renarna. Men hur var det nu med parollen att "djur är inte underhållning"? Skämt åsido,  Björn och jag pratar sedan om bilolyckor där renar eller älgar är inblandade och hur det ges som ett säkerhetsskäl att hålla älgstammen nere för att minska bilolyckorna. Men, är det inte fler bilar inblandade i bilolyckor än vad det är älgar?


image15

Framme i Kiruna. Vi får plats tillsammans med Svenska kyrkan och Ungdomens hus i en sluttning strax ovanför Kebnescenen. Därifrån ser vi LKAB:s enorma gruva rakt fram och bakom oss har vi Kebnekaisemassivet och den yttersta tundran. Rakt under oss är marken hålig av gruvgångar. Därför kommer hela Kiruna att flyttas bit för bit nästa år. Innan alltihop rasar. Jag tänker att det här är nog en av de mer intressanta miljöer som finns att slå upp ett infotält i. Ihålig mark, galet vacker utsikt över fjällen och det grå massiva berg som är gruvan. 

Rakt framför oss säljs renchips och wokad älg. Det känns trist men kompenseras lite av att jag kommer i trevligt samspråk med kvinnan från Margits konfektyr som säljer veganska kolaremmar och nougatbitar med päronsmak. Alla från vårt team som handlar godis av henne under festivalen får lite extra mycket i sina påsar. Tack Margits konfektyr, det var underbart! Vi ses på Jokkmokks marknad i augusti!

Festivalens första dag är försiktig och mycket lugn. Djurens Rätts kanin Kajnin, som tröttnat på storstadslivet och hakat på till de fria vidderna och barrskogsdoften i norra Norrland, trampar runt på festivalområdet och hjälper mig att samla in namnunderskrifter till förmån för djurfri forskning. "Ja, Kajnin här är ju väldigt intresserad av att vi utvecklar och förfinar de alternativa metoder som finns till djurförsök för att han ska slippa utsättas för lidande" säger jag. Kajnin nickar och dem vi pratar med tittar medkännande på honom och skriver på medan barnen känner på kaninens päls. 

image18


Fram på kvällen börjar det regna och den utlovade midnattssolen uteblir. Vi klafsar runt i gummistövlar och regnställ, Björn, Belinda och jag men humöret är på topp trots regn och långkalsonger! Besökarna till tältet är inte så många under torsdagen men mötena är kvalitativa guldkorn. Vi träffar både gamla och nya medlemmar som kommer fram till tältet och hälsar på. Den äldsta är en 82-årig dam som varit medlem i fyrtio år. En av fritidsledarna i tältet intill som Ungdomens hus har visar sig vara gammal NSMPD:are (medlem från den tiden då Djurens Rätt hette Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök). Hon bestämmer sig för att ta upp kontakten med Djurens Rätt igen!

Axplock från dagens möten i Kiruna:
Belinda pratar med en köttkock från Gällivare som köpt en snowboard av en vegan. "Kött är mord" står det på den.
Björn tar emot en djurfadderanmälan från Margareta vars man står brevid och säger "Men Margareta, ska du verkligen? Har du nu tänkt igenom det här ordentligt?" "Du, jag har tänkt på det här i flera år" svarar Margareta bestämt och signerar sitt medlemskap i Djurens Rätt.

Med Kirunafestivalen kommer lusten att leva och låta leva!

För djuren genom Norrland,
Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

[email protected]


1 juli: Roskilde - första dagen

Regn, regn, regn sæger prognoserna om veckan. Men idag har vi klarat oss med bara en liten skvætt på en halvtimma. Vi delar info-tælt med danska Anima liksom førra året. Tæltet ær flott och samarbetet mellan oss grannlænder fungerar fint! Lite svårt ær det att førstå danskan, men vi har ju en vecka på oss att styra upp det.

Alla ni som ær på væg till Roskildefestivalen, missa inte att besøka oss. Vi finns på Camping West, mitt bland skoførsæljare och underliga henna-tatuerare. Ses!

 

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach

Djurens Rätt