PDOL - Piteå Dansar och Ler!

Ett av turnéns nordligare stopp, Piteå, avklarades under helgen och jag tror att vi lyckades ganska bra. Dock höll vi oss kanske på banan extra mycket. Jag menar man vill ju hålla sig väl med de som kontrollerar strömmen till var femte väggkontakt!

Skämt och sido, här kommer lite bilder från PDOL '09!

Turnévolontär Moa Lindholm och Kornelia...
 
Umeå-avdelningens egentillverkade skylt.

Volvo V70 på sommarturné...
Volvo V70 på Sommarturné...

"Och om man blir Djurfadder och medlem i Djurens Rätt så får man också vår medlemstidning 4-6 gånger per år..."

Krokodil i Piteå är ett fantastiskt ställe! Mysigt på alla sätt med mycket vegansk mat och fika.

Moa är på gott humör!
Och det är jag också, även om det kanske inte ser så ut... ;)
Camilla samlar namnunderskrifter för 8 hours-kampanjen.
Malte Lindstam delar ut vegetariska grillrecept.


Lördagskvällen lider mot sitt slut, människorna blev nästan lite för trevliga och vi packade ihop vårt tält för att sedan dra vidare! 

För övrigt kan jag berätta att då jag åkte upp till Umeå från Gävle för att vara med på turnén så upptäckte jag att SJ inte längre har någon vegetarisk (alltså utan kött) mat i sin X2000-bistro. Jag klagade högljutt och sckickade ett argt mejl till SJ och uppmanar alla andra att göra samma sak. Men under PDOL mötte jag en journalist på SR som också var vegetarian (och radiokock, han hade tydligen ett eget matprogram). Han lovade att göra ett reportage om det på radio. Klockrent tyckte jag!

Norrlandsteamet, genom Björn Eriksson

23-25 juli: Skyfall och solsken i Helsingborg

TORSDAGEN 23/7

Efter att ha spenderat ungefär 20 minuter med att vandra upp och ned längsmed Södergatan för att leta upp tältet vi skulle hålla till i fick vi äntligen syn på en grå bil med trycket Djurens Rätt. Bilen innehöll Anna och Anna, 3000 grillrecept, en massa annat material, tält och en vattenkokare som vi tillsammans släpade på som galningar för att placera på vår ”enorma” yta som vi så tjusigt fått tilldelade. Det vill säga mitt emellan ett enormt stånd med godis och en läderförsäljare. Men det var ingen som hade tid, ork eller lust till att gnälla onödigt mycket över detta utan vi satte istället igång med att i ett rasande tempo packa upp allting lite elegant.

Vår lilla allians bestod utav mig, Emelie, och mina två vänner Camilla och Olga. På plats fanns även Zofia, Johan, Anna H och Anna L. Efter lite information som verkade fruktansvärt knepig var vi genast i full färd med att samla in namn till 8hours-listan, dela ut recept och information samt signa upp medlemmar.


Olga är en hejare på att samla namn!

Till att börja med hade vi ett himla flyt, fast sedan började allting bokstavligt talat att flyta till följd utav ett störtregn.


Johan förbereder sig för att ge sig ut med recepten trots ösregnet, medan jag signar upp ännu en Djurfadder. Zofia ser till att det inte fattas ballonger till de små.

Vädret har inte alls varit speciellt rättvist tycker jag. Det har antingen varit regn och åska eller stekhet sol. Men det stoppade verkligen inte helsingborgarna från att komma och besöka oss och de allra flesta skrev på och pratade med mycket positiv respons. Om man bortser ifrån den äldre herren som började skälla ut mig och slå på min protestlista med motiveringen: ”Lämna det här till lantbrukarna! Ni står här och demonstrerar och det tjänar ingenting till! Ni vet ingenting om hur det är och det kommer att bli mycket dyrare att äta om ni ska hålla på och lägga er i!” osv. osv. Därefter erhöll jag ytterligare en utskällning utav en liten tant som tyckte att pensionärerna, de har det minsann värre! De får inte ens gå ut! Som om det nu skulle vara djurens fel. Egentligen tyckte jag mest att de var komiska och hade helt glömt bort dessa incidenter när en annan ännu mindre tant klappade mig på kinden och sa att det var superbra att någon kunde stå på djurens sida! (Fast hon skulle inte skriva på listan, för det var dubbelmoral.)


Det här gjorde vi mest hela tiden. Sedan tog de blå armbanden slut. Djurfaddrarna fortsatte dock strömma in.

Framåt halv tio eller någonting rundande jag och Camilla av för dagen med massor av nya medlemmar och ett hittills okänt antal protestlistor underskrivna.

FREDAGEN 24/7

Efter att ha tryckt i oss mackor innehållande höga halter lök, och efter inhandling av tuggummin för att medlemmar och protestlistepåskrivare inte skulle skrämmas bort, var vi återigen i full färd med att blåsa upp ballonger, vilket nästan tog död på en, lägga upp nytt material på bordet och prata igenom gårdagens dagsrapport.

Positivt: Bra respons och många medlemmar.
Negativt: Vädret.


En hel armé av djurrättsaktivister ser till att ingen passerar tältet utan att bli erbjuden vegorecept eller tillfrågad om man vill skriva på mot långa djurtransporter.

Våra första besökare trillade in lite innan elva och dessa bestod utav två herrar som genast skulle sätta igång med att ironiskt berätta om blodiga biffar och att de inte tänkte bli faddrar om de inte fick ett eget fadderdjur!

Jag: Men du kan klippa ut bilden på den här hunden (håller upp broschyren om djurförsök).
Man 1: Den hunden är säkert död för längesedan!
Jag: Ja, men han har säkert släktingar!

Varpå ett asgarv ifrån mina kollegor uppstod, och där står jag och försöker vara seriös och värva medlemmar. Men det räckte visst inte med övertygelse ifrån hans sida.

Man1: Men mjölk då, får man dricka mjölk om man är med här?
Jag: Det får du väl göra, men det är inte naturligt att dricka mjölk när man slutat amma, och speciellt inte ifrån något annat djur.
Man1: (Ser ut som Långben och verkar inte ha fattat någonting av vad jag sa) Men korna måste ju mjölkas!
Anna H: När de har fått kalvar ja, mjölken är ju till kalven. De har inte mjölk annars.
Man1: (Ser ut som långben igen)
Jag: Ja alltså mjölk sprutar ju bara inte rakt ut som mens. (Jag har INGEN ANING om varför jag sa det där)

En gammal tant som gick förbi tittade förskräckt på mig och hela tältet började skratta igen. Jag misstänker att det är så att ibland passerar onödig trafik (komens) min hjärna som bara måste ut, tyvärr. Men i vilket fall som helst tog man1 och 2 med sig lite broschyrer och man1 kom tillbaka ytterligare två gånger under dagen med nya frågor, och han handlade dessutom en kokbok! Båda herrarna inhandlade också en varsin pin.


"Ät inte min kompis" och "Skjut inte min kompis". Coolaste herrarna i stan blir man efter ett besök hos Djurens Rätt.

Fredagen var ganska lugn över lag, om man bortser ifrån en annan fräckis med ölmage som var tvungen att vråla HÄLSOIDIOTER! När han gick förbi. Eller han som halvskrek ”Truten!” åt mig när jag försökte ge honom ett recept. Vad svarar man på det? ”Åh, förlåt, jag försökte ge dig någonting alldels gratis som inte var reklam, ska genast sluta.”

Anna och jag fick även försöka tyda vad en liten dansk man sa, det slutade i alla fall med att han började gråta för att han blev så rörd av vårt (och våra danska kollegors) arbete för djuren, och lade 100 danska i skrammelbössan. Dagen efter kom han tillbaka och köpte en Animal Liberation-tröja, varpå vi fick sommarens förmodligen längsta beröm.

Runt tresnåret var det bara jag och Anna kvar då Camilla skulle försvinna till jobbet. Nilen intog tältet varpå den förstörde diverse kokböcker och annat som låg i en låda som hade försett sig själv med ett hål. Åskan kom också på besök och lurade in en bra bunt med folk i tältet. Anna L kom tillbaka på kvällen efter att även hon jobbat och jag försvann hemåt vid nio.


Nilen har åkt hela vägen från Egypten för att bosätta sig i Djurens Rätts infotält ett tag.

Dagens trupp: Anna & Anna, Camilla & Olga halvdag, Andreas och jag.

LÖRDAG 25/7

Självklart så skulle tåget gå sex minuter för tidigt denna morgon så att jag inte hann med det första. Ganska sensationellt egentligen då tågen ofta är sena. Så en timme för sent anlände jag, men Anna och Anna satt ändå bara och fikade så det gjorde säkert ingenting! Djurfadderrekord satte vi i alla fall och de där blå armbanden tog slut och endast några få blanketter fanns kvar. Tröjorna började också ta slut och även recepten. En hel massa kom och ville skriva på och handla saker, även när det var dags för oss att packa ihop.


Pins - alltid poppis.

Idag hade vi två nya medlemmar vid namn Simon och Linda som hjälpte till och jobbade arslet av sig! Andreas återvände också och även Camilla som varit och jobbat kom vid sjusnåret. Framåt småtimmarna (säger vi för att det ska låta fint, klockan var väl 23) började packa ned tältet efter att det fick utstå den sista störtskuren och monsteråskan. Alla recepten hade delats ut och vi var ordentligt trötta, folk började bli fulla och hungern skällde ut oss mer och mer för varje tabbe vi gjorde med att lasta saker på fel plats och i fel ordning.


Simon och Linda - nya medlemmar som genast gav sig i kast med praktiskt djurrättsarbete.

Efter mycket om och men tjuvparkerade vi där man nog inte fick och gick för att äta pommes, pizza och falafel (som såg äcklig ut, det var den säkert [Emelie har någon märklig aversion mot falafel/red.anm.])! Återigen fick jag bli offer för skrattsalvor när jag drog mina skitroliga ordvitsar som de andra sa var dåliga. Dessutom berättade Andreas hur hans forna dialekt lät, detta resulterade i att jag gjorde en mindre fontän utav Coca Cola.

Anna körde sedan hem mig och Camilla till Ramlösa där någon (jag) somnade som en elefant tillsammans med katten och vaknade mitt i natten utav att Camilla i sömnen säger ”Vill du skriva på listan mummel mummel djurtransport?” Det är en riktigt inpräntad mening tillsammans med ”grillrecept?”. Speciellt eftersom att Camilla aldrig pratar i sömnen så vitt jag vet, vilket bevisar att man jobbat hårt! Det har vi alla under de här dagarna och med över 70 nya Djurfaddrar och drygt 1400 namn på 8hours-listorna kan vi säkerligen klassa oss som skitbra.


På festivaler ska man testa nya smaker har jag hört. Undertecknad testar tuggummiutbudet.

Text: Emelie Hansson
Foto: Camilla Bergvall och Anna Hallin

Vi visar film på Urkult - torsdag 30 juli kl.11 i Markusgården

Kom på filmvisning i Markusgården i Näsåker på torsdag den 30 juli kl.11!

Då visar Djurens Rätt den prisbelönade dokumentären The Witness. Se trailer här: http://www.youtube.com/watch?v=3Gv0y1qYx1w. Filmvisningen är förstås gratis.

Efter filmen hittar du oss alla dagar på Solidaritetstorget. Vi ses på Urkult!

Hälsningar,
Djurens Rätt

24-26 juli: Medvetna konsumenter på Mossagårdsfestivalen

Nu den 24-26 juli anordnades den ekologiska festivalen Mossagårdsfestivalen i Veberöd här i Skåne och vi i Djurens Rätt Lund bestämde oss för att delta - alla tre dagarna! Ett eget litet sommartunéstopp, minsann! Såhär såg det ut:

Från vänster: Jens, Lina och jag (Zofia Nordqvist heter jag)
Jens, Lina och Zofia!

Något av det första jag gjorde när jag kom dit med fredagsgänget, efter att ha lagt märkte till de sporadiskt utplacerade bajamajorna, var att skriva slagkraftiga bajamajelappar. Efter Hultsfredsfestivalen kommer jag ihåg ungefär hur de var formulerade.. Till min glädje fungerade de hur bra som helst! Jag minns särskilt en dam som kom fram och ville bli Djurfadder direkt efter att ha läst en lapp, utan att ens vilja veta mycket om Djurens Rätt eller vad ett Djurfadderskap innebär.

"Hej, jag vill bli Djurfadder, jag såg vad ni hade skrivit inne på bajamajan. Jag tycker så synd om de små stackars kycklingarna. Så kan vi ju inte ha det!"

Allmänbildning.
Ren allmänbildning.

Något som säkert också hjälpte oss på traven var Johans Djurfadder-kossa som fick hedersplatsen på infobordet!



Såklart var det också många som skrev på våra 8hours-protestlistor, bland annat den här ekologiska mjölkbonden som inte heller tycker om för långa djurtransporter!

Denna eko-bonden tycker inte om för långa djurtransporter, inte!

Dessutom blev det en hel del utdelat material (jag tror inte någon tackade nej till våra vegetariska grillrecept!), ballonger till barnen och en drös vegetariskt startpakets-kort till ungdomarna. Dessutom sålde vi slut på våra stora pins, så när som på en. De små var inte lika poppis. Man vill ju att det ska synas vad man står för! =)

Jag kan avsluta med en festivalbild på artisten/poeten (tillika vegetarianen) Emil Jensen som faktiskt har ett citat på Djurens Rätts startsida...!


Emil Jensen: "Det som Djurens Rätt och Amnesty jobbar med varje dag - det är demokrati och passion."

För övrigt tyckte jag att det var väldigt trevligt att festivalen, av miljöskäl, var helvegetarisk vilket "tvingade" de köttätare som också fanns på plats att smaka exempelvis hamburgare eller tortilla - utan djur! För oss andra veganer och vegetarianer var det mest skönt att bara kunna beställa mat utan att behöva sålla i menyn för en gångs skull.

Just det! Jag måste ju berätta! Komikern Peter Wahlbäck (stolt vegetarian och van djurrättsförespråkare) kom fram till vårt stånd efter sitt uppträdande och ska ha uttryckt sin glädje för vår närvaro!  Ett av mina personliga favoritcitat från honom är ur ett nummer av tidningen Hälsa där han sade: "Jag blir sur när folk kallar sig intellektuella och äter kött! Det är en stor bit man inte har fattat då."
Du är klok du, Peter!

Text: Zofia Nordqvist


24 juli: Katapultfestivalen - liten men ändå stor!


Fredagens turnéstopp på Katapultfestivalen gick över förväntan....

Utrustning
Kära turnéutrustning

Utanför Ekerö i Jungfrusunds marina bliddes plats för ett litet område innehållande en liten festival men med grym positiv atmosfär hos både medverkande, arrangörer och besökare.
De flesta besökare var (som de flesta festivalbesökare är) av den yngre sorten, men många medleålders och båtägare hittade också in till festivalen!

Zandra var första volontär på pass 1 under dagen =)
Zandra fixerar upp duken!

Bland annat så upptäckte jag två bekanta ansikten sedan tidigare stopp, varav den ena hade på sig sin premie han fått av mig då han blev Djurfadder på Peace And Love - ett kärt återseende. Till min förvåning (eller inte...) så röjde han på scenen under Ska n Ska´s spelning. Han är tydligen frontare i bandet - kul!

Vi fick besök av Stefan Sundström som tillsmamans med sin dotter stannade upp och lyste upp vårt tält och såklart skrev på protelstlistan för 8-hours kampanjen! - Kul!

En massa massa massa givande samtal med intresserade och funderande köttätare ägde rum i tältet och alla samtal var mycket givande - kulkulkul!

Jag, Zandra och Tove trivdes som fisken i vattnet under festivalens morgon in på sena natten. Underbart!

Promoe skriver på 8-hours kampanjen!
Vi fick finbesök i tältet av Promoe precis innan nedpackning av tältet!

Promoe blir djurfadder
Stolt nybliven Djurfadder! Håll utkik efter den exklusiva intervjun som gjordes...!

Text: Susanne Westerlund
Foto: Britt-Marie Westerlund

16 juli: Di Leva livar upp Borås

Sommartorsdag i Borås igen. Och inte vilken som helst, DiLevakäll! Vi gjorde vårt bästa för att ordna med en påhälsning vid tältet av denne sympatiske man men han hade nog annat att stå i.

 

Infobordet är uppe och nu är det dags för lite taktisk planering.

Vädret, som nu mer och mer börjar likna det trygga, stadigt ostadiga väder vi är vana vid i Borås svek inte idag heller. Dock blev det helt okej framåt kvällen. Med kvällen kom också folket, men trycket var inte särskilt högt idag och den där riktiga anstormningen uteblev. Vi hade visserligen konkurrens av någon fotbollsmatch på arenan så det kan ju förklara saken.

 

 


 

 

Vi trogna volontärer deppade ju inte för det utan ångade på och värvade inte mindre än fem nya djurfaddrar! Ett par 8hour-listor fylldes också, samt en Rädda-kajorna-i-Borås-lista. Lite fjuttigt tycker jag allt men många verkade förvånansvärt negativt inställda till stadens kajor. Så det blev lite diskussion kring just detta, som dessvärre vid ett par tillfällen resulterade i sura besökare och några kastade glåpord. Lite tråkigt.

 

 

 

Blunda alla barn! Det är inte som det ser ut. ... Dessvärre i verkligheten.

 

 

Kajnin är alltid en fascinerande varelse.

 

 

Sen dog det en stund och folket tycktes som bortblåsta. Men, godmodiga som vi ju är tog vi nya tag och plockade fram vårt hemliga vapen Kajnin, som gjorde ett snabbt appearence och gjorde både oss, stora och små människor glada.

Kvällen flöt på i hyfsat stadigt tempo och vi delade ut recept, ballonger och vegetariska startkit. Vi svarade på en rad nya underliga frågor, stötte i vanlig ordning på svårflörtade skeptiker, blev påhejade av en tant och gick i skift för att se DiLeva på torget. Helt okej kväll. Bra jobbat av oss!



På´t på torsdag igen kamrater!

 

Text: Sofia Andersson

Foto: Alla (tror jag)


Helgplaner - ses vi?

The Summer of Liberation bara växer, det kommer till nya turnéstopp hela tiden!
Den här veckan har vi precis fått nya kompisar: Katapultfestivalen har välkomnat oss med öppna armar till sin fantastiska festival, där vi hoppas få träffa både Promoe, Monde Yeux och många andra bra artister. Om du är i stockholmstrakten så hoppas jag att vi ses där på fredag!

Du kanske redan har träffat oss ute i sommarsverige? Om du har det, så vet du vad jag pratar om - musik, sol, vegorecept, ballonger, jätterävar, regn, ekologiska t-shirts, glada leenden, viktiga frågor, fladdrande flaggor, Summer of Liberation helt enkelt.
Om du inte har träffat oss än, så har du din chans nu, för i helgen finns Djurens Rätt här:  

22-25 juli: Piteå Dansar och Ler
23-25 juli: Helsingborgsfestivalen
24 juli: Katapultfestivalen
24-25 juli: Mossagårdsfestivalen
24-25 juli: Möllevångsfestivalen  

... och här hittar du resten av turnéschemat.  

Vi ses!

15-17 juli: Hälsingland tour

Det blev tre dagars miniturné i Norrland, eller bör man säga södra norrland i och med att det här landet är så oerhört avlångt? Hälsingland i varje fall!

Dag 1: Gävle, Sommarkväll i Gävle
Gävle var vårt första stopp på "Sommarkväll i Gävle" som i första hand präglades av en massa barn som kommit dit för att njuta av allsång med Hanna Hedlund och Markoolio i vackert väder. Markoolio uteblev och blev inringd av Hannas man Martin Stenmark som lyste upp scenen som huvudakt.
En massa barn betyder en massa utdelning av barntidninmgar, de vi hade med oss till Gävle försvann i ett nafs!
En annan höjdpunkt under kvällen, förutom att träffa alla engagerade och djurälskande barn, var att få hänga med Gävle lokalavdelnings ordförande Veronica och aktiva Lisa! De är guld värda!
Överblick av Sommarkväll i Gävle! Man kan skymta Dj R flaggan i vänstra hörnet!
En överblick av Slottstorget i Gävle och Sommarkvälls -området.
Man kan skymta vår fina blå flagga rakt fram vid träden!


Det gick, måste jag säga, i jämförelse med i södra Sverige otroligt trögare. Men så är det i Norrland, man jagar mer och fiske är vanligt som hobby, därför har man mer att jobba för här uppe. Det är ingen förutfattad mening om människor utan endast hur det fungerar med djurättsarbete här uppe: man måste kämpa desto hårdare här för att nå ut med sitt budskap.

Till slut lossnade proppen och vi fick ut en massa massa massa gratismaterial. En hel kartong recept, dvs 1000 st, av ena sorten och cirkus 200 av en annan receptsort! Dessutom en hel del tidningar - fantastiskt!


Albin från Gävle blev en duktig receptutdelare utanför vårt tält -tack!
Albins kompis var så snabb att roffa åt sig nya recept och dela ut så att vi
aldrig ens hann ta kort på honom....snabb som vinden kallar vi honom!



Felicia, Linnea och Emilia; de tre gladaste tjejerna i Gävle som mer än allt
ville hjälpte Djurens rätt på plats i Gävle!


Dag 2: Söderhamn
I Söderhamn blev det "street-style" då vi tyvärr inte kunde stå kvällstid inne på Söderhamns "Trivselkväll"-område. Det var riktigt givande. Vi delade ut en hel del recept där vi barrikerade oss på den "stora" gågatan i Söderhamn. Slutsats: det bor inte så många i Söderhamn. Vilket var som någon förklarade på plats: "Inte många ungdomar bor här, mest pensionärer". Men ack lika viktigt att nå ut till alla åldersgrupper givetvis!

Jonas delar ut recept på Köpmangatan i Söderhamn.
Jonas delar ut sommarrecept på Köpmangatan i Söderhamn.

Trevliga café och butiksägare lät oss lämna recept och foldrar i butiker, sen fick frisörer och blombutiker på  Köpmangatan några balla Djurens Rätt- tidningar att ha i sina väntrum. Som tur var så blev det bara ett kort duggregn och vi fick njuta av solen mest hela dagen!

Maria Karlström, gammal Djurens rätt aktivist och medlem sedan länge tillbaka!
Maria Karlström, gammal Djurens Rätt-aktivist och medlem sedan länge tillbaka!


Så här nöjda var vi efter att ha kört från Söderhamn och sett alla bilar vi åkte förbi med kvarglömda Djurens Rätt-recept på vindrutan hehe. Och sen fick vi upp vårt 6-manna tält helt rätt också den här gången!

Spritkök och sätta upp tält i Mohed, utanför Söderhamn.
Vi gav oss av till Mohed och tältade vid en vacker sjö, här är det spritköksmiddag på gång!


Dag 3: Bollnäs, Fredagsrocken

Tältuppsättning i BollnäsKlart!
Tältuppsättning!                                                                         Klart!

I Bollnäs var det nattetid som gällde, vi satte upp tältet på Långnäsparken där Fredagsrocken skulle sätta igång vid 21.
Människor kom redan vid 20-snåret (vilket vi såklart gladdes åt) och vi såg fram emot bollnäsarna!
Tiden gick och ingen kom fram till tältet, inga! Jaha tänkte vi, det är ju fortfarande Norrland så en annan taktik: vi går fram till folk och delar ut blad och kort och recept och allt vad vi har med oss. Det togs emot! Däremot var inte protestlistan så poppis, eller jo, men folk här blev extremt runda om fötterna efter ett kort tag så gratismaterial var det vi fick satsa på här med! Vi fick en del underskrifter, men framförallt en hel del samtal om djurrätt och veganism. Nästan alla gav oss beröm för vårt kämpande och önskade oss lycka till och sa åt oss att återkomma mer i Norrland för här "Jagar ju folk mest hela tiden".

Solnedgång i Bollnäs
Sista kvällen i vackra Norrland, här i Solnedgången med Djurens Rätt i förgrunden!

2 st Djurens Rätt medlemmar i Bollnäs!
Vi träffade på två Djurens Rätt-medlemmar boendes i Bollnäs; Helen och
hennes syster, som glatt hjälpte till att fösa fram partyfolk till protestlistan!

Norrlandsturen är nu över och jag sitter och tänker på det vi i Gävle satt och pratade om; det är ännu svårare att känna att man gör någon skillnad som djurrättare i Norrland då inga verkar ta till sig eller lyssna. Många i Norrland jagar eller fiskar eller är helt enkelt inte vana med djurrättsarbete på samma sätt som folk är mer medveta om söderut. Det är just därför det är desto viktigare att göra insatser och fler aktioner på dessa ställen!
Om man som volontär, aktivist eller initiativtagare gör ett event där man känner att "oj, vad trögt det går här" så är det precis rätta stället man är på! Så länge det är mycket folk i omlopp och du är där och representerar djurrätt eller Djurens Rätt på något vis så syns du och märks och det är en insats för livet! Att så frön på dessa ställen där inte mun-mot -mun pratet om djurrätt finns kommer att skapa det! Vissa saker tar tid, tyvärr i vissa avseenden, men vissa saker måste också få ta tid. Men viktigast är att man inte slutar kämpa utan att man tänker om man kämpar så går det framåt och gör så himla mycket mer än vad det kanske känns som! Det är vad vi märkt på denna tur, många är mycket kritiska för att de inte vet vad det är vi håller på med medan andra tackar oss för att vi ger oss ut till dem och lär istället för att "glömma bort dem". Fler aktioner till småsamhällena people! Såna småa insatser kan göra såna stora resultat!

Text: Suss
Foto: Jonas Eilertsen

17-18 Juli, Överkalix marknad

I Överkalix är marknaden årets höjdpunkt, då öker nämligen folkmängden från 4000 till ca 25 000 under tre dagar. Fredagen den 17 juli klockan tio drog marknaden igång och Djurens Rätt fanns på plats - för första gången. ABF var snälla och lånade ut ett bord till oss.

Mottot för vår insats var hellre lite än inget. Så blygsamma hade vi inte behövt vara då vi stod och delade ut material i sammanlagt nio timmar i två dagar. Vårt infobord låg lite vid sidan om folkströmmen men några hittade fram till oss, bland annat en tioårig vegetarian och medlemmar från Helsingborg.




Josefine delar ut receptfoldrar. Många var glada över att få vegetariska recept, en del var skeptiska till vårt budskap och vegetarisk mat.


Linnea vaktar infobordet. Materialet kämpade för att hålla sig kvar i kastvindarna.

Linnea vaktar infobordet. Tejp och stenar är bra att ha när det blåser.




Joakim, Marianne och Katti delade ut foldrarna "Grillat, grönt och gott", "Fördomar mot djur" och "Vägen till vegoland". Katti samlade även in namnunderskrifter till uppmaningen om att FN borde anta ett manifest för djurs rättigheter.

Resultatet av de två dagarna är att djurrättsbudskapet har synts på marknaden, nya djurrättare har engagerat sig, foldrarna har spridits och finns nu förhoppningsvis i hundratals hem och väcker en tanke för djuren som leder till ett agerande.

/Josefine Jönsson

19 juli: Trollhättan, the final day...

... och det har blivit min tur att blogga.


Kristoffer - alltid redo med recepten!

Efter en helt underbar, superlyxig kvällsmat igår natt och en fantastisk frukost imorse var det återigen dags att ta sig in till "city" och Torget, och tro det eller ej, men tältet stod faktiskt fortfarande upp! Till skillnad från igår hade vi vädret på vår sida idag med uppehåll och lite sol en stund, och inte en droppe kom det på hela dagen.


Titta! Blå himmel!

Till en början var det något frunktansvärt segt, då jag gissar att de flesta Trollhättanbor låg hemma och var bakis, tillochmed nykterhetsorganisationen i tältet brevid var sena idag, men jag hoppas verkligen att de inte var bakis. Runt middagstid var granntälten uppe och folket hade börjat våga sig fram. Recept eller recept delades ut och namnen fyllde sakta men säkert protestlistorna. Liselotte dyker upp och receptutdelningsmedelhastigheten höjs ordentligt.


Liselotte kom med bussen hela vägen från Göteborg - och tog med sig sitt allra soligaste humör!

Ännu lite senare kikar två damer in, och det visade sig att de var ruskigt intresserade av djurrätt och Djurens Rätt, köpte varsin "oldwomanbag" och pin, för att ett par timmar senare dyka upp igen och köpa varsin exakt likadann pin till, för den första kunde ju faktiskt försvinna eller gå sönder, mycket trevliga damer detta och sådanna vill vi se fler av! :)


De här två damerna gjorde ett stort intryck på oss allihop, och piggade upp oss då dagen kändes lite trött och seg. Tusen tack för att ni kom förbi!

Sedan fick jag även den stora äran att träffa morgondagens djurrättare, elva och tolvåriga Astor och Ludvig, som igår fått varsitt recept och nu bestämt att de skulle starta djurrättsorganisation, detta var också mycket trevliga killar med många bra frågor.


Unga, peppade och med tusentals bra frågor - Trollhättan har definitivt ingen brist på bra djurrättare i tolvårsåldern.

Under dessa tre dagar mötte vi väl ingen direkt otrevlig människa, dock en massa väldigt positiva människor och medlemmar som berömde oss. När dagen led mot sitt slut satt fyra glada, trötta och nöjda aktivister på en parkbänk och fikade och utvärderade dagen, och inte ens då fick vi vara ifred från beröm och uppskattning av det vi håller på med, otroligt trevligt!


Djurens Rätts ballonger - alltid lika populära.

Med tio nya Djurfaddrar, tretusen (!) utdelade recept och med massa annat material kvarlämnat i Trollhättebornas händer, satte vi oss nöjda i bilen och började rulla mot Götet. Tack till alla som ställde upp i helgen! Vår underbara turnécoach Anna och Liselotte kom från Göteborg, Gunnel från Vänersborg, Marie kom från Ljungskile, medan Hanna, Victor och Manuel anslöt i Trollhättan. GREAT! Och tack till alla er där ute som gör det här möjligt! Ni är guld värda! Vi lär säkerligen ses någonstans i sommar. Tills dess, ha det finfint!


Det kom lite skum från fontänen som vi lekte lite med mellan varven...


...undertecknad visar sig vara en hejare på att nicka skum!

Vid tangenterna och alltid på djurens sida,
er Kristoffer.

Text: Kristoffer Truedsson, foto: Anna Hallin

18 juli: 1 500 namnunderskrifter på Trästockfestivalen


Några tältbesökare poserar med sina nya snygga Djurens Rätt-tygkassar. 

Trästockfestivalen kan summeras i några siffror vi är väldigt nöjda med:
  • Drygt 30 nya Djurfaddrar/medlemmar.

  • Ca 1 500 namnunderskrifter på 8hours-listorna.

  • Över 2 000 utdelade foldrar och visitkort.

  • Ca 40 personer som såg filmen ”The Witness” på våra visningar under filmfestivalen som var en del av Trästockfestivalen.

Även festivalarrangörerna skryter med siffror och rapporterat att 30 000 personer besökte festivalen vilket är rekord.

Vårt besök dokumenterades i lokaltidningen Norra västerbotten med en liten notis med en bild där undertecknad delade ut receptfoldrar.  



Tillströmningen av Djurfaddrar var över förväntan. 

Text: Malte Lindstam                           Foto: Martin Smedjeback och Camilla Björkbom

18 juli: "Sommarrecept från Djurens Rätt?"

Hej! Idag bloggar jag, Hanna Fruberg, om våra framsteg här på Fallens dagar!



Iklädd nyaste Djurens Rätt-tröjan och med recepten i högsta hugg!

Den andra dagen i Trollhättan, min fina hemstad, bjöd inte helt oanat på en hel del regn. Skurarna, mer eller mindre kraftiga, avlöste varandra på löpande band, men trots det så var det full fart och mycket folk ute och knallade runt bland marknadsstånd, mini-karuseller och organisationstält, liksom vårt eget. Vissa knallare tycktes dock ha lite svårt att anpassa sig till vattenmängden som släpptes på dem. På min väg från toaletterna i Folkets Hus fick jag bevittna en hel del stressade försäljare som förhoppningsvis oavsiktligt tömde sina presseningstak på vatten, rakt på sina kunder! Jag förväntade mig först arga meningsutbyten mellan kund och knallare, men gick sedan vidare tyst fnittrande när jag hörde den förvirring som uppstod över vad som precis egentligen hände.



Vår godisförsäljande granne hade koll på att inga kunder dränktes när takvattnet avlägsnades...

Trots det inte minst sagt påfrestande vädret så var vi ett glatt och positivt team i vårt fina tält på föreningsgatan. Förutom gårdagens styrka bestående av Anna, Kristoffer, Marie och mig själv fick vi nu sällskap av självaste ordförande i Trollhättans lokalförening, Gunnel och lite senare på dagen kom även vår alltid lika entusiastiske Victor. Många fina receptfoldrar delades ut från hans händer, men hans ihärdiga arbete blev tyvärr inte helt uppskattat av riktigt alla. Vår granne tvärs över gatan, Aloe Vera-försäljaren, tyckte att Victor var lite för tilldragande för vissa potentiella kunder. Men efter att vi hade klarat upp ett och annat missförstånd så visade det sig att han var ett stort fan av vad Djurens Rätt kämpade för, förvisso så stod han fast vid att han aldrig skulle kunna sluta äta kött, men var öppen och ödmjuk inför den information som Anna delade med sig av.


Gunnel, stabil ordförande i Trollhättan-Vänersborgavdelningen, samlar massor med namn trots regnet.


Victor, här i rävkläder, är superpoppis hos barnen. Kanske lite för poppis..?

Nää, för poppis kan man inte vara! Hysteriskt rolig går däremot bra!

Våra alltid lika glada grannar IOGT-NTO bjöd även idag på sig själva och stod ofta utanför sitt tält och dansade medan de erbjöd förbipasserande det alkoholfria vinet med jordgubbsmak. För min del var det väldigt härligt att ha någon att stå att sucka lite med efter att ha sagt "Sommarrecept från Djurens Rätt!?!?!" för den 500e gången med lite för pipig röst.



Ifall vi inte skulle bli tillräckligt blöta utanför tältet hade vi även kontinuerlig vattentillförsel till insidan via detta stuprör.


Här är en som verkligen hittade rätt infotält!

Dagen bjöd även på en hel del överraskningar, bra som dåliga. Det var roligt att prata med de många väldigt unga (<16) som kom fram och pratade och var positiva och ivriga med att skriva på namnlistor och tyckte att det vi gör verkar intressant. Förhoppningsvis går de sedan hem och övertygar sin föräldrar med sina receptfolders, eller varför inte prövar på att lagar lite av maten själva för att bjuda dem på!


Det var också lite chockande och en aning obehagligt att komma i direkt kontakt med de djurförtryckare som vi ofta redovisar i våra häften. Människor som tittar skeptiskt på våra affischer och namnlistor för att sedan slänga ur sig något i stil med "Det där kan jag ju inte stödja, mitt jobb är ju att köra djur för länge!". Människor som man inte tänker sig att de ser ut som de gör och vandrar bland oss, utan som på något sätt blivit avskärmade från alla andra empatikännande människor för att kunna trycka undan sitt eget förnuft och samvete.



Några av mina vänner kom på besök, och en av dem passade på att bli Djurfadder. Välkommen till Djurens Rätt!

När jag ser tillbaka på dagens arbete såhär efter en god middag och med ett par torra strumpor på fötterna så känner jag mig riktigt nöjd och stolt. Jag lyckades själv värva två nya Djurfaddrar och vi lyckades få ihop massor med fulla namnlistor och ännu en låda med utdelade recept och förhoppningsvis har vi också ge många en tankeställare, så att även de väljer att ställa sig på djurens sida!



Lite blötta, lite trötta. Men alltid på djurens sida.

På återseende,


Hanna.


17 juli: Djurens Rätt konkurrerade med Miss Li



Det eviga energiknippet och inspiratören för djur och människor, Camilla Björkbom, tankade djurrättsbilen för att åka upp till Trästocksfestivalen (16-18 juli) i Skellefteå.



Snart stod djurrättstältet uppställt på festivalområdet med de trevliga grannarna, Grön Ungdom och Ungdom mot rasism. Malte Lindstam, aktiv i Umeå lokalavdelning och med i förbundsstyrelsen, stod och pratade med några potentiella Djurens Rätt-medlemmar, flankerad av Moa Lindholm, en 15-årig eldsjäl från Skelleftå, som efter denna musikfestival troligtvis får sällskap av flera nya medlemmar.


Inte helt förvånande blev godisfesten en hit med många sötsugna musikfantaster som glatt tuggade i sig vego-godis till tonerna av Mikael Wiehe i bakgrunden. I utbyte mot några sega färgglada godisbitar skrev de flesta gärna på 8 hour-kampanjen mot långa djurtransporter.



En Grön ungdom-medlem hoppade glatt ner i kodräkten för att krama såväl barn som vuxna och dela ut ballonger som snart satt i var barns hand på hela festivalen. Om festivalbesökaren inte mötte Djurens Rätt genom vår fina ko eller namninsamling så gjorde hon det på bajamajan, där hon kunde läsa att en gris på cirka 90 kilo tvingas spendera hela sitt liv i ett bås ungefär lika stort och smutsigt som en bajamaja. Även den gripande filmen The Witness, som Djurens Rätt visade på området, drog ganska mycket folk trots konkurrens med självaste Miss Li som spelade samtidigt.



Det gick ingen nöd på Djurens Rätts festivalteam i Skelleftå. Camilla försåg oss med fin-fin vegofrukost i solen bredvid vårt sovtält på campingen och på festivalen serverades en supergod vegansk thaigryta med kokosmjölk och sojakött. Fint väder med mestadels solsken (med några enstaka regnskurar), intressant camping-upplevelse, spännande djurrättsliga samtal och en skön stämning i teamet gjorde detta stopp på sommarturnén till en höjdare, för oss som var med och förhoppningsvis även för djuren.

Text: Martin Smedjeback, foto: Camilla Björkbom med flera

Sommarturnén intar Vännäsdagarna

Den 11 juli befann sig ett gäng från Djurens Rätt i Vännäs, utanför Umeå.






17 juli: Och recepten flödade...

Hej, jag heter Marie och idag var det min första dag hos Djurens Rätt. Vi befann oss i Trollhättan och jag åkte dit direkt efter jobbet för att hjälpa till. 


Vid infotältet träffade jag Anders...


...och Hanna, som var gött nöjd med att ha blåst upp ungefär 73000 ballonger.

Väl på plats träffade jag Anna som gav mig information om hur jag skulle göra och hon visade mig även alla broshyrer. Det var mycket information på en gång men jag lärde mig snart. :)


Här är Kristoffer, vars specialitet är att jaga folk med veganska grillrecept.

Jag fick också en t-shirt och en hög med sommarrecept som skulle delas ut, jag gav mig glatt ut bland folket och delade ut. Tror jag kommer drömma om sommarrecept i natt.


Såhär fint är nu Trollhättans minsta affischplank!

Tiden gick fort och folket var väldig positiva till att både ta emot sommar recept och skriva på listan om att stoppa långa transporter. Dagen har varit jätterolig och jag är på plats i morgon igen. :)


Med en Säg nej till päls-tröja och ett gäng grillrecept - redo att ta över Trollhättan!

Text: Marie Forsström, foto: Anna Hallin

9 Juli: I'm singing in the rain

Borås, here we go again...

....och återigen möts vi till en början av två glada typer i Stadsparken för att så småningom bli sju personer, vilket just då kändes väldigt överdrivet då parken var helt folktom. För Borås är ju faktiskt Borås och det märktes. Regn, regn och ännu mera regn. Det positiva vi fick ut av detta var nog att vi satte nästan nytt rekord i tältmontering. Två timmar efter start var nog inte humöret riktigt på topp hos någon av oss då vi endast hade fått delat ut fem recept och fått två namn på protestlistorna och vi hade inte heller vädret på vår sida.








Claires snygga entré skyllt. Akta dig bara för forsande
pölar från taket.

Men sen kom det vi väntat på, uppehåll! Rusandes ut med listor och recept och humöret på topp, vissa fyllde listor på löpande band och fick recept efter recept utdelat, och för andra gick det aningen segare.


Sofia är allitid redo med namninsamlingen och laddad för diskussioner.

Folket var som bortblåsta när det återigen kom några droppar, och de enda som besökte oss då var, vad ska man säga, aningen speciella. Efter den skuren var det sex av oss kvar och då kom vi på att plocka fram det hemliga vapnet, Kajnin! (Fatta vad mycket folk han drar!) Han kandidaterar nog till en av de populäraste kaninerna i Sverige, om han inte redan är det.


Gänget gör sig väl förberedda för Kajnins återkomst...



... och han är lika populär som alltid.

Med discomusik framför oss, schlager från ena hållet och en blandad kompott bakom oss började faktiskt folk verka mer intresserade och det blev ett flertal riktigt fina samtal, och några mindre fina. Guldstjärna till dagens hjältar! Mathilda och Sofia som turades om att vara Kajnin hela kvällen och som de svettades! En annan trevlig sak under kvällen var en man som verkade någorlunda intresserad av vårt arbete. Han var villig att hjälpa oss dela ut foldrar och samla in namn. Så han fick några recept och en "håll dig uppdaterad" lista, 15 minuter senare var han tillbaka och hade då delat ut alla recepten och fyllt listan, wow! Han fick några recept till och ännu en lista och en stund senare var han återigen tillbaka med yttligare namn.


Den här härliga besökare samlande in två listor inom en halvtimma.
Tack för hjälpen!



Äntligen tre poliser som skriver på namninsamlingen!
Bra jobbat Djurens Rätt!


Tre glada tonåringar var på väg till McDonalds. Men inte kunde de
motstå volontärernas matlåda med go pastasallad och tofu-speciale.
Mums!

Och de som tänker att boråsare är snåla får nog tänka om, då Kajnin lyckades samla in närmare 150 kr i bössan! Kvällen gick ruskigt fort och när det väl var ihop plockat hade alla förutom tre glada själar vandrat hemåt och dessa tre själar satte sig på en parkbänk och funderade och diskuterade vad som hänt under kvällen, med massa musik i bakgrunden och stadsparken framför dem som lystes upp av gatlamporna....


Djurens Rätt skall synas överallt! Här har Kristoffer precis suttit
plancher vid lekhörnan en bit ifrån tältet.

Over and out! Nästa sommartorsdag intar Thomas Dileva Stora scenen och vi ska se om vi inte kan få honom att bli medlem.

Text: Kristoffer Treudsson
Foto: Kristoffer Treudsson, Sofia Andersson, Alexander Thorander

Stora godisfesten på Trästock - fredag kl.18

Kom till den Stora godisfesten i Djurens Rätts tält på Trästock på fredag kl.18!
 
Passa på att kolla in sommarens snitsigaste grill-recept, plocka upp ett vegetariskt startpaket och köpa årets snyggaste tygkasse i ekobomull samtidigt som du kalasar på veganskt godis från ScandiCandy.

 

11 juli: "Vill ni utrota korna?"

Tredje dagen på Hultsfredsfestivalen. Lera, lera och återigen lera. Regnet öser dock inte ner men kylan finns fortfarande kvar i luften. Hultsfreds besökare misströstar icke, utan har snarare ett större intresse av att få vara med. Teamet jobbar hårt och engagemanget byggs på.

Människor med andra åsikter än oss stannar, tittar på vårt tält och blir sugna på att diskutera. Bland annat en köttproducent och en "mjölkpåg" - som personen föredrog att kalla sig - och frågade om vi vill utrota alla kor. Sådant leder både till givande samtal och till samtal där man inte kommer något vart.

För mig är det en självklarhet att inte stödja köttindustrin och dess vapendragare. Därför känns det fortfarande otäckt ibland att personer som både sett och läst vad som pågår innanför djurfabrikernas väggar, fortsätter att välja en köttbit på tallriken, framför ett godare djurfritt alternativ.

Argumenten mals på men inget biter fast och det blir svårare för mig att förstå hur ett uppsprättat vildsvin (ett av mattälten på området) kan vara aptitretande. Som tur är är majoriteten av våra besökare intresserade av att göra skillnad för djuren på ett eller annat sätt.

Text: Anahita Apifera



Anahita Apifera i Djurens Rätt-tältet.

Foto: Anna-Maria Marklund


9 juli: Fullt ös trots regn och kyla

Idag har det varit fullt ös. Alla har hållt humöret uppe trots att det har regnat och varit lite kyligt. Tidigt på eftermiddagen fick vi besök av Hultsfredskören som peppade oss med en hyllningslåt. Tältet har alltid varit välbesökt och Djurfaddrarna har strömmat in. Vi har upptäckt att det inte finns någon gemensam mall för hur en Djurfadder är och ser ut. Allt från hästtjejer och kattanter till sumobrottare och tomtegubbar har besökt oss. Till och med Mona Sahlin visade intresse för 8hours-kampanjen, men ville av principskäl inte skriva på vår namninsamling. Också värt att nämnas är att vi kommer att höras av Radio Kalmar imorgon. Överlag är vi mycket nöjda med dagen och hoppas på en lika lyckad fortsättning på veckan.

På återseende!

Text: Karin Persson, Pauline Sjöbom och resten av Hultsfredsteamet












Tre nyblivna Djurens Rätt-medlemmar.

Foto: Anna-Maria Marklund


Sommarturnén bakom kulisserna - del 1


8 juli: Hultsfredsfestivalen Dag 1: "Dundersuccé!"

Vilken KICKSTART på vad som kanske blir Djurens Rätts bästa festivalstopp hittills! Intresset för djurrättsfrågorna har varit fullständigt överväldigande! Spikar i fötterna, geggiga skor, kyla, hesa röster och skyfall har inte på långa vägar sänkt vår volontärarbetsglädje.


Gårdagen ägnades åt tältuppsättning, affischering, banderolluppsättning, förberedelser i turnétältet (inklusive en hel del tröj-inplastning) och lappuppsättning i bajamajorna (ALLA som besöker en bajamaja får på så sätt känna efter hur trångt och tråkigt en 90-kilos gris eller 24 kycklingar kan ha det under hela sina liv, på en så liten yta).

Efter några timmars sömn satte det hårda, men ack så roliga, arbetet igång. Vi var först på plats av alla organisationer på festivalområdet, redo att sprida djurrättsbudskapet i våra snygga t-shirts!


Dagen har gått i flygande fart och i bagaget har vi nu en hel del intressanta diskussioner, nya bekantskaper, hundratals namnunderskrifter mot långa djurtransporter och dessutom hela 64 nya medlemmar, varav 58 Djurfaddrar! Vilket team, säger vi bara!

Med all denna positiva energi vi har samlat på oss, i kombination med festivalbesökarnas positiva inställning till våra frågor, kan det inte bli annat än succé resten av veckan heller!

Nej, nu ska vi ta och kolla in Franz Ferdinand och Kings of Leon! Vi hörs senare!

Text: Zofia Nordqvist, Lise Johnsson och resten av Hultsfred-teamet





Kampanjarbetet i full lgång!


Festivalbesökare skriver på för ett förbud mot långa djurtransporter.






Foto: Anna-Maria Marklund


27 juni: Återblick på Peace & Love

Sista lördagen bjöd som hela den tidigare veckan på starkt solsken, både i vårt tält och utanför. Fast lite varmare dårå!
Halva vår liga var dessvärre vid denna tidpunkt krassliga, men sedär så kommer man som allt igång efter besök av gladlynta festivalare!

Något som vi alla tänkte på under årets kärleksfestival i Borlänge är hur värt och bra det är att få stå och representera Djurens Rätt och föra våra vänners talan. Särskilt då det kommer fram besökare som önskar fortsatt lycka till och berömmer oss för våra insatser; "Så otroligt balla ni är som kämpar för detta, jag önskar jag också kunde vara så bra!" (festivalbesökare "Anonym" under P&L). Det är sådant som får en att vilja fortsätta i ännu högre tempo!

Vi hade jättekul på P&L och hoppas på att få återkomma nästa år och få lika många besökare, lika bra väder och få träffa ännu fler människor som vill ta steget att börja kämpa för djuren!

Soliga hälsningar från P&L-gänget! Tara, Lovisa, Zanna, Josefine, Niklas, Hanna, Lisbeth, Lisa och Suss.

På återseende!

Text: Susanne Westerlund

2-4 juli: Synthdjurrättare "smälte" in under den värmländska solen

I Göteborgsavdelningen har vi Vegogruppen, Ungdomsgruppen och Föräldragruppen. Vi funderar på att starta Synthgruppen också. Synthare mot kött. Vi råkar nämligen, som av en slump, ha en hel hoper med synthare i Göteborg och det är väl anledningen till att så många från oss väljer att besöka Arvikafestivalen.



Arvika är en fantastisk festival med allehanda subkulturer samlade under samma värmländska sol och i år var besökarantalet extra högt, tack vare dragplåstret Depeche Mode. Förutom att vi synthardjurrättare passade väl in i klädkulturen, utmärktes årets Arvika av det stora antalet Djurfaddrar. Många av dem som kom fram till vårt infotält, var redan medlemmar eller åtminstone positivt inställda till djurrätt och vegokäk. Vissa kom fram och ville bli faddrar på direkten, utan omsvep. I den vansinniga hettan kändes det rätt gött att få vara lite lat för en stund.

Men allt var inte frid och fröjd och hårda synthbeats. Vår vistelse i Arvika präglades även av ett visst motstånd. Det första problemet var en mystisk mjukhet i ena framdäcket. Punktering! Det vara bara att sätta igång och byta däck, innan det var dags för en tre timmar lång kamp för att få tag på rätt information inne på festivalområdet. Vi ville veta var vi skulle slå upp vårt infotält och var vi skulle sova och inte minst behövde vi våra armband, för att överhuvetaget få vistas på området.



Till sist, när solen var på väg ner bakom talltopparna, blev vi tilldelade "festivalens bästa plats", enligt arrangören - längst in i en återvändsgränd, utan grannar och med en jättelik bankomatkö som skymde sikten och med en väldig skräphög vägg i vägg. Dessutom stod det stundtals bilar parkerade framför tältet. Vi hade helt klart ett lägre antal besökare vid tältet än tidigare år men de som kom fram var i synnerhet intresserade.



Det vi har med oss hem är trots allt glädje och inspiration. Vi kommer till exempel aldrig glömma jägaren som kom fram flera gånger för att snacka jakt och som för varje nytt besök blev mer och mer positiv. Det slutade med att han köpte pins och funderade på att bli medlem.

Text och foto: Jenny Luks

Tillbakablick från Djurens Rätt på Urix!



Urix är festivalen för ungdomar som vill lära sig mer om samhället vi lever i, och hur man demokratiskt påverkar det i en positiv riktning. På plats i Söderhamn som i år stod värd för arrangemanget fanns hela 700 tonåriga deltagare, och tre glada representanter från Djurens Rätt.


- Vi har en heldagsworkshop som heter "Förändra världen med kniv och gaffel", berättar Anna som åkt upp från Stockholm. Vi varvar teori med praktik, vi vill att alla ska åka härifrån och känna att de kan förändra sin omvärld. Därför pratar vi både djurrätt där deltagarna får fundera över samhällets syn på djur, kopplingen till miljö, näringslära och en del fakta om hur djur behandlas idag. Samtidigt blandar vi det med att alla får prova på livet som vegan. Vi kör provsmakning av nyaste vegomjölken och så lagar vi tacos och kladdkaka tillsammans.




- Det är väldigt tacksamt att vara här, folk är verkligen intresserade, säger Ille, också hon från Stockholm. Vi har haft massor med bra diskussioner, nyss kom det fram en kille som var på vår workshop förra året och tackade och berättade att han blev vegetarian efter det! Det är kul när det blir så konkret, då märker vi att vi också gör skillnad.

Vi tackar för i år och ser fram emot nästa Urix, då vi tänker vara med och se ännu fler människor ta ställning för djurs rättigheter!


Text: Håkan
Foto: Anna


4 juli: Almedalsveckan

Ja vi lyckades allt ta oss ut bland Almedalskaoset en sväng med ungdomsgruppen på Gotland. Solen stekte så att vi höll på att smälta bort, speciellt den som var utklädd till Rävmond!

Det var lördag och den sista dagen på Almedalsveckan i Visby. På sätt och vis var detta bra för vi var väldigt ensamma på torget till skillnad från de andra dagarna då man blev attackerad varje halvmeter av lobbyister med foldrar. Men kanske också folk höll på att bli trötta av allt engagemang och vi mötte en del motstånd för att skriva på vädjandelistorna. Fast det blev ändå en del namnunderskrifter och bra diskussioner!

Mitt i vimlet passerade också Fredrik Reinfeldt vårt bord på väg ifrån sitt tal i Almedalen, han var dock omringad av vakter och vi lyckades inte nå honom med lite vegoinfo. Bättre lycka nästa år!







Text: Tara Aldén-Joyce
Foto: Viktoria Gräsman

Summer of Liberation - nu också från luften

Som en logisk följd av att ha gått till sjöss och låtit Summer of Liberation äntra Rockbåten tidigare i sommar tog vi i helgen sommarturnén till nya höjder. Närmare bestämt åttio meter.

Djurens Rätt blev inbjudna på bungy-jump på Sundsvalls gatufest med äventyrsföretaget Peak Experience, ett företag som står på djurens sida. Mika gjorde ett elegant hopp för djuren iförd sommarens måste-ha tröja, "Animal Liberation".



Mika, turnévolontär och 80-meters-hopperska på Sundsvalls gatufest. Här tillsammans med Peter på Peak Experience.



Summer of Liberation, nu också från luften. Volontären Mika i fritt fall.

Text och foto: Camilla Björkbom

3 juli: Glada barn (och ännu gladare föräldrar) i Kungsbacka

När den tropiska hettan var som mest intensiv kändes det mycket bra att ha bokat ett turnéstopp i ett luftkonditionerat köpcentrum. Kungsbackas köpcentrum heter Kungsmässan, och här tillbringade vi en dag med att, som vanligt, prata djurrätt, dela ut recept, svara på besökarnas frågor, och blåsa ballonger. Många ballonger. Jättemånga ballonger. Jag ska inte säga så mycket mer om den här dagen, bilderna får tala för sig själva. Vilka som var gladast - barnen eller föräldrarna - ja det får ni fundera på själva...




















Issa, 10 år, ville hjälpa oss att dela ut receptfoldrarna...


...och vilken utdelare han visade sig vara! Stort tack för hjälpen!

Text och foto: Anna Hallin

2 Juli: "Kan jag få en kram?"

Vår andra sommartorsdag i Borås gick minst lika bra som förra gången, om inte bättre. Det var mer folk. Gladare folk. Bongotrummor spelande några meter bort. Bra stämmning största allmänt tycker jag. =)

Lite översikt över platsen...
Lite översikt över turnéplatsen...



... och en närbild på tältet.

Inte minst tack vare vår underbara Kajnin som lockade till sig människor i alla åldrar, unga som gamla. Människor som antingen vill ha en ballong eller bara skaka tass. Och så fanns det ju självklart en och annan tonåring som glatt utbrast "kan jag få en kram!?".


Kajnin (Matilda) spänner sig framför kameran.


Kajnin var poppis både bland unga...


... och gamla.

Jag måste dock nämna att det var otroligt varmt och svettigt i kanindräkten. Men det var det värt! Och det känns underbart att få göra bort sig utan att någon kan känna igen mig.


Och nu var det Ingemars tur.


Det gick dessvärre sämre med poliserna. Vi försökte ett par gånger
vädja till två polispar att skriva under 8hours-listan utan framgång.
Däremot verkade de glada de fick träffa Kajnin.


Då var vi snart klara.

Hittils har vi stått till midnatt eftersom det fortfarande finns en hel del folk i parken vid den tiden. Personligen tycker jag de bästa samtalen med besökare hålls mellan kl 21-24. Den är tid då de kanske har sett färdigt på ett bra band, ätit lite mat och tagit en eller flera öl.

Ps. Ett bra tips till alla volontärer på andra turnéstopp. Lägg ner blandad material i en låda som ni ha framme. Man sparar en hel del uttrymme, tid och svett...

Text: Alexander Thorander
Foto: Alexander Thorander & Kristoffer Treudsson.

5 juli: Sista rapporten från Sundsvall!

Vilken fantastisk vecka!

Tillsammans har vi lyckats dela ut;
1 800 st "Grillat, grönt & Gott"
94 st "fördomar mot djur"
47 st infopåsar
40 st veg. startpaket
63 st Djurens Rätt medlemstidning 2/09
89 st Rädda Djuren (våran medlemstidning för yngre medlemar)
13 st "Djuretik"

Och på plats har all denna information givit oss tillbaka;
23 st nya Djurfaddrar
774 namn på 8hours-listan
8 vädjandevykort till EU
2 nya medlemmar
9 st nya aktiva


Jag älskar denna infolapp! Den är klockren!


De här tre tjejerna dök upp i vårat tält och ville med stor passion hjälpa oss att dela ut infoblad och samla namn!
Riktiga djurvänner! Hoppas på att få se mer av dem i Sundsvall! Dom gjorde ett kanonjobb.



När vi hade packt ihop och höll på att lasta in i bilen dök det upp en sista eldsjäl och blev Djurfadder.
Vi var inte sena med att ta fram papper och tröjor och allt som behövdes.
Varje ny fadder räknas! Allas röst är lika viktig!


Nu är våran vecka över och personligen längtar jag redan till nästa stopp.
Att få vara en del av Djurens Rätts sommarturné är toppen.
Vårt team (Camilla, Hannah, Mika, Sofia och jag) funkade väldigt bra ihop, och det tror jag nog att alla andra team på alla andra turnéstopp också gör, vi brinner alls för samma sak. Vi för alla djurens talan och tillsammans blir det så mycket roligare.

Kämpa på allihopa!
Det ni gör kan bidra till en stor skillnad!
Så kör hårt! Bli en del av andra människors insikter!
Ingenting är omöjligt.

Text & foto: Sara-Maria Westerlund

PS. Angående Bungy Jumpen. MIKA HOPPADE! Jag åkte upp! Men hoppade aldrig... Jag vet... Jag är en fegis.

3 juli: Fredag på Sundsvalls Gatufest

Ännu en dag är över.

Jag sitter nu på Pipelines (Sundsvalls coola rockklubb, som jag just nu gör smygreklam för) kontor för att i lugn och ro få utlopp för de hyperaktiva känslor jag fått under dagen.

Det började med att kylan (som man trodde hade upphört att existera på den här planeten) hängde i luften på förmiddagen, regnet föll stilla över området under några korta stunden. Ett ypperligt tillfälle att värma sig i Ko-dräkten! Barnen blev glada över att få balonger, vi blev glada över föräldrarnas påskrifter på 8hours-listorna.

Framåt eftermiddagen sprack det upp och solen tittade fram. Folk blev som på nytt glada att få grillrecept!
Det har blivit en del nya faddrar, en stor mängd utdelade recept och massor med ifyllda 8hours-listor!

Ja vad mer ska man säga om dagen...? Jag väntar bara på att skriva undan allt detta självklara, så som att det har gått bra och att Djurens Rätt är bäst. Dagen har haft en händelse som med säkerhet står i centrum för oss alla (åtminstone för oss som är här på Gatufesten, kanske hypar jag det lite extra bara för att jag är så exalterad och inspirerad).

Det finns ett företag vid namnet Peak Experience, vilket det finns två fantastiska människor bakom. Peter Magnusson och Yashar Modiri bor båda i Södertälje men turnerar mestadels med företaget. Peak Experience sysslar med Bungy Jump, fallskärmshoppning, ballongflygning mm. och just i dagarna befinner de sig med bungy jump kranen här på Gatufesten!

Eftersom att de båda är trogna djurvänner har Camilla träffat dem vid de tillfällen våran turne korsat deras. Ganska oväntat hör jag denna Peter säga till oss övriga i tältet att "Camilla ska bara följa med mig på ett hopp men ni klarar er nog själva ett tag", varpå Camilla ser lite... livrädd ut! Inte långt efter det ser vi henne spännas fast i selen och hissas upp i kranen på 80 meters höjd!


CAMILLA!


Ett litet hopp för Djurens Rätt.
Ett stort hopp för Camilla.



Kicken!


Peter, Camilla och diplomet!

Något de vill promota med sitt äventyrs-företag är Hälsosamma Kickar, vilket jag tycker är väldigt fint! Dom har en fantastiskt fin syn på livet! Och inte bara sitt eget liv, utan också alla andras, och där inräknas djurens! En sjukt bra sak är också att dom helt väljer bort all sponsring från företag dom inte själva kan ställa sig bakom! De skulle aldrig, för vad som helst, tacka ja till att bli sponsrade av McDonalds, Scan, Carlsberg osv.

Vilka helhjärtade hjältar!

Den inspiration jag känner efter den här dagen kommer mycket ifrån just Peter, som berättade för mig om företaget, sin djurrättssyn och inställning till livet. Han berättade dessutom om en person (som jag inte tidigare hört talas om, men säkert många av er vet vem det är) vid namnet Dennis Pamlin. Tips från mig är att googla honom! Han verkar göra massa bra saker för både djur och miljö!

Ja, det var väl det. Jag hoppas att fler komma få träffa dessa människor och bli inspirerade! Om inte annat, googla, eller vad som helst! I deras sinnen finns mycket att hämta!

Imorgon ska vi köra 100% på att prata med människorna på festivalen, dela ut de resterande grillrecepten, fylla listorna och sprida allmänt vett till folket! Och som de sanna djurvänner Peter och Yashar är (det tåls att nämna ordet sanna djurvänner åter igen, finns det något bättre?) får vi som står i Djurens Rätt-tältet hoppa gratis! Imorgon återstår det att se vilka som vågar! Jag känner lite att det inte går att sumpa chansen, men som Camilla sa; Man önskar nästan lite att man inte får chansen då slipper man missa den...

Hoppas djurvänner som läser detta har det bra här i dagarna. Kämpa på! Ett grillrecept från Djurens Rätt kan komma att bidra till en stor skillnad i någons liv, inte minst djurens!

Text & foto: Sara-Maria Westerlund

2 juli: En dag i djurvänliga Halmstad

Vi möttes trötta vid centralstationen klockan åtta på morgonen och hoppade direkt in i bilen och körde mot Halmstad. Väl på väg kändes det som att alla tre piggnade till och vi började snacka djurrätt. Det kändes redan då som att det skulle bli en bra dag! Jag tror det berodde dels på vädret, och dels på att det var en peppad stämning i turnébilen. Tiden gick fort kändes det som, fastän det tog en och en halv timme, och vi kom till slut fram till den fina staden Halmstad där Elisie anslöt från Mellbystrand.


Två glada besökare poserar glatt i infotältet!

Direkt efter att vi hade satt upp tältet, och fortfarande höll på att fixa i ordning resten, kom det fram en kvinna till oss. Hon berättade att hon var medlem och talade om för oss vilket bra och viktigt jobb vi gör (!) och hon var inte den enda som berättade hur mycket de uppskattar det vi gör och hur bra de tycker att vi är! Det var trevligt att höra.


Damerna på första bilden var inte de enda som ville posera med Djurens Rätt. När vi skulle ta en bild på de tjusiga djurrättarna (Elisie, Lova och Rebecca), dök det upp några fler som ville vara med... (se nästa bild).

Dagen fortsatte bra, men varm, och jag fick intrycket av att Halmstadfolket är ganska djurrättsintresserade och trevliga över lag. Nästan alla ville ha vår receptfolder Grillat grönt & gott, och många ville prata och veta med. Vi delade ut ett par hundra stycken receptfoldrar till Halmstadborna, och några av dem ville också bli medlemmar.


...två glada Halmstadherrar! Inte bara får man recept hos Djurens Rätt, man blir även fotograferad. Nice!

Sammanfattningsvis, en riktigt bra, lyckad och trevlig dag med Djurens Rätt i den soliga staden Halmstad.

Text: Lova Sörman Laurien, foto: Anna Hallin

2 juli: Kvällsrapport från Sundsvall!

Hittills:
14 Djurfaddrar
1 Medlem
närmare 400 8hours-namn
hundratals utdelade grillrecept
massa nya vänner


Pins är poppis!


Bra grejer!


Det började med att vi inte skulle få några festivalpass in på området, utan bara en lista med våra namn, som gällde vid en ingång, som innebar ett himla spring runt hela festivalen för att komma in! (Och dessutom att vi inte skulle kunna ha möjlighet att komma in vid stora scenen och dela 8hours-kort till publiken.) MEN! Camilla fixar! Till sist fick vi våra biljetter och kunde nöjt gå och hämta våra festivalband!


Nu packar vi ihop och åker hem och lägger oss. Zzzzzz. Imorgon är det nya tag!

Kram från Sundsvall!

Text & foto: Sara-Maria Westerlund

26-27 juni: Metal + djurrätt = sant!

Efter att ha spenderat hela dagen innan med en massa trevliga punkare ute på Bananpiren så var det nu dags för att se vad mina artfränder som gillar metal tyckte och tänkte om djurrätt. Jag startade dagen med en ordentlig frukost för att sedan gå ut genom dörren och in i hetta. Sol, sol och ännu mera sol var det enda som utlovades i väderväg under hela helgen. Det första som gjordes när vi var på plats var att fylla på allas vattenflaskor. Vi hade 5-6 flaskor och de tog alla slut ett par gånger om dagen under både fredagen och lördagen. Detta var verkligen inte en dag för att glömma solkrämen hemma, vilket några festivalbesökare tydligen fick erfara.

 


Av en lycklig slump placerades vårt tält så att vi fick skugga i princip hela dagen. Men varmt var det ändå! Inte för att lite värme nånsin har hindrat några djurrättare från att fortsätta kämpa lika proffsigt som alltid. Undertecknad, tillsammans med Niklas och Elisie, håller ställningarna vid infobordet medan resten av gänget är ute och samlar namn till 8hours-kampanjen.


När entrén öppnades och folket strömmade in på området såg vi till att namnlistan mot långa djurtransporter var det första de mötte. Här bjöds det på några aha-upplevelser och flera otroliga samtal. Själv mötte jag allt från veganer till grisbönder och de tyckte alla att 8hours var något självklart att stödja med en namnteckning. Vissa stannade dock inte vid det utan gav mig dessutom en kram… Båda dagarna var fyllda av fantastiska möten och känslan som det gav mig kommer jag bära med mig till de övriga turnéstoppen i sommar för att försöka göra dem lika bra.

Sedan måste man så klart nämna maten. Vad är en festival utan festivalmat? Vad jag kan minnas var detta första gången jag var på en festival där ordet vegan dök upp på fler än 5 menyer. Mitt matintag under dagarna bestod bland annat av linssoppa med bröd, thaigryta, falafel och pizza. En otrolig förbättring från förra året då det knappt fanns två rätter att äta. Men där var dock ett ställe som vi alla höll oss borta från. Några personer berättade att de fått kyckling i sin gryta när de beställt den veganska med tofu. Usch! Detta tråkiga försvann dock i vågen av människor som kom fram till vårt tält för att få sig en snygg t-shirt hem och lägga till ett blått Djurfadderband till samlingen på armen.

 


Metal+djurrätt, ingen dum kombination alls! Blå Djurfadderarmband, gula Metaltownarmband. Snyggt som sjutton.


När vi packade ihop alla saker efter Marilyn Mansons konsert mitt i natten hade alla våra nya svarta kassar tagit slut, vi hade fått 44 nya djurfaddrar (om jag inte räknat fel), säkerligen fler än 20 ungdomsmedlemmar och hundratals namn på 8hours-listorna. Personligen har jag dessutom fått en solbränna, två blå armband och minnen för livet…

 


Diskussionerna var många och långa vid infobordet...



...och ibland blev det riktigt trångt!


Text: Madeleine Johansson, foto: Anna Hallin


PS: Musiken var fantastiskt underbar! :D

 


2 juli: Sundsvalls Heta Gatufest!

DET ÄR SÅ VARMT!

Vädret är stekande, men värmen är även symbolisk för människorna och känslan här på festivalen!

Igår lyckades vi samla in en hel drös med 8hours-listor och en hel drös med nya medlemmar! Idag är det en ny dag, och den kunde inte ha börjat bättre. Bara en stund efter att tältet var öppnat kom två själar fram och blev Djurfaddrar. Fantastisk start!

Dagens första händelse; Två fina djurfaddrar!
Camilla är Köngen (som vi säger i Sundsvall) på att ordna nya Djurfaddrar!

Än är det många timmar kvar av dagen och nu har vi fått förstärkning från både Hudiksvall och Ö-vik!
Tillsammans kommer vi ta Sundsvall med storm de kommande dagarna!

Vår tältplats är bra placerad mitt i en korsning, typ brevid scen 2 (numera kallad Himlabadet), mycket folk går förbi och om inte kommer fram så i alla fall noterar att vi finns! Har märkt av en hel del återkommande ansikten, människor man sett gå förbi och senare vågat sig fram.  De flesta tackar vänligt när man ger dem grillrecepten! Glädje!

Camilla har fixat ett fantastiskt sammarbete med The Body Shop här i Sundsvall. Alla som blir Djurfaddrar får en duschtvål från dem (eller en tröja från oss!). Vi delar också ut gratisprov på deras Body Butter. Folk gillar det, folk gillar oss.

Jiha!
Bli Djurfadder och få en duschkräm från The Body Shop!!!

Några nedlåtande toner har vi dock fått höra... Igår råkade Hannah ut för en "Vegetariska grillrecept, jatack, eller jaha, Djurens Rätt... Er har jag lite eksem mot. Det var väl det där med minkarna va..."
ÅHNEJ! Tråkigt! Men man kan nog vänta sig minst en sån per stopp!

Idag fick jag en "Men djur är ju till för att ätas!?". Kan vara lite svårt att tackla ett sånt (ursäkta mig) dumt påstående. Men som sagt, vi har fått massor av 8hours-påskrifter och flera nya medlemmar - även idag!  Folk kommer grilla vego hela sommaren! Folk kommer personligen åka till Bryssel och protestera! Folk kommer bli miljonfaddrar!

Nu ska jag springa tillbaka till tältet och dela ut... något! Vilket fantastiskt material vi har! Alla som varit med och fixat ihop något litet hörn på någon liten folder; Jag älskar er!

På återläsande!

puss och kram
från heta Sundsvall

Text & foto: Sara-Maria Westerlund

1 juli: Varberg lär grilla grönt ikväll

Varberg. Med fästning och grejer. Tydligen populärt sommarhäng för Boråsare. Salta stänk. Fiskmåsar. Och Djurens Rätt, mitt i torghandeln. Nu kör vi!


Kristoffer och Rebecca, redo att förse hela stan med vegorecept!

Okej. Titta noga på varje bild. Och läs bildtexten. Multiplicera sedan denna lilla bildhistoria med 100 (ja, Anna orkade, eller snarare hann, inte fota varje utdelning!).


"Sommarrecept från Djurens Rätt!"


"Vill du ha vegetariska sommarrecept?", "Ja, gärna!"


"Vegetariska grillrecept, varsågod!"


"Mmm, vegogrillat!"


"Vegorecept, varsågod!"


"Djurens Rätt bjuder på grillrecept idag, varsågod!"


Hem till grillen!


"Varsågod, sommarrecept!"


"Får det lov att vara lite mumsiga grillrecept? Helt vegetariskt!"


"Åh, tack så mycket, du kan lägga recepten här i korgen, så ska jag anrätta dem när jag kommer hem!"

Fick du inte ihop matten? Facit nedan!

Text och foto: Anna Hallin


19 + 27 juni: Clowner och stormvindar i Ronneby

Här kommer en liten hälsning i bilder från Djurens Rätt Ronneby!

Den 19 juni, själva midsommarafton, var Ronnebydjurrättarna ute och pratade om djurcirkus med folk på stan. Och vad passar bättre då än att klä ut sig till clown? Vi har ju det valet, djuren har det inte.


Kersti och Emilia - djurrättshjältar i clowndräkt.

En dryg vecka senare, den 27 juni, var det torgdag. Självklart fanns Ronnebyavdelningen på plats även där! Det visade sig att det inte var helt lätt, vädret var inte riktigt på vår sida. Det blåste. Ordentligt. Riktigt ordentligt till och med. Trots den goda viljan fick man till slut plocka ihop, flygblad ska ju, trots sitt namn, inte flyga omkring.


Håll fast parasollet!

Nästa anhalt för Ronnebyborna är Tosia bonnadan, den 10-12 juli. Ses där!

Text: Anna Hallin, foto: Ronnebyavdelningen

25 juni: Första sommartorsdagen i Borås

Efter att ha spenderat en lång "stund" (vågar knappt berätta den verkliga tiden..!), med att sätta upp tältet och materialet var vi redo för vår första torsdagkväll av åtta. En del av våra volontärer var redan igång med att prata med förbipasserande innan vi ens hade satt upp tältet.



Liksom många andra turnéstopp var det varmt bakom infobordet men inte minst i många av våra samtal med besökare... Samtal som var seriösa och givande där personerna visade ett verkligt intresse för djurens hälsa och våra djurrättsfrågor. Vi fick in många underskrifter i vår 8hours-namninsamling samt i vår namninsamling för kajorna i Borås. Gatukontoret har beslutat att starta ett "försök" där kajor fångas in och avlivas. Ge kajorna ditt stöd genom att skriva på här: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/la_boras!



Smarta som våra volontärer är i Borås hade vi sett till att få den perfekta platsen i stadsparken där det blev en mötesplats för många människor. Knappast ingen parkbesökare kunde gå miste om att träffa någon av oss.



I övrigt var det en bra kväll. Sol, glada människor, duktiga volontärer, livemusik 50 meter från tältet och en meningsfull värk i ryggen. Nu är vi uppvärmda och laddade för nästa torsdagkväll och jag ser fram emot att vara en röst för de djur som inte kan tala.



Text: Alexander Thorander