30 juni: Summering av Peace and Love

Vi åkte upp på torsdagen (den 28 juli) till Peace and Love-festivalen i Borlänge. Jag och Lina som satt i bilen diskuterade kornas situation. Vi pratade om att 1 600 000 kor lever instängda för att tjäna människornas syften. Helt plötsligt såg vi några av dem stå där, kor betande på en äng vid motorvägen. Hur kul kan det vara att stå och käka vid en motorväg? Och de får bara vara ute ett par månader för att sedan stå inomhus resten av året. Vi undrade också hur många av dessa kor som blev tvingade att lämna sin mamma direkt efter födseln.


DSC00095.jpg

Väl i Borlänge ställde vi upp vårt tält framför scenen Eldorado som ligger på en parkeringsplats. Kl 15.00 slogs portarna upp och musikfestivalen började. Vi är fyra personer - Ille, Mårten, Lina och jag - som pratar om Djurens Rätt och varför djurens liv och intressen ska få vara deras egna.

Besökarna är trevliga och mottagliga för djurrättstanken. Jag pratade med en tjej i en halvtimme som sedan kom tillbaka för att prata mer med mig om djurrätt. Jag tror att hon kommer att bli vegetarian väldigt snart. Jätteroligt!
Idag lördag kom vi för att öppna vårt tält, och när tältduken öppnades kände vi en stark, obehaglig lukt. Många festivalbesökare hade kissat bredvid vårt tält under natten!

Sedan kom regnet! Det öste ned och vi såg fler och fler paraplyer, och lukten försvann snabbt (tack och lov!).
Nu när jag skriver detta är det uppehåll och besökarna vågar titta fram under sina paraplyer.

Den stora händelsen idag var att Mian Lodalen kom förbi och signerade sina böcker i vårt tält. Superkul!

Jag har en känsla av det kommer att gå lika bra för oss idag som tidigare dagar. Flera personer säger "ja, jag ska bli vegetarian". Tänk om ännu fler sa så...

Kristofer Sofroniou
Turnécoach
[email protected]

Stockholm Pride!

Vi är väldigt, väldigt glada (och stolta!) att meddela att vi kommer att göra ett turnénedslag på Stockholm Pride 31 juli-5 augusti. Vi kommer att finnas i Pride Park under hela festivalen, så är du där någon av dagarna se då till att vika en kvart eller två till ett besök hos Djurens Rätt!

Vi kan redan nu lova att vi kommer att ha ett par mycket fina (och exklusiva!) festival-
erbjudanden. Så missa inte!

28 juni: Inga kloner = Inget Enköping idag, tyvärr

Ingen riktig turné utan lite omkastningar i schemat. Ibland är det så att verkligheten hinner ikapp oss och vi inser att vi faktiskt inte kan klona oss (hur praktiskt det än skulle vara!). Dagens besök i Enköping blir inte av. Inte idag, men väl den 16 augusti. Då ses vi på Stora Torget!

Vill du vara med och hjälpa till i augusti? Skicka ett mejl till [email protected].

27 juni: I Gällivare med snöprydda Dundret som kuliss

Vägen till Gällivare går genom skogen och över polcirkeln. Första turnéstoppet i Norrland. Äntligen är vi på väg! On the road för djuren. Det har varit dagar, veckor och månader av förberedelser. Det här har jag jobbat med ända sedan jag började som kampanjcoach på Djurens Rätt för två månader sedan och nu, nu är vi iväg!!! Norrut! Mot barrskogarnas karghet och berg i olika nyanser av blått. Norrut, där träden allteftersom minskar i höjd. Det känns som att vi åker på toppen av världen när vi närmar oss Gällivare.

image27

För mig är det speciellt eftersom norrut, det är också hemåt till guldglimrande sommarnätter och mil efter mil efter mil med bara rak, lång landsväg utan mötande bilar. Det är också speciellt eftersom vi som är, och har varit, aktiva i norra Norrland ofta haft så långt att åka när det anordnas saker centralt. Stockholm ligger fjorton timmars tågresa bort och det är sällan som arrangemangen kommit till oss, vi har oftast fått resa till dem. Men nu kommer alltså Djurens Rätt till norra Norrland. Det känns bra för mig som kommer härifrån Sveriges yttersta tundra och jag hoppas att Djurens Rätts medlemmar också ska tycka att det känns som att vi har ett levande djurrättssammanhang i Norrland. Att allting inte bara händer i södra Sverige utan att saker händer här också. Att vi får dem att hända här också. Så, go Norrland, nu sprider vi budskapet över nordkalotten!

En kvinna från Abisko skyndade i förmiddags förbi Djurens Rätts tält, uppslaget mitt på torget i Gällivare med storslagna, snöklädda Dundret som kuliss. Hon annonserade spontant att "Åh så roligt att se Djurens Rätt här! Vad roligt att ni kommer ända hit till Gällivare! Ni gör ett jättebra jobb! Jag ville bara säga det..." Hon köpte en Nemi t-shirt till sin dotter i all hast och var sedan försvunnen. Kvar stannade en fantastisk stämning för mig, Björn och Belinda och den höll i sig hela dagen. De orden gjorde genast att de femtio mil vi kört absolut var värt det. Det var precis just exakt så som jag hoppades att djurrättsintresserade här skulle känna.


image21



image20

Det var så roligt att träffa Belinda som är ordförande i Gällivare lokalavdelning sedan många år och det var så roligt att göra någonting tillsammans. Solen sken och flera Gällivarebor stannade till vid tältet under dagen. Roligt var det att få träffa några av medlemmarna i Gällivare som fått mitt brev om sommarturnén och som bestämt sig för att titta förbi och heja. Jag hoppas så att vi ses snart igen!

Vi blev snabbt ett sammansvetsat team, Björn, Belinda och jag. Efter bara någon stund kändes det som om vi jobbat tillsammans i åratal. Verkligen inspirerande och peppande sällskap! Jag tror att människor som kommer fram till tältet känner att vi verkligen brinner för djuren och är verkligt engagerade i de här frågorna. Få saker är så smittsamma som engagemang. Idag har vi inspirerat ett flertal Gällivarebor till att fundera kring djurs rättigheter och vårt förhållande som människor till andra djur.

Midnattssolen kommer att lysa över vårt tält hela natten. Jag vågar nästa lova att i kväll har Djurens Rätt Sveriges vackraste utsikt över lågfjället Dundret med snöfläckar som glittrar i nattsolen.

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
[email protected]

Benny, det fattas en vägg till vårt tält!

Idag började vi här uppe i norr förbereda oss för att dra igång sommarturnén på allvar på onsdag i Gällivare. Det innebar att vi byggde upp det stora turnétältet i Camillas lilla radhusträdgård och på en stor del av gatan utanför, till grannarnas beskådande och frustrerade blickar. Dock verkade folk väldigt intresserade för de tittade väldigt mycket på oss (å andra sidan kanske det hade både sina randiga skäl och rutiga orsaker...) så vi funderade ett tag på att sätta igång med vårt informationstält där och då. Dessutom upptäckte Camilla att det fattas en vägg till tältet, som för övrigt verkar vara uppbyggt av aluminium och kardborrband. Helt allvarligt! Nästan hela tältet sätts ihop med kardborrband!

Så imorron återstår bara att packa in de 240 kilona infomaterial i den etanoldrivna Saaben och fara iväg mot Lule och senare Gällivare, där allt börjar på allvar. Dock ska det bli intressant att se hur tätt det är mellan etanolmackarna på sträckan Luleå - Kiruna...

Turnéteamet för Djurens Rätt region norr utmanar dessutom de andra turnéteamen (särskilt kampanjchef Benny och turnéteam väst) i en tävling i tälthantering. Detta skall ske vid lämligt tillfälle då några (minst två) ur varje turnéteam är samlade samt till övriga aktivas beskådan, självklart för att dessa ska kunna bekräfta att team norr vinner överlägset. Djurens Rätts höstkonferens i Kalmar 10-11 november kanske kan vara lämpligt tillfälle! :-)

Aja! Nu ska jag gå och sova för att ladda för att åka 27 mil till Luleå imorron! Ha det bra!

Djurrättsliga hälsningar,
Björn Eriksson
Kontaktperson Sandviken
[email protected]

Fett med pepp!

I skrivande stund är vi 19 dagar in på sommarturnén. Nu så här dagarna innan midsommar brakar lös passar vi på att ladda batterierna. Nästa vecka är det dags för besök i Gällivare och Enköping, samt festivalstopp i Kiruna och Göteborg (Metaltown och Pier Pressure). Är du där då? Missa oss inte.

Nu med några dygns distans ska jag försöka sammanfatta känslan av förra veckans äventyr. De senaste tre åren har jag känt likadant varje år. Hultsfredsbesöket är bland de bästa aktivismtillfällena jag har fått uppleva under mina tio år som medlem i Djurens Rätt. Varje år slår det föregående. Måndag till söndag. Full fart. Värnamo och Hultsfred. Allt rymdes under dessa dagar och bättre inspiration går inte att köpa för pengar.

image10
Djurens Rätt på besök i Värnamo. Lätt stiliga vi är!

En sommarslö gågata i en liten svensk stad. Träffa trevliga lokala aktivister. Kämpa med att charma smått avvaktande flanörer. Dela ut vegetariska recept. Mötas av skepsis. Och glada leenden.

Festival. Fest hela tiden. Damm, damm och damm. Och hällregn. Kallt på natten. Varmt på dagen. Sova i tält ett par timmar varje natt i fem dygn, för att sedan gå ut och i 12 timmar i sträck verkligen vara de positiva och smarta djurrättare vi alla önskar att vi alltid kunde vara. Att bryta ny mark för djurrättsidéerna en besökare i taget. Det kan låta som en överdrift, men det skapades nya djurrättare de här dagarna invid sjön Hulingen. Köttätare blev vegetarianer och vegetarianer blev veganer.

Men på förhand såg oddsen faktiskt sämre ut i år än tidigare. Vi hade fått en mer undanskymd plats än förra året. Trevliga grannar, men med sämre genomströmning av besökare. Vi fick inte heller affischera på de kilometerlånga plank som finns på området (vår paradgren tidigare år). Detta gjorde det inte lättare för folk att hitta oss. Vi hade fått hintar om att Hultsfreds biljettförsäljning sög (5 000-6 000 färre besökare än förra året visade det sig). Trots detta är 2007 års festival resultatmässigt fullt i klass med förra årets. Och kvalitativt när det kommer till de samtal vi hade med besökarna slår vi alla tidigare år.

Och utan det superhjälteteam av Djurens Rätt-medlemmar hade det inte gått. Det gick att ana att det var ett koolt gäng redan kvällen innan allt drog igång, när alla satt och vek, storleksmärkte och plastade in hundratals t-shirts, med liggunderlag och pappkartonger som enda underlag i flera timmar tills solljuset inte längre räckte till för att tyda texten på de små lapparna i tröjkragen. Allt detta i en omgivning som mer fokuserade på att bättra på promillenivån. Full fart.

Uppemot tvåtusen personer hittade till vårt tält. Alla höll inte med oss, det råder det absolut inga tvivel om. Men majoriteten lämnade oss med en känsla av respekt. Respekt för att vi står upp för det vi tror på och att vårt arbete är nödvändigt. Och att idéerna om att djur har rättigheter är välformulerade sådana.

Tack alla ni som hälsade på oss och som gav oss fett med pepp. Med er hjälp kommer vi att räcka hela sommaren. Alla ni som kom med i Djurens Rätt som medlemmar - stort tack! Ni var många och tack vare er ses vi förmodligen på Hultsfred igen nästa sommar!

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

16 juni: Finfin final på Hultsfred

När min väckarklocka ringde 08:30 ville inte mina armar hjälpa mig att stänga av den. De behövde tydligen sova längre än vad turnén tillät. Jag insåg varför jag tillbringar majoriteten av mina nätter i en säng i en stad och inte som naturromantiker i ett tält. Efter en kortare frukost och för min del en extra dos c-vitamin, för att psykologiskt flytta fram en gryende förkylning, gav vi oss iväg till vårt festivaltält.

Transporten från campingen till Djurens Rätt-tältet går smidigare för varje dag, dels för att vi blivit mer samspelta i teamet, men även för att packningen blivit lättare. En av alla fördelar med att nå ut med mycket information är att man har mindre kvar att bära.

Vi hade redan kvällen innan diskuterat igenom hur vi skulle gå tillväga för att toppa de utmärkta resultat vi hade uppnått de två andra dagarna. Vi skulle fånga upp djurrättsintresserade som strosade runt lite längre bort på området med våra protestlistor och snabbt slussa dem vidare till tältet. Dagen flöt på smidigt. Flera av oss deltog i givande och spännande diskussioner. Vi fick även möjlighet att samtala med flera personer som var medlemmar och även aktiva i våra lokalorganisationer. Alltid lika kul att bli påmind om den bredd och det engagemang som finns inom Djurens Rätt.

image12
Är det inte E-type längst till vänster? Kristofer försöker övertyga honom genom att se alldeles lagom beach ut i sina flipflop-tofflor. Stina, i rutig skjorta, kör med de klassiska Converse-pjucken. Sjukt mycket vegan-poäng där.

Mest kommer jag att minnas samtalen med de besökare som kom fram till oss med en negativ inställning till Djurens Rätt och djurrätt, men som gick därifrån med flygblad och tidningar - och även vid något tillfälle med en av våra nya t-shirts efter att ha blivit Djurfadder! Jag kommer även minnas alla lyckönskningar från nyblivna medlemmar och kommentarer som "Ni är bäst!" och "Tack för att ni finns!". Det värmde särskilt när SMHI-profetiorna om regn besannades.

Sista timmarna av djurrättande på Hultsfred fick bedrivas i lättare duggregn, fast med facit i hand hade vi tur. Senare på kvällen öppnade sig himlavalvet ordentligt. Under spelningen med Pet Shop Boys fick jag kisa för att mina ögon inte skulle drunkna i vatten och nu sitter man hemma igen med ett par lungor som ständigt gör sig påminda genom host och rossel.

image11
Djurens Rätts t-shirtfabrik. Ergonomiskt som fan.

Trots den blöta avslutningen så är jag lycklig och stolt över det arbete för djuren som jag fick vara en del av under Hultsfred. Alla underbara människor i teamet som ägnade en eftermiddag och kväll åt att vika hundratals t-shirts, morgnar och kvällar åt att bära material, dagar åt att samtala och sprida information till tusentals människor - alltid med en postiv attityd. Jag vill tacka alla besökare som gjorde dessa dagar till en fröjd och jag hoppas att alla som har möjlighet att sluta upp eller besöka oss under sommarturnén gör detta. Själv blir det några veckors civilt arbete innan Arvikafestivalen. Det kryper redan i folderhanden.

Mattias Luks
Turnéfan och ordförande i Djurens Rätt Göteborg

15 juni: Slö fredag på Hultsfred

Fredagen på Hultsfredsfestivalen verkar vara dagen då folk slöar i sina tält efter torsdagen, och samlar kraft inför lördagen. Färre besökare vid tältet vilket vi skickliga djurensrättare vände till större fokus och ännu mer kvalitet i bemötandet av de som kom fram. :-)

Signum för dagen är alla de samtal som inletts med personer som är väldigt skeptiska till tanken om att djur har rättigheter och som efter sisådär en kvart- tjugo minuter nickade medhållande till våra argument, och till slut lämnade platsen med nya tankar. Detta var något som hela teamet upplevde som dagens stora behållning. Dessutom träffade vi flera stycken som ville bli aktiva medlemmar!

Mycket fokus under festivalen läggs på vädjandelistan Satsa mer på djurfri forskning och på att få fler prenumeranter till vårt e-nyhetsbrev. Idag skrev närmare 600 personer under vår uppmaning till regeringen. Det kan du också göra, klicka här.

Dagens roligaste:
Ewa, en tjej som kom förbi, lärde oss hur man gör plånböcker av sojamjölksförpackningar. Vi fick t o m en liten ritning! Den kommer inom kort att presenteras på en blogg nära dig. Tack för det, Ewa!

image7


Tältet!

image8

Vi träffade en tjej som blev medlem under förra årets festival! Iförd sin numera ett år gamla Djurens Rätt-tröja fick hon snällt posera jämte Benny och skylten.

image9

Bli Djurfadder och få en t-shirt, du med!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
[email protected]

14 juni: Hultsfred - samtal om djur och människor

Under natten vaknade jag flera gånger av regn mot tältduken. Å nej, såg leråkrar och horder av gummistövlar framför mig. Morgonen var iskall och jag saknade min norrländska toppeluva, som tur var så var åtminstone långkalsongerna med i ryggsäcken! Solen kom fram vid lunchtid och det gjorde besökarna till Djurens Rätts tält också! Vi har en ny plats i år där Djurens Rätt har sällskap av Rädda Barnen och Läkare utan gränser. Rädda Barnen låter oss mycket vänligt låna deras Internetuppkoppling för att kunna blogga till dig som läser! All ära och stort tack till dem!

Vi var lite osäkra på om det nya läget skulle göra det svårare för folk att hitta oss men frampå dagen hade vi tältet fullt av besökare. De besökare som kom var oftast väldigt intresserade av Djurens Rätt och djurrätt. Föreställ dig att stå i tältet och höra tre till fyra samtal om djurrätt som pågår parallellt. Det är häftigt! En kille i 20-årsåldern tyckte väl att rättigheter för djur var bland det galnaste han hört. Han var väldigt skeptisk först och hade mest följt med sin polare till tältet. Vi pratade ett tag och han var inte alls med mig i början men stod ändå kvar. Efter en stund upprepade jag någonting i stil med att "vi kan antingen se djur som varor och produkter eller som..." Där hann jag inte avsluta meningen förrän han fyllde i "...eller som LIV!" Just precis så! Jag hade knappast formulerat det bättre själv. Jag tror att han var lite förvånad över sin nya upptäckt. Jag sa att "ja, nästa år kanske det är du som står här i tältet i Djurens Rätts tröja och delar ut flygblad!" Ja, kanske det!

Hur som helst känner jag mig priviligerad att få vara en av alla djurrättare som hjälper till att skapa nya tankar hos dem vi möter. Samtal som liknar det jag just har beskrivit har utspelat sig flera gånger under dagen. Samtal om djur och människor i vilka våra besökare börjat tänka på hur djuren verkligen har det och samtal i vilka de fått nya tankar kring vårt förhållningssätt till icke-mänskliga djur. DET är häftigt!

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
[email protected]

12 juni: Djurens Rätt on the road mot Värnamo och Hultsfred.

Klockan 07:30 rullade minibussen iväg med ett morgontrött men peppat gäng österut mot Hultsfred. Den var packad upp till taket med t-shirts, foldrar, tält och konservburkar. Vi hade stressat och planerat dagarna innan men glömde ändå massa viktigt som fick tas med i en annan liten bil dagen efter.

Halvvägs skulle vi stanna i Värnamo och hälsa på. Solen lyste, vi luktade ananas och kokos av vår sollotion och vinden tävlade med oss om materialet på infobordet. Sara, Thomas, Anna och Anna mötte upp oss på affärsgatan med grymt mycket energi och rätt attityd. Foldrar delades ut, intressanta diskussioner fördes, protestlistor skrevs på, och några timmar senare var Värnamo mer än 1 000 Grön Glad Midsommar-recept rikare! Vi, å andra sidan, var ordentligt imponerade av våra nya kompisar i Värnamo och Vaggeryd. Snart har vi en lokalorganisation där med!

Vi ses på Hultsfred!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
[email protected]

Nya datum och platser för sommarturnén

Gällivare 27 juni
Lycksele 17 juli
Örnsköldsvik 24 juli
Hudiksvall 6 augusti
Luleå 23 augusti

Next Stop Småland

Nu är vi äntligen redo att bege oss till andra sidan av landet där de rullande r:en oftast lyser med sin frånvaro. Efter en helt fantastiskt varm och lång dag på kontoret i Göteborg är nu vår turnébuss fulladdad för en vecka i Småland. Fem nätter i tält intill sjön Hulingen väntar. SMHI har lovat fint väder fram till fredag. Vi får se om det löftet infrias. Det jag kan lova är att Djurens Rätt ska göra ett sjukt bra jobb i både Värnamo (12/6) och på Hultsfredsfestivalen (13-17/6).

Om du har vägarna förbi området mellan Pampas- och Hawaii-scenerna, då hoppas jag att vi ses!

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

8 juni: Lätt värt allt slit i Mölndal

Turnéstoppet för dagen är Mölndal, som ligger strax söder om Göteborg. Befolkningen räknas till närmare 59 000 personer. Av stadsbilden är det lätt att tro att nästan alla av dem är pensionärer. Fördomsfullt kan det då kännas lite mer svårjobbat än om det är en mer åldersblandad grupp.

Men med risk för att låta som en repig vinylskiva, responsen på våra nya sommarrecept är kanon! I Mölndal var det om möjligt ännu bättre än tidigare. De sista exen av receptfoldern Grön Glad Sommar som fanns i turnébilen tog slut på ett kick. Som tur är har Håkan et consortes på Djurens Rätts kansli i Älvsjö sett till att vi idag har fått ned lådvis med vår andra grymma sommarfolder, Grön Glad Midsommar (klickeliklick så poppar den upp som en PDF!).

Fantastiskt fint väder. Riktigt schysst folk på stan. Thai take-away till lunch. Sitta i gräset och stoppa munnen full med ris, tofu och cashewnötter. Skämta tillsammans med roliga och smarta teamkollegor. Jo tack, då kändes det som att vi hade världens bästa jobb. Det behövs sådana stunder för att uppväga de känslostormar som oundvikligen följer av att en gång ha blivit djurrättsmedveten. Ignorance is bliss, säger en del anglosaxer. Och det ligger något i det. Att kunna få ha fortsatt den kött-potatis-brun-sås-väg som var utstakad från början hade kanske varit mer bevämt. Jag kan ha en förståelse för alla dem som sticker huvudet i sanden (olikt strutsen, tro det eller ej) och låtsas som att djurutnyttjandet inte är något problem. Det är utan tvekan den enklaste vägen.

Men det gör också att jag funderar på en sak som min pappa tjatade om när jag var yngre (varsågod, lägg in melodislingan med smäktande stråkar här). Att det inte går att följa minsta motståndets lag i alla lägen. Djurrättsidéerna möter hårt motstånd, men just detta och att omfattningen av lidandet djuren utsätts för är så enormt och i princip oöverskådligt gör det till en av de mest angelägna motståndskamper att driva. Lätt värt slitet.

Dagens glädjeämnen, förutom dem som redan nämnts, var vår premiärvolontär Anahita. Det ska bli riktigt, riktigt kul att ha med dig i teamet igen längre fram i sommar. Vi ses på Peace & Love- och Roskilde-festivalerna! Men glädjämnet de luxe, var mötet med en kvinna i 60-årsåldern. Hon tar emot en receptfolder i farten, tittar på den medan hon fortsätter att gå och säger:
- Ja, det är helt rätt detta. Jag ska bli vegetarian.
Osäker på om kommentaren är ironisk snubblar jag fram ett tafatt svar som var så lamt att min hjärna förträngt det. Hon svarar:
- Jag ska bli vegetarian. Det har jag tänkt länge.
- Jättebra att du har tänkt det länge.

Bättre kommentar lyckades den något överraskade djurrättskampanjaren inte få fram. Efteråt kom jag ju på att det smartaste hade varit om jag hade lyft upp henne och burit iväg henne till turnébilen. Där skulle jag ha gett henne typ 500 exemplar av Vägen till Vegoland. Och sedan kramat henne.

Tack till henne. Tack som fan. Lätt värt allt slit i Mölndal denna dag. Vill du också bli tackad? Skicka ditt namn och adress till [email protected], så får du vårt vegetariska startpaket. Gratis och allt.

Andra som skall tackas är:
  • Personalen på bilfirman som fixade radiokoden. Nu kommer det musik ur högtalarna igen. Underbart.
  • Högsbo Brodyr som fixade till våra jackor på ett alldeles fantastiskt fint sätt. Att representera Djurens Rätt har aldrig gjorts stiligare.
Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

7 juni: Inga grillvantar i Kex City

Innan något annat skrivs måste jag börja med att sända ett stort tack till personalen på The Body Shop i Kungälv, som lät oss rigga upp infodisk, tidningsställ och ballonger precis utanför deras butik. Stort tack till er. Är du i Kungälv, gå in där och köp grejer!

Kungälv ligger enligt uppslagsverket cirka 2,5 mil nordväst om Göteborg och har en befolkning på runt 33 000 som är jämnt fördelat på båda könen. Vi träffade på ca 1 000 av dessa invånare och det var väl inte riktigt jämnt fördelat mellan könen när det gäller vilka som greppade våra Grön Glad Sommar-foldrar (Gillar du PDF-filer och vego-recept? Klicka här!).

Killar, har ni inga grillvantar hemma? Sett till andelen manliga mottagare av våra sommarrecept med grilltema, så uppstår lätt den misstanken. Grillvantar finns annars att inhandla på Clas Ohlson, en butik som verkar ligga många män varmt om hjärtat (inklusive undertecknad, älskar deras förvaringslådor!).
image6
Grillvante från vårt favorit-gubbdagis. Helt i silikon. Underbart grepp.

Så alla killar, kom in i vego-matchen. Det går att vara schysst mot djuren, äta grönt och se farlig ut. Det finns ingen motsättning mellan dessa tre saker. Självklart finns det undantag till den grillvantslösa mansmassan. Man i yngre medelåldern blir tilltalad.

- Sugen på lite grillrecept?
- Nej tack.
*går tre steg, stannar och vänder sig om*
- Vad stod det nere i hörnet?
- Eh... menar du logon? Det är ett recept från Djurens Rätt.
- Då är det bra.
*tar receptfolder och går vidare*

Den killen gjorde min dag. En annan minnesvärd episod är besöket i den lilla Bräckboden, Göteborgs Kex lilla outlet butik. Ett kilo Singoalla-kakor för trettio spänn (Jo, de är veganska. Nej, inga djur i smeten!). Kan få vilken bantningskur som helst på fall. Kungälv är inte bandy, Kungälv är kex. Kex City. Gunbritt & co i Bräckboden, jag lovar att vi ses igen när kakorna är slut.

(Varmare idag än igår. Solen grillade oss. Tack Hilda-Maria för inköpet av solskyddssprejen. Djurens Rätts sommarturné - nu med Hawaii-doft!)

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

6 juni: Stekt hjärna?

Stekt hjärna? Tack så mycket. Varsågod. Hett var ledordet denna röda dag. Alingsås och Lerum besöktes i en följd. Då det var helgdag betydde det stormarknadsdag för många av människorna i Alingsås och Lerum. Och där det är många människor, där är också vi med många bra idéer om hur vi kan hjälpa djuren.

En hel dag i solen på en parkeringsplats av svart asfalt var kanske inte arbetsplatsen vi drömde om när vi var yngre. Men fastän ens hjärna långsamt stektes innanför kepsbandet, så sjönk inte moralen. Det var ju faktiskt just moralen som drev upp oss ur sängarna i morse och fick oss att bli receptlangare. För hetast idag var Grön Glad Sommar-foldern. Skitbra respons så här långt. Du som jobbar för Mamma Scan och läser det här, jag hoppas för din egen skull att du redan har börjat pensionsspara. För fett med deg blir det inte i framtiden i djurdödarbranschen.

Ett dussin, minst, var de förbipasserande som sa "nej tack" för att sedan vända om och komma tillbaka för att säga "förresten, jag ångrade mig, det där ser supergott ut". Helt rätt.

Mattias, en av teamkamraterna för dagen, spanade in ett ungt par som stod vid stormarknadens grönsaksdisk med receptfoldern uppvikt. Helt rätt.

Att djurrätt också är hett, det förstod vi av samtalet med de två kvinnor/tjejer som vill engagera sig som aktiva inom Djurens Rätt. Helt rätt.

image5
Kerstin (till höger) blev aktiv i Djurens Rätt ett par decennier innan Dorna (till vänster) ens var född. Det hindrade dem inte från att vara percis lika koola idag.

Dagens team - Tina, Sara, Anna, Mattias, Dorna och Kerstin - gjorde ett kanonarbete. Namn på listor, cash i insamlingsbössan och tusentals foldrar utdelade till lika många händer och hushåll. Helt rätt.

Imorrn Kungälv. Helt rätt.
(Göteborgs Kex, här kommer vi!)

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

5 juni: Allum all day

Det var dags för turnéteam väst att lämna Göteborgs kommun för första gången i sommar. Färden gick ända till Partille och det köpcentret Allum, beläget ett par meter ovanför (!) motorvägen E20. Det finns en hel del att säga om vår heldag på Allum, men jag nöjer mig med några av godbitarna. Till exempel berättade den allra första personen jag pratade med på Allum att båda hans döttrar var medlemmar.

"- Tack, men den där tidningen har jag redan läst. Du kan ge den till någon annan i stället, nån som behöver den bättre."

Det kändes lite som ett omen. Nu är jag inte direkt skrockfull av mig, men en känsla av att dagen på Allum skulle kunna bli en bra dag infann sig tidigt och det blev aldrig något läge som gjorde att den känslan försvann. Att möta andra medlemmar tillhör något av det trevligaste med att vara på turné. Under dagen fick vi besök av närmare ett dussin medlemmar. Gulligast var den lille killen med skateboarden, som cirklade runt vår infodisk ett par varv innan han bromsade in lite nonchanlant vid tidningsstället.

Värt att veta är att köpcenter på vardagar, minus lunch och kväll, domineras av pensionärer, skolkids som har håltimme och föräldralediga med småbarn. Detta gör dem väldigt omväxlande att stå och informera i. Ena stunden snackar du med en kille som är 6, andra stunden är det en tjej som är 86. Mjölktänder vs löständer.

När vi packade ihop för dagen var vi sexhundra receptfoldrar lättare. Att vår Grön Glad Midsommar-folder regerar så här långt är ställt utom allt tvivel (jag lovar att ni ska kunna tanka hem den som PDF inom kort!). Dagens roligaste snedstreck mest intressanta kommentar kom från en man som blev synbart glad över att få den i sin hand och därefter utbrast "Afghanistan!". Tyvärr stannade han inte upp och utvecklade sina tankar för oss andra.

Och ni som blev medlemmar på Allum idag - varmt välkomna in i Djurens Rätt! Du som inte var där ska inte vara ledsen, du kan också bli medlem, missa inte möjligheten att gå med i Sveriges största djurrättsorganisation (gäller även killen som var grymt peppad, men hade en buss att passa!). Din hjälp och ditt stöd behövs. Klicka här för info om medlemskap.

Vi ses i Alingsås idag kl 10.15!

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

2 juni: Mysigt i Majorna

image3
Grönt gräs, fina ballonger, juniortidningen Rädda Djuren, veganska sommarrecept - allt inramat av landshövdingehus!

Det var med en något rynkad panna morgonvädret studerades denna lördag. Men regnet upphörde bara några timmar innan Majorna Ring of Music skulle dra igång. Solen jobbade på bra och gräset torkade förvånansvärt snabbt. Premiärdags för turnéteam väst och det var en och annan grej som inte visade sig vara nedpackat i turnélådorna. "Hammare" och "gaffatejp" finns nu med på listan över saker som alltid ska finnas till hands.

Majorna Ring of Music är en endagsfestival i stadsdelen Majorna, Göteborg. Lokala band och dansare underhöll hela dagen och på plats fanns också ett par föreningar från området. Och Djurens Rätt finns i Majorna. Ett par hundra medlemma bor i stadsdelen, inklusive undertecknad! Så mer lokal anknytning än så här blir det inte för min egen del förrän 25 juli (Nyfiken? Sommarens turnéschema hittar du här).

Sådana här arrangemang är bland de roligaste att besöka. Människor är glada, musiken blir aldrig tråkig och kaffet kostar sex kronor. Mysigt som bara den! Sommarens djurrättssuccé kommer utan tvivel bli receptfoldern Grön Glad Sommar (finns som PDF-fil här). Tack vare ett bra jobb av Carin, Christoffer och Tina kunde mer än trehundra personer vandra denna dag hemåt med ett gäng nya, fräscha vegorecept!

På måndag är det dags igen. Vi ses i Torslanda!

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

2 juni: Vegomässan, Stockholm

Turnéns andra stopp är på Vegomässan i Stockholm, arrangerad av Djurrättsalliansen. På Vegomässan har du möjlighet att upptäcka en ny värld av smaker och inspiration. Det kommer att bjudas på flotta semlor och bakelser, diskussioner om styrketräning och grön barnmat med experter, filmvisningar, föredrag om köttet och klimatet, provsmakning av thaiwok och mycket, mycket mer.

Djurens Rätt kommer att ha ett informationsbord på plats och är dessutom med och sponsrar Vegomässan ekonomiskt.

 

Emma Selander
Webbpraktikant
[email protected]


1 juni: Det blåser i Kista

DSC00338.JPG
Anna och Kristofer pratar djurrätt med intresserade.

Nu är sommarturnén igång! Här på Hoodsfredsfestivalen i Kista utanför Stockholm är det blåsigt men fullt ös. Anna och Kristofer pratar vegomat med festivalbesökarna.

Vi har haft många intressanta diskussioner och delat ut mycket material. Midsommarfoldern med smaskiga midsommarrecept gick åt som vegosmör. Barnen (och många ungdomar också!) ville ha ballonger. Mer än ett dussin personer valde att på plats bli medlemmar i Djurens Rätt. Ingen verkade bli ledsen för välkomstpresenten de fick - en av våra nya ekologiska t-shirts!

image4
Anna och Sofia snackar vego med en intresserad kille.

Kristofer Sofroniou
Turnécoach
[email protected]