22 augusti - Matutdelning i Göteborg!

Då var det äntligen dags för Djurens Rätts nya ungdomsgrupp att genomföra sin första utåtriktade aktion. En matutdelning med tzay och coleslaw på Bältesspännarparken hade planerats och vi var peppade till 100! Vi hade dessutom lyckats få med en notis Metro om detta trevliga spektakel, scrolla dig vidare till sidan 5.

http://www.metro.se/se/misc/pdf/2009/08/21/SEGOT_2009_08_21.pdf.

Ironiskt nog hamnade notisen bredvid en artikel om djurplågeri.

 

Alla var lite spända inför hur många som skulle dyka upp, SMHI hade skrämt oss med regnoväder, men icke, 25 grader och sol fick vi uppleva istället. Vi steg upp med tuppen och började laga all mat, vilket var en del. 5 kg tzay hade Ridderheims varit vänliga att sponsra oss med och vi hade mängder med kål som skulle hackas och fixas. Processen gick oerhört smidigt och till slut var det dags att få allt på plats. Med knep och knåp åkte tältet upp och efter några ”Oj, var är den?” - körningar var allt äntligen på plats och vi var redo att dela ut all god mat. Vi hade definitivt inte behövt vara oroliga för att folk inte skulle dyka upp för efter en knapp halvtimma hade all mat tagit slut. Med detta följde massa intressanta samtal och mängder av broschyrer flög ut. Efter en intensiv stund slappnade vi av och förundrades över att flera veckors planering var över på en halvtimme. Men kul var det och jag, Anahita, Felix, Siri och Kristoffer var grymt nöjda med dagens insats!

 

Är du förresten intresserad av engagera dig i Djurens Rätt Göteborg? Gå med i Ungdomgruppen som är för alla upp till 20 år. Hör av dig till [email protected]. Vi har massa spännande grejer framför oss i höst.

 

 


Såhär glad kunde Siri bli av att skala och riva morötter

Felix hade vitlöksansvaret


Kål, salt, tabasco, äpplen, hmm vad kommer detta leda till?

Coleslaw såklart!


Inte nog med detta, tzayen skulle också tillagas, först marineras i någon timme därefter in i ugnen

132 spett  senare var det dags för oss att bege oss till kontoret där vi skulle packa ned tältet och allt material

Åbäket till tält kom upp till slut och vi beundrade vår fina plats mittemot Stora Teatern

Hade nätt och jämnt satt upp alla borden då plötsligt människor stod i kö för att smaka på veganmat!

Team work på hög nivå!


Efter att ha försetts med en tallrik med tzayspett och coleslaw fick alla hungriga besökare en liten lapp om vad tzay vad för något och en lista på inköpsställen

Kristoffer visar upp vad som fanns kvar efter en halvtimma, allt var finito!

Undertecknad var helnöjd efter dagens kraftansträngning!

 

Text: Lise Johnsson

Bildtexter: Anahita Apifera

Foto: Felix Dester Hultgren, Lise Johnsson, Kristoffer Truedsson

 

Siri hackar och skalar morötter för fullti höst, bl a en cirkusaktion och en utställning.

22-23 augusti: Turnéfinal för team väst på Växande bandet II

Näst sista helgen i augusti var det dags för team väst att ta sig an sommarens sista turnéstopp: ekofestivalen Växande Bandet i Flunsåsparken i Göteborg. På programmet fanns en rad olika artistframträdanden och föredrag om djur och miljö. Lena Lindström höll ett väldigt intressant föredrag om djuren i livsmedelsindustrin och fick mycket positiv feedback efteråt. På lördagskvällen var det mycket hiphop på schemat, däribland en vegetarian som tyckte att ”slaughter ain't fresh”. Ett fint budskap tycker vi, och de flesta besökarna verkade också hålla med om detta. Intresset för Djurens Rätt har varit stort och vi har haft många intressanta samtal. Det har varit en fin festival med många olika organisationer som kämpar för djur och miljö på olika sätt.


Ojdå... Tältet var visst lite för högt för Flunsåsparken!


Men det gjorde ingenting. Vi samlade namn...


...pratade om djuren...


...träffade unga veganer...


...mötte många nyfikna människor...


...samlade fler namn...


...och ännu fler namn...


...lyssnade på Lenas föreläsning om djuren i livsmedelsindustrin...


...fick nya medlemmar...


...inspirerade till nya matvanor...


...poserade framför kameran...


...lekte grafiska designers...


...delade ut sommarens sista grillrecept...


...samlade ännu fler namn...


...poserade lite till...


...och inspirerade ännu fler att ta ställning för djuren.

Turnéteam väst tackar för den här sommaren, den mest intensiva någonsin. På återseende nästa år! Men missa för allt i världen inte de turnédatum som är kvar:

27 augusti: Sommartorsdag, Borås
27-30 augusti: Säljerydsfestivalen
28-29 augusti: Popaganda
29 augusti: Täby
30 augusti: Stadsskogens dag, Uppsala

För djuren, överallt, hela tiden.

Text: Karin Persson, foto & bildtexter: Anna Hallin

14-21 augusti: Grillspett och currygryta på Malmöfestivalen!

Varje år i mitten av augusti arrangeras Malmöfestivalen, en stadsfestival som i år firar 25-årsjubileum. Malmöfestivalen är ett alldeles extra roligt sommarturnéstopp för Djurens Rätt eftersom malmöavdelningen här utöver att få nya medlemmar och sprida djurrättsbudskap även serverar vegansk mat till hungriga festivalbesökare.

Mat
På Vego-menyn i Djurens Rätts tält på Malmöfestivalen i år fanns grillspett med jordnötssås, röd currygryta med coccos eller en kombination av dessa två rätter för den som ville smaka lite av varje.


Kön var fylld av hungriga, glada och djurvänliga festivalbesökare.

Volontärer jobbade hårt i köket.

"Smaka vegansk mat från Djurens Rätt!"

"Det var ju jättegott!"

Hela dagen, från morgon till sen kväll i åtta långa dagar serverades det mat från Djurens Rätts tält.


Många nya Djurfaddrar och medlemmar strömmade till. Dessa tjejer som vi tidigare i sommar träffade på Mossagårdsfestivalen kom nu till Djurens Rätts tält på Malmöfestivalen för att bli medlemmar.


Ville man hjälpa till, men var för liten för att nå upp till serveringen eller infobordet kunde man dela ut ballonger!


Kornelia var på plats och...

.
... kramade små...


... kramade stora...


... dansade ...


... och blev pussad på!


Bra jobbat Kornelia och alla andra hjältar som var med och hjälpte till under Malmöfestivalen!

Bilder: Zofia Nordqvist
Text: Johan Lundin



15 augusti: Sommarturnén i Skellefteå!


Susanne och Monika bakom infobordet med en till version av Umeå-avdelningens plakat "Äter du inte hund? Varför då gris?"

Så var det dags för sommarturnén att dra en sväng förbi gågatan i Skellefteå! Tre peppade (men efter en stund aningens frusna på grund av de kyliga vindarna) volontärer fanns på plats.

Monika fick den goda idén att gå till den stora trafikkorsningen mitt i stan, och biltrafikanter som passerade Skellefteå fick vid rödljusen sitta och fundera över varför vi behandlar hundar så bra i Sverige medan grisar utnyttjas som om de vore objekt utan känslor och förmågan att lida. Namn samlades mot långa djurtransporter och samtal fördes om djurens situation i Sverige med intresserade förbipasserande, och för det mesta var det positiva reaktioner vi fick.


Infobordet - stiligt värre!

Text och bilder: Moa Lindholm

11-12 augusti: Djurens Rätt möter Linköping & Motala i regn och rusk

Alla vet vi att det har regnat mycket under föregående månad, på löpsedlarna den sista juli kunde man läsa att augusti "...det skulle bli annorlunda" men icket. Regn, reg och åter regn. Men stoppar det oss att tala för våra små vänners skull och göra något för förändring? - Nej!

Jag drog iväg till Linköping i regn och rusk, ställde upp tältet på Stora torget på tisdagen och fick sällskap av Thomas och Carin (båda lokalt aktiva i Linköping) som hjälpte till under hela tisdagen.


Men se där, solen strömmade igenom och gjorde att fler och fler befann sig på torget såhär dagtid mitt i veckan. Alla med fantastisk positiv energi, alla var mycket intresserade och vi fick endast bra bemötande och en hel drös med djurfaddrar . - Över förväntan!

Motala bar det av till dagen efter, denna dag hade vi mindre tur med vädret. Dagen innan, i Linköping, regnade det då vi ställde upp tältet men sen sprack det upp och blev varmt. Här i Motala var det mer tyfonlikt, inte bara blåste det utan det piskade även ner regn. vi befann oss således i tältet mest hela dagen och försökte trycka ner tältdukarna så vi inte skulle lyfta =P Men alla utedagar har alltid mest positiva element, även denna:
Torgvärden Elof meddelade att vi inte behövde betala för vår torgplats "Ni är ju här för att prata om djurs rättigheter och då ska ni inte behöva betala för det". Elof är en av de som insett att vi inte är ute som ett kommersiellt pack för att tjäna storkovan, den lilla försäljning vi har då vi är ute går ju ingen annanstans än direkt till föreningens arbete för djuren!
- Vi fick även besök av många av de Motala-bor som trotsat vädret och gett sig ut på stan, samma sak här: bara positiv energi gavs och alla ville ta med sig material att sprida. Mycket fint och vi var nöjda över dagen!


Thomas samtalar med en kvinnlig besökare, kan det vara om mat på tallriken?

Så slutsats av denna regnigaste och blåsigaste och ruggigaste stopp under denna sommar som jag varit med om: Östergötland har så otrolig potential att bidra till en bättre värld! Alla vi mötte var väldigt öppna och intresserade och beviset är att Östgötar inte låter regnet stoppa dem att lära sig något nytt!

Text: Susanne Westerlund
Foto: Carin Ölmestig

14-15 augusti: Kakfest på Way out west!

Förväntningarna var höga inför årets upplaga av Way out west. På artisterna? Jo, förvisso. På vädret? Nja... På maten? Kanske. Men allra högst var de (gissar vi) inför Djurens Rätts (numera) traditionsenliga kakfest på lördagen. Och det var inte dumt alls. Titta själv:



Text/foto/film: Anna Hallin

30 juli: Turbofart i Borås stadspark!

Den här gången ska jag inte inleda med att klaga på vädret, fast det var ju ganska blåsigt ändå.... Som sagt allt gick jättefort! Fy va duktiga volentärer som var med idag, ned och upp plockning gick hur fort som helst! Vi fick pratat med nästan varenda människa som gick förbi, även fast vårt material så gott som var slut och det vi beställt inte kommit än, och det inte var speciellt mycket folk.


"Hej! Vill du har vegetariskt grillrecept?" - Linda

Vi fick mycket tid att diskutera med varandra om bland annat recept och annat trevligt. Vi fick till och med med tid över till att hjälpa våra kära grannar, som också är med i ur och skur, pannkakskyrkan att laga pannkakor.


Jonas står för första gången tillsammans med oss och hjälper till.



Likaså Aimee. Hittat något smarrigt i Min bästa kokbok?

Som tack för det fick vi baka våra egna, veganska, och även bjuda på dom till diverse människor som var intresserade. Det uppskattade dom verkligen! Som sagt, ingen lång stund blev det idag då det var ganska många volontärer som låg hemma och vart inte riktigt krya. Många av oss som vart där hade dessutom bråttom iväg till annat vid tiotiden, men vad säger man, kvalitétstid!!! Pannkakskyrkan fick även recept på veganska pannkakor och tips på vad man använder istället för animaliska produkter.


Matilda står tillsamms med pannkaks kyrkan.


Och li
te avslutande bilder på våra kära volentärer...


Som gluffsar i sig veganska pannkakor med bananer. Mmmums!

Å till sist var det dags för oss att få ha lite trevligt och äta gott med! Det var allt från Borås denna gång! Höres igen nästa vecka, då det förövrigt är sista sommartorsdagen. Ha det fin fint!

Text: Kristoffer Truedsson
Foto: Kristoffer Truedsson

23 juli: Djur är inte mat!

Jag och Kristoffer är först på plats och börjar eftermiddagen med att snabbt ta skydd under ett mindre tak vid lekparken när ett kraftigt regnskur plötsligt dyker upp. Här hade vi på en tidigare sommartorsdag suttit upp djurrätts-affischer med olika påståenden angående djurens rättigheter. Men två av dem är borta: "Djur är inte mat". Jag vet inte vem som tagit bort dem eller varför. Men jag tycker det rimligt att påstå att personen som tagit bort dem tycker att djur är mat. Detta speglar, enligt min åsikt, mycket av de värderingar hos flera av dem vi möter på vid infobordet. Många tycker att det är moraliskt fel att föda upp djur för enbart päls, utsätta dem för plågsamma experiment eller betrakta dem som enbart varor. Få verkar dock inte hålla med oss om att djur har rätt till sin liv och bör inte dödas för att tillfredsställa vår smaklökar. Detta verkar vara den mest inrotade föreställning i människans sinne angående individer som inte tillhör vår egen art. Här kan jag också tyckas se det mest utbredda lidande och död som förekommer djurindustrin. Vi har kommit en bit vägen. Men det behövs mycket mer arbete och personer som står upp för djuren och deras rätt till frihet.


"Djur är inte mat"-planchen har hamnat på marken.

Nog med det. Nu återgår vi till vad som hände denna underbara sommartorsdag. Vart var vi? ... Jo, vi fick snabbt uppehåll från regnet, och med snabba ryck tog vi fram tält och bord innan den andra regnskuren skulle komma. Under tiden vi plockade upp material fick vi besökare som tyckte det var mycket trevligare att stå hos oss under taket än utanför i regnet. Här fick vi tillfälle att samtala med dem om djurens rättigheter, oavsett om de vill eller inte. =)  Så helt illa är det inte med regn vid djurrättsliga aktiviteter trots allt!


Matilda och Kristoffer sköter ställningarna en stund vid infobordet.

Men vi fick som vanligt uppehåll senare på kväll och människor kom upp från flera håll. Personligen tycker att jag att kvällen kännetecknas kanske av något färre möten med besökare, men fler bra och djupa diskussioner. Bl.a. besökte vi Pannkakskyrkan på andra sidan och lyckades tillslut veva in dom till inforbordet för att skriva på 8hours namninsamling. Vi fick också chansen att berätta vad Förbundet Djurens Rätt står för och inbjuda dem till att fråga sig själva vad de stod i olika frågor. Särskilt ungdomspastorn var villig att länge prata med oss och höll med oss i många av våra värderingar. Han hade dessutom beslutsångest huruvida han skulle köpa t-shirt med "glöm päls - odla skägg" eller Nemitröjan. Bestämde sig för att kolla på nätet längre fram istället.



Pannkakskyrkan.


Ungdomspastorn Christian



När det var glesare med folk hade vi också trevliga samtal bakom infobordet mellan volontärerna. Alltid ett härliga gäng att arbeta tillsammans med! =) Jag hade bl.a. en del samtal med Jasmine från Nya Zeeland som är verksam i organisationen Animal liberation aotearoa, men var på tillfälligt besök i Sverige. I deras organisation bjuder de bl.a. in människor utifrån för att besöka olika djurfarmar, slakthus m.m. vilket har gett bra respons hos många, enligt Jasmine. Själv trodde hon att hon aldrig skulle klara av att besöka något sådant. Men det var inte så svårt som hon trodde det skulle va. Samtidigt utgör dessa "Farm tours" en inspirerande källa för aktiviteternas arbete genom att man påverkas känslomässigt och får se lidandet med egna ögon.

Mer finns att läsa på deras hemsida: http://www.animalliberationaotearoa.org.nz/Farm-Tours/ eller om man föredrar film: http://www.animalliberationaotearoa.org.nz/Multimedia/View-Multimedia/Who-Are-You-Having-For-Dinner/



Lugnt efter stormen. En liten stund i alla fall...


Att kasta falafellmat till fåglar är också en trevlig sysselsättning. Lägg märke till flygande biten till vänster. Sikeln lyckoträff! =)


Kajor.

Vi fick även hjälp från gbg som gav oss två entusiastiska själar - Carolina och Weronica. Vi har hittills klarat oss med ett eget team bestående av volentärer från Borås trakten. Men ibland dyker det upp tillfällen som dessa då vi behöver folk från andra städer. Vi är mycket tacksamma! =)


Weronica och Carolina laddade för materialutdelning.


Weronica delar ut grillrecept.

Idag hade vi privilegiet att få träffa Elin som är journalist för Djurens Rätts medlemstidning. En mycket trevlig människa som trivs bra i att arbete för Djurens Rätt. Så håll utkik i nästa nr som kommer! Ev. kommer det även finnas en artikel i juniortidning "Rädda Djuren".


Journalisten Elin tillsammans med Kajnin.

I övrigt bestod kvällen av besökande möhippa som gärna ville ha en kram av Kajnin, två personer som är jägare och stod gärna och pratade med oss även om vi då och då stod stilla i diskussionen, olika unga människor (8-12 år) som droppar fram till bordet med nyfikna ögon och ett starkt ogillande för att människor förtrycker andra djur på olika sätt. En helt ok kväll med andra ord med många överraskningar!



Att skriva på namninsamlingen är ett enkelt och konkret sätt att ställa
upp för djuren.
Inte många vägrar att göra en 5 sekunders insats.

Nästa tillfälle blir det vår sista sommartorsdag och jag ser starkt framemot att få låna pannkakskyrkan "stekgrill" (Eller vad man nu ska kalla det) och laga veganska pannkakor som de lovat oss.

På återseende....

Text: Alexander Thorander
Foto: Kristoffer Truedsson, Alexander Thorander, Sofia Andersson.

27 juli-2 augusti: Djurens Rätt - stolta deltagare på Stockholm Pride 2009


















Foto: Marie Munther

Tillfälle att uppskatta vegetarianer


Att använda Umeåavdelningens egentillverkade "grisplakat" på Piteå dansar och ler gav upphov till många reaktioner från människor som passerade - såväl negativa som positiva. Jag tycker att det är en häftig känsla att stå mitt i en folkström och höra människors kommentarer när de ser plakatet (riktade till mig eller till dem de går förbi med), det verkar som att många ser plakatet och att det väcker känslor och tankar. Här kommer några exempel på kommentarer vi fick höra:

"Äter du inte hund? Varför då gris? ... Ja det är frågan..."
"Intressant fråga"
"Gris är gott"
"Gris är godare"
"Jag äter inte gris" 
"Jag äter varken hund eller gris" 

Det kan vara provocerande och frustrerande när människor går förbi och säger t ex "gris är godare" precis när de går förbi utan att stanna eller ha en avsikt att föra en diskussion. Förhoppningsvis väcker dock plakatet tankar även hos dem. 

Det är däremot mycket glädjande att få höra "jag äter varken hund eller gris". Jag upplever att det inte sker lika ofta när vi står med namnlistor eller flygblad att människor säger att de inte äter djur. Alltid när det händer tänker jag att det är väldigt viktigt och positivt att få ett tillfälle att uppmuntra dessa vegetarianer/veganer. Jag brukar säga något kort till de som bara passerar för att uppmuntra dem:

"Du gör en väldigt viktig insats"
"Tack för att du gör en viktig insats" 


Text: Malte Lindstam

29 juli - 1 augusti: Putte i parken, del 2

Här kommer den utlovade fortsättningen på berättelsen om Putte. Varsågoda!

Så var det ännu en gång dags för Karlskoga och allt vad Putte i Parken har att erbjuda! Trots att det verkade vara lite av något av en högtid och folkfest däruppe så verkade alla veta lika lite som jag vem denna Putte nu var. För vem är Putte egentligen? Och varför gömmer han sig? Vi hann inte fundera så mycket över detta men det kom senare att visa sig att Putte kan vara lite vad som. En känsla, en stämning, en grym låt, ett ögonblick av lycka eller en väldigt god smålandsrulle utan ost - så jag gissar att alla fick sin "share of Putte" under de fyra dagar han härjade i stan.


I alla fall, under dessa omtalade fyra dagar infann sig så klart Djurens Rätt på plats. Det var Anna, Karin, Linnéa, Sofia och jag, Paulina, som denna gång hade humöret på topp för djurens skull.

Dagar av regn, vind, kyla, sol, och ännu mer regn susade förbi och vi var tacksamma för varenda Putte som hade öronen öppna för mer än bara musiken. När kylan blev för påträngande så var det gymnastiska övningar som gällde och när regnet upphörde tackade vi för det och gjorde vad vi var bäst på - haffa och upplysa folk om sånt som kan tyckas bör vara ren allmänbildning.

En dag började med att hela raddan av infotält nästan bokstavligt talat flög iväg trots att de var fastsurrade både i varandra och med tyngder, vi fick som tur var fatt i vårt då det lättade från marken och hindrade det från att blåsa bort helt. Flera av organisationerna som stod bredvid oss kom inte till sina tält den dagen, men vi stod stadigt där och var allmänt duktiga, tycker jag! Tur att vi hade extra tyngder med oss i bilen, tältet stod kvar på marken resten av festivalen.


Lärorika dagar med mycket tänkvärt, mycket lera, mycket nudlar och mycket trevligt folk kan jag med handen på hjärtat tillägga, och jag tackar så mycket för denna gången. Hare gôtt!


...Och keep up the good work folks!

Text: Paulina Berntsson


10-12 juli: Rävmond gör succé (såklart!) på Tosia Bonnadan

Här kommer sent omsider en liten rapport från Ronnebyavdelningen, som spred ballonger, sommarrecept och djurrättstankar till besökarna på Tosia Bonnadan.

På fredagen var starten på Tosia, och det gick lite segt. Inte nog med att det blåste en del, dessutom kändes det även ganska så folktomt vid vårat bord.
 
Lördagen däremot blev mycket bättre! Vår maskot Rävmond var ute på stan och delade ut ballonger till barnen samt sommarrecept till de vuxna. Både insamling och försäljning samt utdelning av info gick hur bra som helst. Allt kändes så lyckat. :)


Klart man gör succé när man har en hel bukett med ballonger...


...och vem vill inte skaka tass med snällaste jätteräven i stan?

Söndagen blev som lördagen. Full fart på Rävmond och besök vid infobordet. Våra besökare var mycket tillmötesgående och det pratades mycket om djurens rättigheter och situation runt om i världen - framför allt i Sverige.


Ronnebyavdelningens tjusiga infobord - ballonger i regnbågens alla färger!

Text: Emilia Hietala

29 juli - 1 augusti: Putte i parken, del 1

Sista helgen i juli gav sig turnéteam väst iväg norrut, för fyra dagar på Karlskogas stolthet: Putte i parken. Ett längre blogginlägg kommer i veckan, men för alla nyfikna bjuds det här på ett litet smakprov av vad Putte hade att erbjuda.



Svårt att se filmen? Kolla direkt på Youtube i stället!

Text och foto/film: Anna H