22 augusti: Mitt i Värmlands hjärta

Så nu har björnjakten dragit igång i trakten. Det är vad samtalen mestadels har handlat om i Degerfors idag. Åsikterna om detta heta ämne har varit delade, men många har upprörts över en syn på jakten som de uppfattat som trofé-hets. Anledningen till att media har tagit upp det är att det ges tillstånd att skjuta fler björnar i år än tidigare. Ja, vi kan ju inte annat än att hålla med den ledsna skaran och säga att det vore väl ändå trevligare om de plockade svamp i skogen istället. Samtalen har ofta sedan utvecklats vidare. Vad är värst egentligen? En gris som har fötts upp för att sedan slaktas eller en björn som levt i skogen hela sitt liv och sedan skjuts av en jägare? Och finns det någon anledning att jämföra deras olika liv? Väger den enas död tyngre än den andras? Och var går gränsen för djurförtryck? Vem känner lidande och när? Men vad kan man äta, då, om man inte äter kött?

Det är det här som är det trevligaste med att stå just i en stad, på ett torg, där alla har en anledning att promenera förbi. Gamla som unga, långa som korta, grisuppfödare som veganer, människor som för första gången hör talas om Djurens Rätt och medlemmar som kommer ner för att hälsa. Samtalen blir så olika, och rör det mesta djurrättsliga, men man kan aldrig gissa redan vid sitt "Hej!", hur det kommer att bli och sluta.

Degerfors har bjudit på allt det där. Vi fick en bra plats på torget att hålla till på, vi fick cyklande pojkar cirkulerande kring tältet och pensionärer på bänkarna brevid. Vi fick journalister, familjer, skolungdomar och tjänstemän till bollplank. Vi fick nyfikna frågor, peppade medlemmar, ytterligare en erfarenhet om den svenska geografin och sol.


image154
Mediauppmärksamhet när Djurens Rätt kommer till Degerfors.

Du och jag kanske ses i Karlstad imorgon? Kom till Soltorget klockan 10.00 för att se hur peppande djurrättsarbete kan fungera!

Hilda-Maria Sandgren
Turnécoach
Djurens Rätt
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback