25-28 juli: Storsjöyran!

Guldgul och åskblå himmel. Träden blir lägre och lägre allteftersom vi närmar oss Jämtland. Kor på en äng. Medan solen sjunker i guldblått pratar Björn och jag om korna som står inne hela vintern. Det är väldigt många dagar när vi vaknar i våra vanliga liv, går till skolan eller jobbet, kommer hem, äter middag, kollar på teve. Höst blir vinter och blir vår. Och hela den tiden står korna inne på samma plats. Alla dessa dagar och timmar.


image95
På väg till Sollefteå och Östersund.

Som vanligt råder glatt kaos på festivalområdet när vi kommer fram. Irra runt, parkera bil, ringa kontaktperson, hitta vår plats, bära lådor, rigga, ställa iordning. Sedan börjar medlemmarna som erbjudit sig att hjälpa till under Yran att droppa in. Och från första dagen är det full fart från öppning till stängningsdags!


image94
Jessy, Maria och Mikael delade ut över tusen Grön Glad Sommar under Yranveckan.


Turnévolontärerna, Mita och Björn, är riktiga klippor, engagerade och proffsiga som de är. Av Yrans arrangörer får Djurens Rätt beröm för sin monter och för teamets arbete!

Under dagarna fick turnéteamet uppbackning av Jessy, Maria och Mikael som delade ut foldrar och samlade in namnunderskrifter så det stod härliga till. Jenny kom förbi och skulle hjälpa till någon dag men blev kvar i fyra! Monica kom så ofta hon bara hann och ja, till hösten blir det aktiviteter i Östersund för det här gjorde oss verkligen inspirerade!

Det kändes så levande och bra att så många av medlemmarna från Östersund kom och hjälpte till. Att turnéstoppet på Yran blev så bra och givande är tack vare er!


image97
Jenny gjorde succé som Kajnin.


Kajnin blev intervjuad av festivaltidningen och fick chansen att hälsa till sin kompis, kon Kornelia som också jobbar för Djurens Rätt. Han hälsade att alla djur, oavsett art, har rätt till sina liv.


image98
Turnévolontären Mita med namninsamlingslistan. Drygt 50 fulla listor blev det!


Cancerforskaren som arbetar med djurförsök skrev på namninsamlingen "Satsa mer på djurfri forskning". Med sina två svarta terrier i sällskap samtalade han länge med mig om alternativa metoder. Frågor runt cancer kommer ofta upp när folk tvekar ifall de ska skriva under eller inte. Cancer, hiv och aids. De ständiga hoten som vi söker svar på. Jag har inte alla svaren på hur vi ska gå tillväga utan att behöva välja mellan människor och djur. Däremot vill jag att vi ska ställa oss frågan om det verkligen är rätt att vi ska tvingas välja mellan människor och djur.

För att djurförsöken ska försvinna måste vi först säga nej till dem. Inte förrän då kommer vi att hitta de svar som vi behöver. Jag vill inte välja mellan människa och djur. Jag väljer både och.

Från Frösön i Storsjön ser man ända bort till norska fjällen. Solen står lågt över trädtopparna och sommaren är snart slut. Men Storsjöyran, vi ses nästa år igen just som kvällarna börjar mörkna!

Camilla Björkbom
Kampanjcoach
Djurens Rätt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback