6 augusti: Glada Hudik!

Sammanstrålade med Camilla och Björn, då sommarturnén gjorde ett stopp vid de legendariska sjöbodarna i Hudiksvall. Värmeböljan var över oss, så Kajnin valde att mest sitta i skuggan och dåsa. "Glada Hudik" är till skillnad från de flesta kommunslogans inte uppfunnet av reklammakare, utan begreppet uppkom på den tid då träpatronerna, rika av Hälsinglands skog, festade på sina punschverandor.

Några träpatroner träffade vi inte, dock glada och trävliga (!) människor som regelbundet droppade förbi tältet och var noggrant nyfikna på vilka vi är. Flera nya medlemmar fick vi (välkomna!), och det var skoj att träffa er medlemmar som dök upp och hjälpte oss dela ut foldrar och vegorecept. Engagemang + möten = aktivitet?


Det blåser djurrättsvindar vid Hudiks hamn
Det blåser djurrättsvindar vid Hudiksvalls hamn!

Camilla fick in ett hat trick när hon lyckades få samtala med tre personer som representerade våra huvudarbetsområden. Kvinnan med en nära släkting som arbetar med djurförsök. Misstänksam till en början, men efter en pratstund tog hon intresserat emot material och info från Stifud. Den äldre mannen som varit pälshandlare men som inte åt kött... Och mannen som avvisade broschyr med motiveringen att han jobbar på slakteri. När (hon som uppenbarligen var) hans flickvän kom ut från butiken tog hon glatt emot foldern Grön Glad Sommar och de utbytte olika blickar, vandrade iväg arm i arm... Vi hoppas att det blev ett spännande samtal hemma på kvällen!

Bland mina personliga höjdpunkter fanns den insiktsfulle mannen med stark empati för djuren. ("det är nog ganska illa även när jag metar med krok?") Han kände sig osäker på proteinet pga sin träning och åt fisk och ägg. Info. Foldrar. Internetlänkar. Boktips. Hänvisning till butiken Två Gröna Bönor och smakprov på deras kryddade tofu. Och massor av pepp.

Några barn blev lyckliga då vi skrapat fram ett litet reservlager av Djurens Rätt-ballongerna som haft en strykande åtgång i sommar. Och det är inte utan en ömsesidig stolthet man kan räcka fram ett exemplar av Rädda Djuren.

Inte bara veganism var ämnet för dagen. Vid bokbordet diskuterades även bl a djurparker, katter, de journalistiska hjältar som mäktar med att fotografera nödlidande djur, kosmetika. Att det oftast finns mycket att säga om veganfrågan beror inte bara på att det är det område där vi kan minska lidandet mest, utan för att det är det som verkligen griper in i de flestas egna liv. Det utmanar. Och skapar möten. Tack, Hudik, för i dag!

Chris Lundberg
Verksamhetschef
Djurens Rätt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback