Fett med pepp!

I skrivande stund är vi 19 dagar in på sommarturnén. Nu så här dagarna innan midsommar brakar lös passar vi på att ladda batterierna. Nästa vecka är det dags för besök i Gällivare och Enköping, samt festivalstopp i Kiruna och Göteborg (Metaltown och Pier Pressure). Är du där då? Missa oss inte.

Nu med några dygns distans ska jag försöka sammanfatta känslan av förra veckans äventyr. De senaste tre åren har jag känt likadant varje år. Hultsfredsbesöket är bland de bästa aktivismtillfällena jag har fått uppleva under mina tio år som medlem i Djurens Rätt. Varje år slår det föregående. Måndag till söndag. Full fart. Värnamo och Hultsfred. Allt rymdes under dessa dagar och bättre inspiration går inte att köpa för pengar.

image10
Djurens Rätt på besök i Värnamo. Lätt stiliga vi är!

En sommarslö gågata i en liten svensk stad. Träffa trevliga lokala aktivister. Kämpa med att charma smått avvaktande flanörer. Dela ut vegetariska recept. Mötas av skepsis. Och glada leenden.

Festival. Fest hela tiden. Damm, damm och damm. Och hällregn. Kallt på natten. Varmt på dagen. Sova i tält ett par timmar varje natt i fem dygn, för att sedan gå ut och i 12 timmar i sträck verkligen vara de positiva och smarta djurrättare vi alla önskar att vi alltid kunde vara. Att bryta ny mark för djurrättsidéerna en besökare i taget. Det kan låta som en överdrift, men det skapades nya djurrättare de här dagarna invid sjön Hulingen. Köttätare blev vegetarianer och vegetarianer blev veganer.

Men på förhand såg oddsen faktiskt sämre ut i år än tidigare. Vi hade fått en mer undanskymd plats än förra året. Trevliga grannar, men med sämre genomströmning av besökare. Vi fick inte heller affischera på de kilometerlånga plank som finns på området (vår paradgren tidigare år). Detta gjorde det inte lättare för folk att hitta oss. Vi hade fått hintar om att Hultsfreds biljettförsäljning sög (5 000-6 000 färre besökare än förra året visade det sig). Trots detta är 2007 års festival resultatmässigt fullt i klass med förra årets. Och kvalitativt när det kommer till de samtal vi hade med besökarna slår vi alla tidigare år.

Och utan det superhjälteteam av Djurens Rätt-medlemmar hade det inte gått. Det gick att ana att det var ett koolt gäng redan kvällen innan allt drog igång, när alla satt och vek, storleksmärkte och plastade in hundratals t-shirts, med liggunderlag och pappkartonger som enda underlag i flera timmar tills solljuset inte längre räckte till för att tyda texten på de små lapparna i tröjkragen. Allt detta i en omgivning som mer fokuserade på att bättra på promillenivån. Full fart.

Uppemot tvåtusen personer hittade till vårt tält. Alla höll inte med oss, det råder det absolut inga tvivel om. Men majoriteten lämnade oss med en känsla av respekt. Respekt för att vi står upp för det vi tror på och att vårt arbete är nödvändigt. Och att idéerna om att djur har rättigheter är välformulerade sådana.

Tack alla ni som hälsade på oss och som gav oss fett med pepp. Med er hjälp kommer vi att räcka hela sommaren. Alla ni som kom med i Djurens Rätt som medlemmar - stort tack! Ni var många och tack vare er ses vi förmodligen på Hultsfred igen nästa sommar!

Benny Andersson
Kampanjchef
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback