12 juli: Härlig djurrättsdag på Nääsville bluegrassfestival

Solen sken när Djurens Rätt svängde in på den idylliska festplatsen vid Eseredssjön i Ätran. Här skulle vi få uppleva en dag full av bluegrass, och hade vi inte koll på den musikgenren tidigare fick vi det nu. Vi stack ut lite grann bland de andra stånden, som antingen sålde skivor, banjos eller informerade om amerikansk folkmusik. Varför åker Djurens Rätt på bluegrassfestival, där det enda som serveras är grillad gris? Många var väldigt förvånade över att se oss i det sammanhanget. Kanske är det just därför vi bör vara där!

Idylliskt läge vid Ätran
Sjövikens festplats i Ätran är allt en liten idyll, stämningen var perfekt för lagom avslappnade djurrättssamtal.

Vi fick ett otroligt positivt bemötande av både besökare och arrangörer. Anna och Alex, som utgjorde dagens team, fick svara på många nyfikna frågor om djurrätt. Vi fick en hel del förfrågningar om vegetarisk mat - det serverades som sagt endast kött på den här festivalen - men det finns ju gott om vegetarianer även i bluegrassens land! Tyvärr hade vi inte med oss något att bjuda på, men vem vet vad vi hittar på till nästa år… Stämningen var öppen och avslappnad, och till sköna banjotoner berättade vi allt vi visste om djurindustrin, och vad man kan göra åt den. Många var de besökare som tackade oss för att vi kom dit. Det är en hel del människor som går runt och har en känsla av att allt inte står rätt till med vårt sätt att utnyttja djur, men som inte känner till omfattningen av denna verksamhet utan blir närmast chockade när de får veta hur det ser ut i kycklingindustrin eller i försöksdjurens värld. Men visst kan man väl dö en lycklig död i skogen, undrade en dam som berättade att hon bara åt kött från älg och andra vilt levande djur. Hur kan döden vara lycklig när man vill leva, undrade vi, och visst höll hon då med om att älgen, precis som grisen, kon eller kycklingen, inte har något intresse av att bli skjuten för att hamna på någon människas tallrik. Djur är inte måltavlor, underhållning eller mat, de är egna individer som finns till för sin egen skull. Läs mer om jakt här.

Juli är en nyckfull månad vad gäller vädret. Framåt kvällen hörde vi avlägset muller, men det närmade sig snabbt och det var precis att vi hann dra in bordet i tältet innan störtregnet kom. Resten av kvällen varvade skurar med sol, turligt nog sammanföll uppehållen i regnet med uppehållen i musiken, så vi hade att göra även under de senare timmarna. Innan vi vinkade adjö till Nääsville Bluegrassfestival pratade vi med arrangörerna om maten. Vi berättade hur många som varit framme och frågat efter vegetariska alternativ, och de å sin sida berättade att de hade fått önskemål från flera av banden som var vegetarianer. Vi bjöd på djurvänliga grillrecept, de tackade och sa att de definitivt skulle fundera på detta till nästa år.

Grillrecept åt folket!
Nästan alla festivalbesökare fick med sig våra goda grillrecept hem.

Djurens Rätt är inga ufon i bluegrassens värld. Vi har bara inte visat oss tillräckligt innan. Djurrätt hör hemma i alla åldrar, alla stilar, alla sammanhang. Tack för i år Nääsville!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback