18-19 juli: Tweepop i Värmlandsbro

Den lilla orten Värmlandsbro förvandlades i helgen till ett Mecka för poppare. Med ambitionen att skapa en festival så som de själva skulle vilja ha den, har arrangörerna skapat en trivsam oas för landets alla twee-älskare. Det innebär medryckande melodier och väna stämmor, tjocka glasögon och 60-talsklänningar. Och, såklart, Djurens Rätt!


Pop!
Människor som gillar pop gillar inte bara pop - de gillar även djurrätt. Självklart vill man skriva på Djurens Rätts protestlista mot plågsamma djurförsök i Sverige!


veganbandaren
Festivalens snyggaste bandare! Pop och djurrätt går hand i hand.

Med korta avstånd och mysig musik skapas en avslappnad, trivsam stämning. Perfekt för djurrättssamtal! Det var många som verkligen tog sig tid att lyssna, och funderade över vad vi berättade. Vi berättade om kycklingindustrin, om hur det är att bli uppfiskad ur havet, och vad man får lov att göra med levande och kännande varelser i forskningens namn. I svensk djurskyddslagstiftning gör man skillnad på hund och hund, beroende på om den befinner sig i ett vardagsrum eller i ett laboratorium. Man gör också skillnad på lax och lax, beroende på om den har levt vilt hela sitt liv eller om vi människor har fött upp den i en fiskodling. Det är precis samma djur. Det finns ingen speciell ras som heter "försöksdjur", som inte känner något, som inte lider och inte stressas av det vi utsätter dem för. Ändå gör lagen skillnad på djuren, inte beroende på vilka djur det handlar om, utan beroende på hur vi människor vill utnyttja dem. Djurskyddet är på människans villkor, inte djurens. Vansinne, eller hur? Det tyckte de flesta vi pratade med också. Men man kan ju förändra saker. Man kan sluta äta kyckling och fisk, till exempel. Ännu bättre är det om man slutar äta djur överhuvudtaget. En annan bra grej man kan göra är att bli Djurfadder! Det var många festivalbesökare som tyckte att det här med Djurfadder var en riktigt bra idé, och det är det ju också. Förutom att man hjälper oss att hjälpa djuren, kan man få sommarens snyggaste festivalarmband:


Sommarens snyggaste festivalarmband
Äntligen har de kommit - våra snygga Djurfadderarmband! Vill du ha ett eget? Hitta oss på en festival nära dig, och bli Djurfadder! De här tjejerna har nog träffat Djurens Rätt tidigare i sommar, de där andra festivalarmbanden känner vi allt igen.

Säffle är ingen stor stad, men även i små städer finns det ett stort intresse för djurrättsfrågor. Från Säffle kommer tre riktigt kompetenta djurrättare som gjorde sommarturnédebut i helgen: Jennifer, Linnea och Julia. Bor du i eller nära Säffle? Intresserad av att aktivera dig? Spana in kontaktsidan för Djurens Rätt i Säffle, och hör av dig!


Jennifer samlar in namn bland Säffleborna
Jennifer är en riktigt peppad och engagerad djurrättare som har startat en ungdomsgrupp för Djurens Rätt i Säffle. Här ser hon till att listan med namn mot plågsamma djurförsök blir allt längre.


Djurfaddervärvning
Linnea och Julia välkomnar två nya Djurfaddrar! En runda med protestlistan på campingen ger alltså mer än fler namn på listan.

Det finns en hel del musiker även bland besökarna. Vi träffade två schyssta killar som spelar i ett band som heter De Överlevande, som berättade om sin djurrättslåt Vill inte ha det. Lyssna på den här! En annan rolig överraskning var att bandet Pipas spelade på festivalen. Pipas, som består av Lupe och Mark, spelar inte bara trevlig pop, de är väldigt snälla också. Som veganer är de ju snälla mot djuren, men också mot Djurens Rätt. De donerade ett par ex av sitt senaste album som nyblivna medlemmar i Djurens Rätt fick med sig i infopåsarna senare på kvällen. Du kan lyssna på Pipas här.


Sommarens populäraste t-shirt
De överlevande = Henrik och Johan!

Förra sommaren var det väldigt blött på Rip it up. Det var väldigt blött överhuvudtaget förra sommaren. I år var det bättre, men lite måste det ju regna (tydligen). Eller ganska mycket. Strålande sol övergick i ösregn, och så tillbaka till solen igen. Men inte sitter man och ugglar i tält för det, det är bara att ta fram regnkappan eller paraplyet och värma sig med lite übergullig pop vid scenen.


Sol och regn och pop
Sol, regn, och pop!


Dimman lägger sig över Värmlandsbro
På kvällen rullade dimman in från sjön och lade sig över festivalen. Värmland är fint. Och lite kallt, på kvällen i alla fall.

Lördagkvällen bjöd på en massa regn, och att packa ihop infotältet klockan tolv på natten när det är jätteblött kändes inte som någon bra idé. Det måste nämligen ställas upp på tork i så fall, nedpackat blir det en bra grogrund för mögel och annat otrevligt. Söndagens väderprognos såg lite ostadig ut, men vi chansade på att tältet skulle hinna torka under natten. Men tji fick vi. Söndag morgon, halv tio. Vi öppnar tältet och vad hittar vi väl där? Översvämning! Regnet fortsatte vräka ner medan vi packade ihop, tältet har nog aldrig varit så genomblött. Tur att det var sol i Göteborg när vi kom hem, tältet fick torka i Slottsskogen medan Djurens Rätts lokalavdelning i Göteborg bjöd på vegoburgare. Lokalorganisationer är fina grejer. Hitta en nära dig på vår hemsida!

Kommentarer
Postat av: Martin

Vacker bild i regnet! Ser lite ut som en samling pingviner... :)

2010-05-28 @ 16:55:10
URL: http://www.eventgross.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback