23 juli: Djur är inte mat!

Jag och Kristoffer är först på plats och börjar eftermiddagen med att snabbt ta skydd under ett mindre tak vid lekparken när ett kraftigt regnskur plötsligt dyker upp. Här hade vi på en tidigare sommartorsdag suttit upp djurrätts-affischer med olika påståenden angående djurens rättigheter. Men två av dem är borta: "Djur är inte mat". Jag vet inte vem som tagit bort dem eller varför. Men jag tycker det rimligt att påstå att personen som tagit bort dem tycker att djur är mat. Detta speglar, enligt min åsikt, mycket av de värderingar hos flera av dem vi möter på vid infobordet. Många tycker att det är moraliskt fel att föda upp djur för enbart päls, utsätta dem för plågsamma experiment eller betrakta dem som enbart varor. Få verkar dock inte hålla med oss om att djur har rätt till sin liv och bör inte dödas för att tillfredsställa vår smaklökar. Detta verkar vara den mest inrotade föreställning i människans sinne angående individer som inte tillhör vår egen art. Här kan jag också tyckas se det mest utbredda lidande och död som förekommer djurindustrin. Vi har kommit en bit vägen. Men det behövs mycket mer arbete och personer som står upp för djuren och deras rätt till frihet.


"Djur är inte mat"-planchen har hamnat på marken.

Nog med det. Nu återgår vi till vad som hände denna underbara sommartorsdag. Vart var vi? ... Jo, vi fick snabbt uppehåll från regnet, och med snabba ryck tog vi fram tält och bord innan den andra regnskuren skulle komma. Under tiden vi plockade upp material fick vi besökare som tyckte det var mycket trevligare att stå hos oss under taket än utanför i regnet. Här fick vi tillfälle att samtala med dem om djurens rättigheter, oavsett om de vill eller inte. =)  Så helt illa är det inte med regn vid djurrättsliga aktiviteter trots allt!


Matilda och Kristoffer sköter ställningarna en stund vid infobordet.

Men vi fick som vanligt uppehåll senare på kväll och människor kom upp från flera håll. Personligen tycker att jag att kvällen kännetecknas kanske av något färre möten med besökare, men fler bra och djupa diskussioner. Bl.a. besökte vi Pannkakskyrkan på andra sidan och lyckades tillslut veva in dom till inforbordet för att skriva på 8hours namninsamling. Vi fick också chansen att berätta vad Förbundet Djurens Rätt står för och inbjuda dem till att fråga sig själva vad de stod i olika frågor. Särskilt ungdomspastorn var villig att länge prata med oss och höll med oss i många av våra värderingar. Han hade dessutom beslutsångest huruvida han skulle köpa t-shirt med "glöm päls - odla skägg" eller Nemitröjan. Bestämde sig för att kolla på nätet längre fram istället.



Pannkakskyrkan.


Ungdomspastorn Christian



När det var glesare med folk hade vi också trevliga samtal bakom infobordet mellan volontärerna. Alltid ett härliga gäng att arbeta tillsammans med! =) Jag hade bl.a. en del samtal med Jasmine från Nya Zeeland som är verksam i organisationen Animal liberation aotearoa, men var på tillfälligt besök i Sverige. I deras organisation bjuder de bl.a. in människor utifrån för att besöka olika djurfarmar, slakthus m.m. vilket har gett bra respons hos många, enligt Jasmine. Själv trodde hon att hon aldrig skulle klara av att besöka något sådant. Men det var inte så svårt som hon trodde det skulle va. Samtidigt utgör dessa "Farm tours" en inspirerande källa för aktiviteternas arbete genom att man påverkas känslomässigt och får se lidandet med egna ögon.

Mer finns att läsa på deras hemsida: http://www.animalliberationaotearoa.org.nz/Farm-Tours/ eller om man föredrar film: http://www.animalliberationaotearoa.org.nz/Multimedia/View-Multimedia/Who-Are-You-Having-For-Dinner/



Lugnt efter stormen. En liten stund i alla fall...


Att kasta falafellmat till fåglar är också en trevlig sysselsättning. Lägg märke till flygande biten till vänster. Sikeln lyckoträff! =)


Kajor.

Vi fick även hjälp från gbg som gav oss två entusiastiska själar - Carolina och Weronica. Vi har hittills klarat oss med ett eget team bestående av volentärer från Borås trakten. Men ibland dyker det upp tillfällen som dessa då vi behöver folk från andra städer. Vi är mycket tacksamma! =)


Weronica och Carolina laddade för materialutdelning.


Weronica delar ut grillrecept.

Idag hade vi privilegiet att få träffa Elin som är journalist för Djurens Rätts medlemstidning. En mycket trevlig människa som trivs bra i att arbete för Djurens Rätt. Så håll utkik i nästa nr som kommer! Ev. kommer det även finnas en artikel i juniortidning "Rädda Djuren".


Journalisten Elin tillsammans med Kajnin.

I övrigt bestod kvällen av besökande möhippa som gärna ville ha en kram av Kajnin, två personer som är jägare och stod gärna och pratade med oss även om vi då och då stod stilla i diskussionen, olika unga människor (8-12 år) som droppar fram till bordet med nyfikna ögon och ett starkt ogillande för att människor förtrycker andra djur på olika sätt. En helt ok kväll med andra ord med många överraskningar!



Att skriva på namninsamlingen är ett enkelt och konkret sätt att ställa
upp för djuren.
Inte många vägrar att göra en 5 sekunders insats.

Nästa tillfälle blir det vår sista sommartorsdag och jag ser starkt framemot att få låna pannkakskyrkan "stekgrill" (Eller vad man nu ska kalla det) och laga veganska pannkakor som de lovat oss.

På återseende....

Text: Alexander Thorander
Foto: Kristoffer Truedsson, Alexander Thorander, Sofia Andersson.

Kommentarer
Postat av: Anahita

Heja Boråsavdelningen! Ni är grymma :)

2009-08-13 @ 13:06:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback