15-17 juli: Hälsingland tour

Det blev tre dagars miniturné i Norrland, eller bör man säga södra norrland i och med att det här landet är så oerhört avlångt? Hälsingland i varje fall!

Dag 1: Gävle, Sommarkväll i Gävle
Gävle var vårt första stopp på "Sommarkväll i Gävle" som i första hand präglades av en massa barn som kommit dit för att njuta av allsång med Hanna Hedlund och Markoolio i vackert väder. Markoolio uteblev och blev inringd av Hannas man Martin Stenmark som lyste upp scenen som huvudakt.
En massa barn betyder en massa utdelning av barntidninmgar, de vi hade med oss till Gävle försvann i ett nafs!
En annan höjdpunkt under kvällen, förutom att träffa alla engagerade och djurälskande barn, var att få hänga med Gävle lokalavdelnings ordförande Veronica och aktiva Lisa! De är guld värda!
Överblick av Sommarkväll i Gävle! Man kan skymta Dj R flaggan i vänstra hörnet!
En överblick av Slottstorget i Gävle och Sommarkvälls -området.
Man kan skymta vår fina blå flagga rakt fram vid träden!


Det gick, måste jag säga, i jämförelse med i södra Sverige otroligt trögare. Men så är det i Norrland, man jagar mer och fiske är vanligt som hobby, därför har man mer att jobba för här uppe. Det är ingen förutfattad mening om människor utan endast hur det fungerar med djurättsarbete här uppe: man måste kämpa desto hårdare här för att nå ut med sitt budskap.

Till slut lossnade proppen och vi fick ut en massa massa massa gratismaterial. En hel kartong recept, dvs 1000 st, av ena sorten och cirkus 200 av en annan receptsort! Dessutom en hel del tidningar - fantastiskt!


Albin från Gävle blev en duktig receptutdelare utanför vårt tält -tack!
Albins kompis var så snabb att roffa åt sig nya recept och dela ut så att vi
aldrig ens hann ta kort på honom....snabb som vinden kallar vi honom!



Felicia, Linnea och Emilia; de tre gladaste tjejerna i Gävle som mer än allt
ville hjälpte Djurens rätt på plats i Gävle!


Dag 2: Söderhamn
I Söderhamn blev det "street-style" då vi tyvärr inte kunde stå kvällstid inne på Söderhamns "Trivselkväll"-område. Det var riktigt givande. Vi delade ut en hel del recept där vi barrikerade oss på den "stora" gågatan i Söderhamn. Slutsats: det bor inte så många i Söderhamn. Vilket var som någon förklarade på plats: "Inte många ungdomar bor här, mest pensionärer". Men ack lika viktigt att nå ut till alla åldersgrupper givetvis!

Jonas delar ut recept på Köpmangatan i Söderhamn.
Jonas delar ut sommarrecept på Köpmangatan i Söderhamn.

Trevliga café och butiksägare lät oss lämna recept och foldrar i butiker, sen fick frisörer och blombutiker på  Köpmangatan några balla Djurens Rätt- tidningar att ha i sina väntrum. Som tur var så blev det bara ett kort duggregn och vi fick njuta av solen mest hela dagen!

Maria Karlström, gammal Djurens rätt aktivist och medlem sedan länge tillbaka!
Maria Karlström, gammal Djurens Rätt-aktivist och medlem sedan länge tillbaka!


Så här nöjda var vi efter att ha kört från Söderhamn och sett alla bilar vi åkte förbi med kvarglömda Djurens Rätt-recept på vindrutan hehe. Och sen fick vi upp vårt 6-manna tält helt rätt också den här gången!

Spritkök och sätta upp tält i Mohed, utanför Söderhamn.
Vi gav oss av till Mohed och tältade vid en vacker sjö, här är det spritköksmiddag på gång!


Dag 3: Bollnäs, Fredagsrocken

Tältuppsättning i BollnäsKlart!
Tältuppsättning!                                                                         Klart!

I Bollnäs var det nattetid som gällde, vi satte upp tältet på Långnäsparken där Fredagsrocken skulle sätta igång vid 21.
Människor kom redan vid 20-snåret (vilket vi såklart gladdes åt) och vi såg fram emot bollnäsarna!
Tiden gick och ingen kom fram till tältet, inga! Jaha tänkte vi, det är ju fortfarande Norrland så en annan taktik: vi går fram till folk och delar ut blad och kort och recept och allt vad vi har med oss. Det togs emot! Däremot var inte protestlistan så poppis, eller jo, men folk här blev extremt runda om fötterna efter ett kort tag så gratismaterial var det vi fick satsa på här med! Vi fick en del underskrifter, men framförallt en hel del samtal om djurrätt och veganism. Nästan alla gav oss beröm för vårt kämpande och önskade oss lycka till och sa åt oss att återkomma mer i Norrland för här "Jagar ju folk mest hela tiden".

Solnedgång i Bollnäs
Sista kvällen i vackra Norrland, här i Solnedgången med Djurens Rätt i förgrunden!

2 st Djurens Rätt medlemmar i Bollnäs!
Vi träffade på två Djurens Rätt-medlemmar boendes i Bollnäs; Helen och
hennes syster, som glatt hjälpte till att fösa fram partyfolk till protestlistan!

Norrlandsturen är nu över och jag sitter och tänker på det vi i Gävle satt och pratade om; det är ännu svårare att känna att man gör någon skillnad som djurrättare i Norrland då inga verkar ta till sig eller lyssna. Många i Norrland jagar eller fiskar eller är helt enkelt inte vana med djurrättsarbete på samma sätt som folk är mer medveta om söderut. Det är just därför det är desto viktigare att göra insatser och fler aktioner på dessa ställen!
Om man som volontär, aktivist eller initiativtagare gör ett event där man känner att "oj, vad trögt det går här" så är det precis rätta stället man är på! Så länge det är mycket folk i omlopp och du är där och representerar djurrätt eller Djurens Rätt på något vis så syns du och märks och det är en insats för livet! Att så frön på dessa ställen där inte mun-mot -mun pratet om djurrätt finns kommer att skapa det! Vissa saker tar tid, tyvärr i vissa avseenden, men vissa saker måste också få ta tid. Men viktigast är att man inte slutar kämpa utan att man tänker om man kämpar så går det framåt och gör så himla mycket mer än vad det kanske känns som! Det är vad vi märkt på denna tur, många är mycket kritiska för att de inte vet vad det är vi håller på med medan andra tackar oss för att vi ger oss ut till dem och lär istället för att "glömma bort dem". Fler aktioner till småsamhällena people! Såna småa insatser kan göra såna stora resultat!

Text: Suss
Foto: Jonas Eilertsen

Kommentarer
Postat av: Maria Markusson

Gävle ligger inte i Hälsingland!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback