29-31 maj: Samba och sol i Hammarkullen

Karneval var ursprungligen benämningen på dagarna före askonsdagen som inleder fastetiden. En tidig betydelse av ordet var "ta bort köttet". Djurens Rätt tar självklart fasta på denna old-schoolbetydelse av ordet, och begav sig till Hammarkullekarnevalen i Göteborg för att sprida lite djurrättslig kultur - en kultur fri från utnyttjande och med en vision om ett samhälle som inte förtrycker djur.

Dessvärre var det inte många av de andra försäljarna på plats som anammat denna idé. Som en Lützendimma över området låg stekoset från allehanda djurkroppar. I detta sammanhang syftar ordet karneval i stället till de flärd- och fjäderfulla tågen med sambatakter som tågade genom Hammarkullen under lördagen och söndagen. Ett tema som annars genomsyrar karnevalen är mångkultur. Genom mat, musik och sång manifesterades detta.

Karnevalståget gick inte förbi vårt tält, däremot fick vi ta del av en hel del spontanmusiscerande. Det här trumgänget hade dock bråttom vidare i solgasset.
Karnevalståget gick inte förbi vårt tält, däremot fick vi ta del av en hel del spontanmusiscerande. Det här trumgänget hade dock bråttom vidare i solgasset.

Fredag:
Vi hade riggat vårt tält inne på marknadsområdet, bland knallar, EU-valspeppade partier och mattält. Karnevalen slog upp portarna kl 10 och till en början var det rätt lugnt på området. Eftersom karnevalen började på en vardag innan semestern dragit igång, var det hyfsat väntat att genomströmningen var lite tunn.

Dock är ingen folksamling för liten för Djurens Rätts flygbladshungrande aktivister! Receptfoldrar matades ut till förbipasserande som uppskattat tog del av vår smarriga grillrecept. Under eftermiddagen tilltog antalet besökare och givetvis även antalet utdelade foldrar.



Stora som små - det finns något för alla i Djurens Rätts tält. Här kluras det för fullt på pysselsidan i Rädda Djuren, Djurens Rätts juniortidning.

Lördag:
Detta var den stora karnevaldagen. Folk strömmade in från stora delar av Göteborg, besökare från hela landet. Ja, även besökare utanför Svea rike hade sökt sig till Hammarkullen denna dag. Solen gassade och det var en riktigt fin dag.
Receptfoldrarnas popularitet var intakt och flera av våra medlemmar dök förbi. Kända som okända kom de för att hälsa, kolla in våra snygga t-shirts eller bara plocka med sig lite flygblad till vänner och familj.


Flera besökare passade även att bli djurfaddrar och några förhörde sig genast om vilka aktiviteter som vi planerat framöver. Hur man lättast blir aktiv, hur hemsidans forum fungerar och var man hittar intressant information om våra sakfrågor. Givetvis berättade vi om det nya forumet som snart lanseras, och om vår digra faktabas.



Mattias pratar djurrätt med en engagerad besökare.

En karneval kräver sin glamour och dagen till ära skred Mona Sahlin genom området med ett följe av fans, autografjägare, kostymklädda män med öronsnäckor och fotografer. Vi har en bit kvar att vandra innan vår förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud får samma mottagande men vi är på väg åt rätt håll. Djurrättsrörelsen är en framgångsrik rörelse enligt Kerstin Jacobsson, som är docent i sociologi på Södertörns högskola (senaste numret av tidningen Djurens Rätt). Vår organisation går i täten för rörelsen med målet att skapa ett samhälle där det är självklart att djur har rättigheter.


Söndagen:
Karnevalens sista dag. Fortsatt stort intresse för våra grillrecept och många nya besökare till tältet. Ytterligare några valde att bli djurfaddrar i Sveriges största och bästa djurrättsorganisation.



Alltid lika poppis - ballonger!

Eftersom vi nästkommande helg har val till EU-parlamentet, var det flera representanter från olika partier framme hos oss och diskuterade djurrätt. Några försökte flitigt bjuda över varandra om vilket parti som hade den bästa kandidaten med fokus på djurens välbefinnande. Kunde bara önska att denna vilja att visa upp sitt engagemang för djuren även kunde synas i konkreta handlingar och inte bara som fiskande efter röster. Är du osäker på vilka kandidater som vill jobba för djuren i EU? Djurens Rätt har gjort en grundlig genomgång, spana in den här!


Detta var vårt första besök på karnevalen i Hammarkullen, men definitivt inte det sista! 

Text: Mattias Luks, Foto: Anna Hallin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback