6 juni: Kalla vindar men varma djurrättshjärtan

Efter en välförtjänt middag med tillhörande efterrätt i magen tänker jag försöka sammanfatta dagens sommarturnéstopp på Aqua Blå, vatten- och visfestivalen i Vänersborg. Dagen började vi sexsnåret då klockan ringde och jag steg upp för att sätta på kaffe. Ett kort stund senare tystnar kaffebryggar’n och någon minut senare konstateras att den kastat in handuken. Ingen morgonsojalatte!? Kris och panik! Utan kaffe och dessutom något sen hoppar jag in i bussen med Anna, Anna och Ayoshka som väntar utanför huset.


Undertecknad in action.

Resan till Vänersborg går smidigt och snart håller vi på att resa tältet och plocka i ordning alla prylar. När allt är i ordning och Anna har dragit ”morgonmötet” fattar vi tag i Grillat, grönt & gott och försöker värma oss i den lilla sol som tittar fram bakom molnen då vinden blåser hård och kall. Snart börjar besökare strömma till och många är positiva till vår vegetariska receptfolder, stannar och växlar några ord och kommer sedan fram till att de vill skriva på protestlistan mot djurtransporter längre än 8 timmar.


Klart man vill vara med och protestera mot långa djurtransporter i EU!

Många av de som stannar till är medlemmar och är nyfikna på om vi är vänersborgare, kanske blir de något besvikna när de får reda på att vi inte är lokala förmågor men det märks inte. Jag funderar lite på om återväxten i Vänersborg är dålig eller om det finns någon annan orsak till frånvaron av lokala aktiva, undantaget då Gunnel, ordförande i Djurens Rätt Trollhättan-Vänersborg, som såg till att minska den annars totala göteborgsdominansen i infotältet.


En av Annorna - redo att ge varenda vänersborgare djurvänliga idéer till grillen.

Någon frågar om de beslut som fattades nyligen på Riksstämman i Kalmar, bl.a. höjningen av medlemsavgiften. Jag som röstade ja till en höjning förstår ju att det kan ses som konstigt i tider av kris, men samtidigt finns det också goda argument. Skillnaden mellan att vara Djurfadder och fullbetalande medlem är för stor, i jämförelse med andra organisationer ligger medlemsavgiften även efter höjningen bland de lägsta. Djurens Rätt har till skillnad från andra organisationer brutit trenden av medlemsflykt och ökat medlemsantalet flera år i rad, och i och med tillägget av ordet djurskyddsorganisation i idé- och handlingsprogrammet, som gör oss till Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, ska vi bli det naturliga valet för det som annars hade valt t.ex. Djurskyddet Sverige. Varför? För vår storlek och därmed möjligheten att påverka och delta på de nivåer på den politiska arenan där lagar och regler stiftas.


Karin samlar namn i blåsten.

Under dagen valde ett par Vänersborgare också att bli medlemmar i denna Sveriges största och bästa djurrätts- och djurskyddsorganisation, vi fick ihop ett stort antal underskrifter för 8hours-kampanjen, delade ut närmare 700 receptfoldrar till glada mottagare och fick många givande samtal med Vänersborgarna.


Ayoshka visade sig vara en hejare på att blåsa upp ballonger!

Trots hård konkurrens från andra organisationer som Röda Korset och Rädda Barnen var våra ballonger populära bland barnen och gick åt som smör i solsken. Solen ja, den lös med sin frånvaro vilket gjorde många fingrar stela i den kalla vinden när det var dags att plocka ihop kl 16. Men ganska snart efter vi fått in allt i bussen har vi återfått normal kroppsvärme och var på väg hem, och ytterligare ett stopp var avklarat på sommarturnén. Som tur är har ju sommaren precis börjat och vi har många stopp kvar, vilket betyder nya möten med trevliga människor runt om i vårt avlånga land. Vi kanske ses där ute någon gång?


12 plusgrader och stormvindar - den svenska sommaren visar sig från sin mindre charmiga sida.

Text: Hans Gustafsson, foto: Anna Hallin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback